26 Μαρτίου 2011



Οι μνήμες ενός 14χρονου τότε, για τι μέρες της κατασκευής αλλά και λειτουργίας του Γερμανικού Παρατηρητηρίου γνωστού και ως ΕΡΓΟ


Ξεκίνησα με την ερώτηση:

-Θυμάσαι κάτι από την κατασκευή;

-Πως δεν θυμάμαι, όλα τα θυμάμαι. Ο μηχανικός και ο εργολάβος ήταν Έλληνες, την κατασκευή επόπτευε Γερμανός ο οποίος μιλούσε Ελληνικά. Το όνομα του μηχανικού ήταν Μεταξάς και η καταγωγή του εργολάβου ήταν από το Λεωνίδιο, ο εργολάβος παντρεύτηκε την Λενιώ του Σμυρνάκου την αδελφή.
  Οι χτίστες ήταν Βελανιδιώτες και Μονεμβασίτες. Το συσσίτιο για τους τριακόσιους περίπου εργάτες γινόταν στην καμάρα του Πολυχρόνη.
  Το χωριό έζησε από αυτή την δουλειά, πολλοί εργάτες από άλλα χωριά αντάλλαζαν με τους Βελανιδιώτες το υποχρεωτικό μεροκάματο με τρόφιμα.
  Η στρατιωτική δύναμη ήταν και από τα τρία όπλα περίπου πενήντα άντρες από τους οποίους οι τεχνικοί ήταν μόνιμοι ενώ η φρουρά άλλαζε συχνά με την χρήση υδροπλάνων που προσθαλασσώνονταν στην Παναγία.
  Ο διοικητής της φρουράς μάλλον Αυστριακός έμενε μέσα στο χωριό και το όνομα του ήταν SILIS (ΣΙΛΗΣ).
  Το νερό μετέφεραν Βελανιδιωτες από την πηγή του Σπάρτου ,θυμάμαι ένα περιστατικό ο Ποταλάς με τον Σπυρομανώλη έβαλαν από την στέρνα και τους πήραν χαμπάρι, να δεις τι τους κάνανε, τους διέταξαν να αδειάσουν το νερό να βάλουν από την βρύση και να πάνε επάνω. Πιάνουν τον Σπυρομανώλη και βάλανε ένα σκύλο να τον φάει ,ένα σκύλο ζύγιζε 32 οκάδες ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΧΑΡΟ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ ΟΤΑΝ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΠΑΝΩ ΜΟΥ έλεγε ο Σπυρομανώλης ,θα το ξανακάνεις Μανώλη του λέγανε <<ΝΥΞ>> ΟΧΙ ΟΧΙ τους έλεγε, τον Ποταλά τον έβαλαν από κάτω στο υπόγειο , του έδωσαν ένα τσεκούρι και του είπαν να κόψει μια κουτσούρα, μετά άλλη και άλλη νόμιζε ότι θα τον αφήσουν αλλά αυτοί τον έκλεισαν στο μπαλαούρο.

  Όταν αποχωρούσαν οι Γερμανοί έβγαλαν τα πορτοπαράθυρα και την σκεπή και τα μετέφεραν εκεί που είναι τώρα η βάρκες, ο διοικητής έδωσε την άδεια στους κατοίκους να πάρουν την ξυλεία κάτι που τελικά δεν άφησαν οι αντάρτες να γίνει.

  Το σκάφος με το οποίο οι Γερμανοί έφευγαν χτυπήθηκε στην Καμήλα από αντάρτες με αποτέλεσμα η Γερμανική Διοίκηση της Μονεμβασίας να διατάξει την εκτέλεση επτά αντρών από την Καστανιά και επτά από τα Βελανίδια, όταν έφτασε το απόσπασμα στο χωριό έγινε έντονη λογομαχία με τον Σίλη ο οποίος δεν ήθελε να εκτελεστούν Βελανιδιώτες. Τελικά με αλιευτικά πήγαν στην Μονεμβάσια όπου ένας Γερμανός τραυματίας είπε στους ανωτέρους του ότι αποκλείετε στην επίθεση να συμμετείχαν Βελανιδιώτες αφού σε ένα περιστατικό όπου ο ίδιος ήταν μεθυσμένος θα μπορούσαν να τον σκοτώσουν και να του πάρουν το όπλο ενώ αυτοί του έδωσαν να φάει και τον κοίμισαν στο σπίτι τους.

  Οι Βελανιδιώτες γλίτωσαν το απόσπασμα και επέστρεψαν στα σπίτια τους.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΠΕΡΙΛΗΠΤΗΚΑ ΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ
Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής προέρχονται κυρίως από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Σκύλακα, τον περιηγητή Παυσανία, τον γεωγράφο Στράβωνα, τον ιστορικό Πολύβιο, τον Πτολεμαίο, τον Στέφανο Βυζάντιο, τους ξένους περιηγητές που επισκέφθησαν την Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά την Επανάσταση
Κατά τον περιηγητή Παυσανία, οι αρχαίες Βοιές ιδρύθηκαν από τον γιο του Ηρακλή, Βοιό, μετά τη συνένωση της μέχρι τότε ακμάζουσας "Λακωνικής Τριπόλεως" η οποία αποτελείτο από τις πόλεις Ήτιδα, Αφροδισιάδα και Σίδη.
  Η πολίχνη Σίδη εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από την κόρη του Δαναού ή κατ’ άλλους του Ζάρακα, βασιλιά της Καρύστου Ευβοίας που βρήκε καταφύγιο στη περιοχή του Μαλέα κυνηγημένη από τη θεά Ήρα.
  Κάποιοι ερευνητές την τοποθετούν στον ορμίσκο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο χωριό Βελανίδια
  Τα πρώτα βεβαιωμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα που διαθέτουμε σήμερα από την περιοχή των Βατίκων χρονολογούνται στην Τελική Νεολιθική εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ευρήματα αυτής της περίοδου έχουν βρεθεί σε σπήλαια στην Αγία Παρασκευή Νεαπόλεως, το Αψήφι στα βόρεια της πεδιάδας των Αγίων Αποστόλων, την Τρυπάλια (κοντά στο Αψήφι) και τη Μαύρη Σπηλιά στα Βελανίδια.
  To κείμενο που προηγήθηκε αποτελεί τμημα από Ανακοίνωση στο Α΄ Βατικιώτικο Πολιτισμικό Συμπόσιο με ομιλητρια την Δρ. Χρυσάνθη Κ. Γάλλου

21 Μαρτίου 2011

19 Μαρτίου 2011

Βιντεακι από τις εργασίες στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτισσης

15 Μαρτίου 2011

Σε λίγες ημέρες τελειώνουν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των αγιογραφιών του Ενοριακού Ιερού Ναου Παναγίας Μυρτιδιωτισσης Βελανιδιων, ταυτόχρονα έγινε και η αλλαγή της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του ναου.
 Σας ενημερώνουμε ότι το συνεργείο των αγιογράφων θα παραμείνει για λίγο ακόμα διάστημα στα Βελανίδια καθώς έχουν βρεθεί άτομα που επιθυμούν να συμβάλουν στην συμπλήρωση πλέον των αγιογραφιών, όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στον σκοπό αυτό παρακαλούμε να επικοινωνήσουν με τον εφημέριο πατήρ Κωνσταντίνο
Το περασμενο Σαββατο πραγματοποιηθηκε συνεδριαση του τοπικου συμβουλιου με θεμα την καταρτιση του τεχνικου προγραμματος,στην συνεδριαση παρευρεθηκαν και οι δυο αντιδημαρχοι της δημοτικης ενοτητας Βοιων , επισης συζητηθηκε και η κατασκευη του περιφεριακου δρομου καθως και αλλα προβληματα του χωριου
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο