29 Απριλίου 2011

Διεθνές Συμπόσιο Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς και Τοπίου με θέμα: «Καβομαλιάς: Από το Ομηρικό στο Σύγχρονο Τοπίο» διοργανώνεται από τον Σύλλογο Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα», το Κέντρο Σπαρτιατικών & Πελοποννησιακών Σπουδών (CSPS) του Πανεπιστημίου του Nottingham και το Δήμο Μονεμβασιάς, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη και το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (Med-INA), υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επί τη ευκαιρία της Κύρωσης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για το Τοπίο στην Ελλάδα. Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν-Βασίλη Κωνσταντακόπουλου (Costamare).
Οι εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Απριλίου στις 9:00 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Πέτρα» στη Μονεμβάσια , και την (Κυριακή 1η Μαΐου ) θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στον Φάρο του Καβομαλιά

27 Απριλίου 2011

26 Απριλίου 2011

21 Απριλίου 2011

Χρονια πολλα και καλο Πασχα σε ολους ,συντομα θα εχουμε βιντεο ,φωτογραφιες και πληροφοριες απο το χωριο τις μερες του Πασχα.

18 Απριλίου 2011

15 Απριλίου 2011

11 Απριλίου 2011

05 Απριλίου 2011

  Μια πιο προσεκτική προσέγγιση επιβάλει να σκεφτούμε λίγο παραπάνω την χρήση αυτού του (παρατηρητηρίου) ως σταθμό επικοινωνίας αφού είναι λίγο υπερβολικό και επικίνδυνο να γίνεται κάτι τέτοιο στην κορυφή του βουνού εκτεθειμένο και με τόσο μεγάλη φρουρά.
  Μια θεωρία προκύπτει αν σκεφτούμε την στρατηγική θέση σε σχέση με την αεροπορική επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη και στην συνέχεια στην Λιβύη. Οι Γερμανοί είχαν αναπτύξει ένα σύστημα πλοήγησης αρκετά ακριβές ώστε τα αεροπλάνα τους να επιχειρούν την νύχτα, το Knickebein ήταν μια συσκευή πλοήγησης η οποία σε συνεργασία με το σύστημα Lorenz που διέθεταν τα αεροσκάφη ήδη από τα μέσα του 1930 μπορούσαν να εντοπίσουν στόχους κατά την διάρκεια της νύχτας με τρομερή ακρίβεια. Ήταν ουσιαστικά ένα σύστημα αποτελούμενο από δυο κεραίες που τοποθετούνται έτσι ώστε να ακτινοβολούν δύο ευρείες δέσμες ενός ραδιοφωνικού σήματος με σύστημα μορς. Το φάσμα του συστήματος Lorenz ήταν μόλις 30 μίλια, αλλά οι Γερμανοί κατάφεραν να αυξήσουν το φάσμα στα 300 μίλια.
  Μια τέτοια εξήγηση ίσως μας απαντάει στο γιατί τα αεροσκάφη (επί το πλείστον από την Συκιά)αλλά όχι μόνο όταν ξεκινούσαν την επίθεση περνούσαν πάντα από τα Βελανίδια αλλά όχι απαραίτητα και στην επιστροφή τους.

01 Απριλίου 2011

Προσπάθεια των γυναικών του χωριού για σύσταση συλλόγου και αξιοποίηση του παλαιού δημοτικού σχολείου ως λαογραφικό μουσείο
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο