22 Ιουλίου 2011

   Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 20 Ιουλίου η δημοπράτηση του έργου «Επέκταση προσήνεμου μώλου αλιευτικού καταφυγίου Δ.Δ. Βελανιδίων Λακωνίας», προϋπολογισμού 1.822.000€ με προσωρινό μειοδότη να ανακηρύσσεται η εταιρεία ΟΣΙΡΙΣ ΑΕ .

  Η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα δήλωσε ότι με την δημοπράτηση αυτών των έργων μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης σημαντικές υποδομές που θα διασφαλίσουν τα αλιευτικά σκάφη των περιοχών αυτών και παράλληλα δημιουργούνται εκείνες οι υποδομές προκειμένου να αυξηθούν οι δυνατότητες για επέκταση της τουριστικής ανάπτυξης στη Λακωνία.

ΠΗΓΗ :www.notospress.gr

21 Ιουλίου 2011

   Σημαντική πρωτοβουλία του προέδρου της Τ.Κ.Βελανιδίων κ. Τριπόντικα Γεωργίου στην καθαριότητα των παραλιών αλλά και του χωριού συνολικά .
   Τα συγχαρητήρια μας.


17 Ιουλίου 2011

Η Ελαφόνησος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Πελοποννήσου με έκταση 19 τετραγωνικά χιλιόμετρα και απόσταση μόνο 570 μέτρα από την απέναντι Πελοποννησιακή ακτή της Πούντας που μαζί με άλλα 3 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης στην Λακωνία αποτελούν την Κοινότητα Ελαφονήσου.
Το σημερινό της όνομα η Ελαφόνησος το αντλεί, σύμφωνα με έρευνα των Κρούπη Ηλία & Σταμούλη Ιακώβου από το πλούσιο κυνήγι που υπήρχε στην περιοχή από την αρχαιότητα καθώς όπως αναφέρεται και από τον Παυσανία πολλά ήταν τα αρχαία ιερά της Θεάς Αρτεμης στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα λόγο της ύπαρξης πλήθους ελαφιών κόκκινου χρώματος (CERVI). Σύμφωνα και με Βενετσιάνικους χάρτες του 15ου αιώνα η Ελαφόνησος αποτυπώνετε ως CERVI "τσέρβι" και τα Κύθηρα ως CERIGO "τσερίγκο" (όνομα που οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ως και σήμερα για τα Κύθηρα (Τσιρίγο), κάτι που δεν έγινε και με το όνομα "Τσέρβι" για την Ελαφόνησο καθώς δεν κατοικούταν τότε). Τέλος το απέναντι χωριό Βιγκλάφια μαρτυρά με το όνομα του την αλήθεια αυτή (ΒΙΓΚΛΑ - ΕΛΑΦΙΑ) καθώς από κει, απλώνεται μπροστά μας πεντακάθαρα όλος ο κάμπος ως την Ελαφόνησο μαζί με την λιμνοθάλασσα Στρογγύλη. Ως φυσικό παρατηρητήριο λοιπόν των κόκκινων μικρόσωμων αυτών Ελαφιών δεν θα μπορούσε παρά να αποδοθεί αυτό το τοπωνύμιο. Η άποψη αυτή ενισχύεται σημαντικά παρατηρώντας το άγαλμα της Θεάς Αρτεμης στο μουσείο του Λούβρου (προερχόμενο από την Λακωνία) όπου κρατά στο ένα χέρι τα βέλη της και στο άλλο ένα μικρόσωμο τέτοιο ελάφι.





16 Ιουλίου 2011


  Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά, και είναι η στιγμή να θυμίσουμε σε όσους ξέρουν αλλά και να δείξουμε σε όσους δεν ξέρουν τις παράλιες του χωριού μας .
΄Αγιος Γεώργιος



                                                                    ΄Αγιος Παύλος



                                                                    Παναγία (Γιαλός)

        

                                                                          Καλεβόλος

08 Ιουλίου 2011





ΑΠΟΣΠΆΣΜΑΤΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΘΕΊΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΌ ΝΑΌ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΘΩΜΆ ΣΤΑ ΒΕΛΑΝΊΔΙΑ

03 Ιουλίου 2011

  Σε λίγες ημέρες γιορτάζουμε την μνήμη ενός σπουδαίου Αγίου της Εκκλησίας μας , ο Άγιος Θωμάς ο οποίος ασκήτεψε πριν μερικούς αιώνες στην περιοχή μας θα εορταστεί και φέτος με μεγαλοπρέπεια και πιο συγκεκριμένα την Τετάρτη 6 Ιουλίου το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και την Πέμπτη 7 Ιουλίου Θεια Λειτουργία στο ομώνυμο ιερό ναό στην περιοχή του Αγίου Μύρου στα Βελανίδια, οι πιστοί θα έχουν την δυνατότητα να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα του Αγίου και να πιουν από το Αγίασμα που αναβλύζει μέσα από τους βράχους.

 
Λίγα λόγια για τον βίο του Αγίου:
  Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Όσιο Θωμά είναι λίγες και μη επιβεβαιωμένες. Από πού καταγόταν και σε ποια εποχή έζησε, δεν γνωρίζουμε. Ως προς τον χρόνο δράσεως και ασκήσεώς του, δύο είναι οι πιο πιθανές εκδοχές: α) Ότι έζησε τον 13ο – 14ο αιώνα, διότι ως ένδοξος και τροπαιούχος στρατιωτικός δεν μπορούσε να έδρασε μετά την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, και β) τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με τα δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ο Όσιος Θωμάς, πριν αναλάβει τον ζυγό του Χριστού, ήταν ένδοξος και πασίγνωστος τόσο για τον πλούτο του, όσο και για την εξουσία που κατείχε, ενώ φέρεται ως στρατιωτικός που είχε πετύχει πολλές νίκες εναντίον των βαρβάρων. Φαίνεται όμως από την ακολουθία του, ότι στη ζωή του συνάντησε κάποιες πικρίες και γι’ αυτό εγκατέλειψε τον κόσμο και ακολούθησε τον δύσκολο δρόμο της ασκήσεως. Έτσι, λοιπόν, έγινε μοναχός, κι εγκαταστάθηκε στο όρος Μαλεός στη Νότια Λακωνία.     Από τον τόπο, με τις απότομες πλαγιές και τις απόκρημνες πέτρες, που διάλεξε ο Άγιος για να ασκηθεί, μπορεί κανείς να συμπεράνει και την άσκηση που έκανε. Αυτός ο πάμπλουτος και διάσημος, μιμήθηκε την ταπείνωση και τη φτώχεια του Δεσπότη Χριστού. Από τα παλάτια προτίμησε μια σπηλιά μεταξύ ουρανού και γης πάνω στο όρος Μαλεός, για να τραβήξει από εκεί τον δρόμο για τον ουρανό. Στον δύσκολο αυτόν αγώνα του, ο ένδοξος αυτός στρατιώτης της πίστεως είχε ως όπλα του την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή και κατάφερε μ’ αυτά να φέρει νίκες και τρόπαια εναντίον των πονηρών πνευμάτων. Σύμφωνα με τους βιογράφους του ο Άγιος Θωμάς, αξιώθηκε να οδηγηθεί με στύλο πυρός από τον Προφήτη Ηλία στο όρος Μαλεός, ενώ στο αρχαίο συναξάρι της Κωνσταντινουπόλεως είναι γραμμένο ότι ο ίδιος ο Άγιος εφάνη ως στύλος πυρός με την επίσκεψη του μεγάλου προφήτη Ηλία, του οποίου με ζήλο μιμήθηκε τον τρόπο ζωής. Ο Θωμάς εξαιτίας της φιλοπονίας του, ξεπέρασε στην αρετή πολλούς, ώστε όταν προσευχόταν να φαίνεται στους μακρινούς και μάλιστα στους πιο προχωρημένους στην αρετή, ως στύλος πυρός. Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση των κατοίκων του χωριού Βελανίδια, οι κάτοικοι των Κυθήρων, του νησιού που βρίσκεται απέναντι από τον κάβο Μαλιά, έβλεπαν τότε που ασκήτευε ο Όσιος Θωμάς στήλη πυρός από τον ουρανό.Ο Άγιος όμως δεν έγινε γνωστός μόνο από τον βίο του, αλλά και από τα θαύματα που έκανε: Έβγαλε δαιμόνια από ανθρώπους, χάρισε σε τυφλούς το φως, σε κουτσούς το περπάτημα και με την προσευχή του έκανε να αναβλύσει νερό από τη γη.

01 Ιουλίου 2011


   Παρά τις δυσκολίες που βιώνει η χώρα και οι πολίτες το όνειρο για την δημιουργία σύγχρονου αλιευτικού καταφυγίου στα Βελανίδια γίνεται πραγματικότητα, στις 19 Ιουλίου θα γίνει η δημοπράτηση του με προϋπολογισμό 1.822.000,00 ευρώ

Ο πολύχρονος αγώνας μας βρίσκει τη δικαίωση του. 

                                                                                                  Φιλικά

                                                                                     Μανώλης Αντωνάκος
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο