27 Νοεμβρίου 2011

Η μαγευτική φωνή απο τα Βελανίδια,
H Αναστασία Μουτσάτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Βελανίδια του νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό, κοντά στην θάλασσα, έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντάς τα από τη μητέρα της.

Σε ηλικία 15 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Πειραιά. Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο Ωδείο του Κώστα Κλάβα παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της. Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982, δίπλα στην Γλυκερία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους "Λαθρεπιβάτες", Παντελή θαλασσινό και Γιάννη Νικολάου, τον Βασίλη Καζούλη και την Αθηναϊκή Κομπανία.
To 1992 μπήκε στην δισκογραφία με τα "Κύμματα - Κρύσταλλα" έναν δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια Δυο χρόνια αργότερα, το 1994, συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ανδρέου, Νίκο Πορτοκάλογλου και Μανώλη Γαλιάτσο στον δίσκο της "Μυστικά Σημάδια". 0 δίσκος αυτός, με τραγούδια όπως το "Λιμάνι", "Όλα τα δύσκολα", "Μυστικά Σημάδια" κ.ά., έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό και της έδωσε τη δική της θέση στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού. Η δισκογραφική συνεργασία της με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Νίκο Πορτοκάλογλου ήρθε μετά από τις ζωντανές εμφανίσεις της σε συναυλίες με τους δύο τραγουδοποιούς.

Ακολουθούν οι συμμετοχές της στους δίσκους "Ζωγραφιστά Τραγούδια" του Μιχάλη Κουμπιού, "Πορφυρά Καμπάγια" του Πέτρου Ταμπούρη και θοδωρή Γκόνη, "Τόσα Αν" του Γιάννη Γερογιάννη και "Τελευταίο Αντίο" του Διονύση Τσακνή.

To καλοκαίρι του 1994 συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. To χειμώνα του 1995 εμφανίζεται με τον Γιώργο Νταλάρα στο "Παλλάς", αλλά και σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συναυλίες έχει συνεργαστεί και με τον Μανώλη Μητσιά. 0 επόμενος χειμώνας βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου παρέα με τον Παντελή θαλασσινό, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, στα "13 Φεγγάρια" σ' ένα πρόγραμμα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσε μια άλλη διάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση.

Τον Μάρτιο του 1996 κυκλοφορεί ο τρίτος της προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Στους Άγιους Τόπους της Καρδιάς", σε μουσική Παντελή θαλασσινού και στίχους Ηλία Κατσούλη, Μάνου Ελευθερίου, Λίτσας Μπεσκάκη και Φώτη Αγκουλέ. To καλοκαίρι του 1997 ο Νίκος Ξυδάκης της προτείνει συνεργασία. Τραγουδά μαζί του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και συμμετέχει στις εμφανίσεις του το χειμώνα του 1998.

Ακολουθεί, τον Απρίλιο του 1998, η τέταρτη δισκογραφική της δουλειά "Γυάλινα Παλάτια", σε μουσική Χρήστου Νικολόπουλου, Δήμητρας Γαλάνη, Παντελή θαλασσινού, Λουδοβίκου των Ανωγείων, Πέτρου Αθανασίου, Γιάννη Γερογιάννη και Δάνη Κιριμκιρίδη. Στον δίσκο αυτό η Αναστασία Μουτσάτσου τραγουδά, για πρώτη φορά, δικούς της στίχους αλλά και των Ηλία Κατσούλη και Χριστίνας Κόκοτα. To καλοκαίρι του 1998 συνεργάζεται σε μια σειρά συναυλιών, με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη. Παράλληλα κάνει προσωπικές συναυλίες, με την ορχήστρα της σ' όλη της Ελλάδα. Τον Νοέμβριο του 1998 συμμετέχει στον δίσκο "Μεγάλος θυμός" του Βασίλη Δημητρίου για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και το 1999 στον δίσκο "Ανίσχυρα ψεύδη" σε μουσική του Μάριου Στρόφαλη ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς.
Τον Φλεβάρη του 2000 κυκλοφορεί TO CD "LIVE" στο οποίο πρώτη φορά η Αναστασία Μουτσάτσου συνεργάζεται με την Μαρίνα Σκιαδαρέση ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής rock και έντεχνης σκηνής.  www.musiccorner.gr  

20 Νοεμβρίου 2011

    Ο Όμηρος για τον Μαλέα

«Μα όταν κι αυτός στα μελανά τα πέλαγα έξω βγήκε με τα γοργά καράβια του και στο βουνό Μαλέα κατέβηκε αρμενίζοντας, τότε φριχτό ταξίδι ο Δίας ο βροντόφωνος του ετοίμασε με ανέμους που σφυριχτοί φυσούσανε και κύματα σηκώναν μέσα στην άγρια θάλασσα πελώρια ίσα με όρη.»
«Εκεί είδα τον Δυσσέα εγώ, και ξενοφίλεψά τον τι του ανέμου η μάνητα τον πέταξε στην Κρήτη στην Τροία καθώς αρμένιζε, λοξά από τον Μαλέα κι ήρθε στην Αμνισό, κοντά στης Ειλειθυίας το σπήλιο»

Ο γεωγράφος Στράβων

«Λοιπόν παλαιά ο ναυτιλλόμενος συνήντα μεγάλας δυσκολίας δια να διέλθη όχι μόνον το στενόν της Σικελίας, αλλ’ ακόμη και εξ αιτίας των αντιθέτων ανέμων και το ανοικτόν πέλαγος υπεράνω του ακρωτηρίου των Μαλεών, τουτο δε μαρτυρεί και η παροιμία: Παρακάμψας τον Μαλέα να λησμονήσεις τους εις την πατρίδα σου ευρισκομένους.»

«Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε»

Ο Λαμαρτίνος

«Πρέπει να είναι ηρωική ψυχή, δαιμόνιο με αρχαία δύναμη…για να διαλέξει αυτήν την γυποφωλιά και να έχει περιορίσει την ζωή του, την σκέψη του και τα μάτια του στα πιο φοβερά θεάματα που θα μπορούσε ποτέ να προσφέρει η φύση στον άνθρωπο


Από τον Α. Καρκαβίτσα

«Τις φουρτούνες του Κάβο Μαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι. Εγώ να σας πω. Όχι, σου λέει, είναι χοντρός κάβος και χύνει το βουνό αέρα κι έρχεται ο Θρακιάς από πάνω και βγάζουν αψάδα οι Βελανιδιώτισσες. Κολοκύθια! Μωρέ τις φουρτούνες του Καβομαλιά δεν τις κάνουν ανέμοι…Τις κάνουν τα στοιχειά.»



Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο