26 Φεβρουαρίου 2012

  Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η αποκριάτικη γιορτή που οργάνωσε η κίνηση γυναικών Βελανιδίων . Άφθονο φαγητό, μεζέδες και πολύ κρασί γεύτηκαν σχεδόν εκατό Βελανιδιώτες αλλά και φίλοι του χωριού μας. Όλοι πέρασαν για λίγη ώρα από την αίθουσα που φιλοξενεί την λαογραφική έκθεση, τον καινούργιο χώρο που με μεράκι ετοιμάζουν οι γυναίκες αλλά και πολλοί άλλοι  Βελανιδιώτες που παραδίδουν αντικείμενα προς έκθεση αλλά και βοηθούν στο στήσιμο του χώρου.


20 Φεβρουαρίου 2012


  Σχεδόν όλοι έχουν ακούσει για την ιστορία του Ρουμάνου που αυτοκτόνησε πριν πολλά χρόνια πέφτοντας από τον βράχο του Άγιου Γιάννη, ένα γράμμα εκείνης της εποχής μας εξιστορεί τα γεγονότα.



ΒΕΛΑΝΙΔΙΑ 11/01/1957

ΧΑΡΤΙ ΜΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΕ ΠΙΣΤΕ ΣΕ ΣΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΝΩ ΤΟΥ ΡΟΥΜΑΝΟΥ ΤΑ ΒΑΣΑΝΑ Κ ΤΟΝ ΚΑΗΜΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ.ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 29 ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΗΜΕΡΑ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ ΕΠΑΤΗΣΕ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΕΔΩ ΠΕΡΑ ΤΟΝ ΕΦΕΡΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΜΕΣ ΤΟ ΧΩΡΙΟ Κ ΖΟΥΣΕ Κ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΟΥΣΕ. ΟΛΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΠΗΣΗ ΤΟΥΣ ΜΑ ΑΥΤΕΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΑΖΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ. ΗΤΑΝ ΠΑΙΔΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΞΥΠΝΟ ΠΡΟΚΟΜΕΝΟ Κ ΚΑΤΟΙΚΟΙΣΕ ΜΕ ΠΕΘΕΡΑ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ ΤΟ ΚΑΗΜΕΝΟ.ΑΥΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΑΛΛΗ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Κ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΕΝ ΤΟ ΘΕΛΑΝ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΗΣΥΧΙΑ Κ ΕΤΣΙ ΑΛΛΑΞΕ Η ΖΩΗ Κ ΟΛΟ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Κ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΓΗ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΕ Ο ΡΟΥΜΑΝΟΣ. ΑΡΧΙΣΑΝ Κ ΤΟΝ ΒΡΙΖΑΝΕ ΗΤΑΝΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΓΝΩΡΙΖΕ ΚΑΛΑ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥΣ.Η ΓΡΙΝΙΑ ΗΡΘΕ ΣΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΠΙΟ ΚΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ Κ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΦΙΛΟ.ΤΟΝ ΔΙΩΧΝΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ Κ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΚΟΙΜΟΤΑΝ Μ'ΑΥΤΟΣ ΗΤΑΝΕ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ Κ ΔΕΝ ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΤΑΝ. Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ Η ΣΠΗΛΙΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ Κ ΕΛΕΓΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ ΤΗΝ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ.ΜΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΔΕΝ ΝΙΩΘΑΝΕ ΤΟ ΑΜΟΙΡΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΑΚΑΛΙΟΤΑΝΕ Ο ΧΑΡΟΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ. ΑΥΤΟΣ ΤΟΥΣ ΕΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ Κ ΣΤΟ ΕΞΗΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝΕ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΗΣΤΗΜΕΝΑ. ΤΗΝ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΔΥΝΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΙΣΤΗ ΤΗΝ ΣΚΥΛΑ ΟΠΟΥ Ν'ΑΝΑΨΕΙ ΝΑ ΚΑΕΙ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΑ Κ ΞΥΛΑ. ΔΙΟΛΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Η ΑΠΕΛΠΗΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΠΩΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ.''ΘΑ ΦΥΓΩ'' ΠΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΓΕ ''ΘΑ ΤΑ ΠΕΡΑΣΩ ΦΙΝΑ ΘΑ ΠΑΩ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΝΑ ΓΙΝΩ ΘΕΑΤΡΙΝΑ''. ΕΦΕΥΓΕ ΤΟΤΕ Ο ΔΥΣΤΗΧΩΣ Κ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ

06 Φεβρουαρίου 2012


  Με αφορμή τη νυκτερινή πυρκαγιά στην περιοχή Αγίου Γεωργίου μες στο καταχείμωνο, θέλω να σας επισημάνω την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε στο μέλλον εμείς που λέμε ότι είμαστε κάτοικοι αυτού του χωριού.
1ον  Μιλάμε στα καφενεία συνέχεια για αντιπυρικές ζώνες όταν εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε εστίες πυρκαγιάς πετώντας κλαδιά στις άκρες των δρόμων όπου έχουμε χωράφια.
                                                     Χτες το βράδυ περίπου στις 23:30 ξέσπασε πυρκαγιά στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου, η άμεση αντίδραση του κόσμου που κινητοποιήθηκε μετά από ενημέρωση του κ. Μπόκα Βασίλη και η έγκαιρη προσέλευση της πυροσβεστικής είχαν σαν αποτέλεσμα η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής κάηκαν περίπου εξήντα στρέμματα δασικής γης .

02 Φεβρουαρίου 2012

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι,

Η Ομοσπονδία μας διοργανώνει εκδήλωση, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου (του Ασώτου), στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλανθρωπικού Σωματείου Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου, στο Μοσχάτο. Η αίθουσα βρίσκεται επί της οδού Κοραή 40 (στο ισόγειο), πλησίον του σταθμού των ΗΣΑΠ και δίπλα από το Δημαρχείο Μοσχάτου. Ώρα προσέλευσης: 13.00


Θα έχουμε την χαρά να είναι μαζί μας η ορχήστρα του συμπατριώτη μας, Μανώλη Κοντραφούρη. Η τιμή της πρόσκλησης είναι 15 ευρώ και περιλαμβάνει πλήρες μενού, με νόστιμο σπιτικό φαγητό και απεριόριστο κρασί.


Σας περιμένουμε όλους!



Για κρατήσεις θέσεων παρακαλούμε θερμά επικοινωνήστε εγκαίρως μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας:

Αλειφέρη Νίκο: 6944267145
Αναστασάκη Γιώργο: 6976402377
Αργυράκη Σαράντο: 6944569568
Αρώνη Χαράλαμπο: 6973440855
Δερτιλή Γιάννη: 6932626559
Νεστορίδου Πόπη: 6934711903
Πατσάκη-Δαμίγου Βαρβάρα: 6932981840
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο