23 Απριλίου 2012


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΡΟΣ:

Κύριο Δήμαρχο

 Κυρίες & Κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους
 κ.κ. Προέδρους Δ. & Τ. Κ. : Νεάπολης, Ελαίας, Παπαδιανίκων,
 Κυπαρισσίου, Λιρών, Βελανιδίων.
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Προέδρους λοιπών Τοπικών Κοινοτήτων & Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων
 Προέδρους Νομικών Προσώπων του Δήμου
 Εμπορικούς Συλλόγους & Λοιπούς Τοπικούς Φορείς (Μέσω των Δημοτικών Ενοτήτων)
 Τοπικές Εφημερίδες
 Τοπικούς Ρ/Σ & Τ/V
 Ενδιαφερομένους
 Εσωτερική Διανομη
 Κυρίες, Κύριοι
Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 26η Απριλίου τ.ε. ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 19. «Περί Χαρακτηρισμού ως ιστορικού και Διατηρητέου Μνημείου του π. Ναυτικού Γερμανικού Παρατηρητηρίου στα Βελανίδια Βοιών» Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαρ.

22 Απριλίου 2012

Ο υποψήφιος Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Αντωνάκος ενημερώνει τους Πολίτες της Λακωνίας ότι το γραφείο του βρίσκεται στην οδό Κ.Παλαιολόγου 14 στον α.όροφο στη Σπάρτη. Τηλέφωνα επικοινωνίας είναι τα 2731022184 και 2731022185
 
 
Από το γραφείο τύπου
 
 

19 Απριλίου 2012

Σταύρος Χριστάκος
Δημοτικός Σύμβουλος Μονεμβασία 18 Απριλίου 2011

Μονεμβάσια Λακωνίας       
Τ.Κ. 230 70


Τηλ . 2732061289

6981 820 172

Email : stavrosxristakos@gmail.com                  

Προς
Δήμαρχο Μονεμβασίας ,Κον Ηρακλή Τριχείλη

Θέμα : « Περιφερειακός δρόμος Βελανιδίων »

Κύριε Δήμαρχε
Σε συνέχεια προφορικής ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της διάνοιξης περιφερειακού δρόμου στον οικισμό Βελανίδια της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδιων κατά την οποία εκφράσατε την διάθεση της δημοτικής αρχής για την λύση του σοβαρού προβλήματος που απασχολεί τους κατοίκους και τους φορείς της τοπικής Κοινότητας Βελανιδιων σας παραθέτω αναλυτικά ορισμένα στοιχεία σχετικά με το θέμα της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου .

Οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του οικισμού Βελανίδια καλύπτονται από τον ένα και μοναδικό δρόμο ο οποίος επιτρέπει την διέλευση οχημάτων και διασχίζει όλο την οικισμό από την παραλία μέχρι την έξοδο του χωριού , μήκους περίπου 1500 μέτρων και κυμαινόμενου πλάτους 4 περίπου μέτρων .

16 Απριλίου 2012

     Ένα βίντεο που περικλείει σε λίγα λεπτά τις ημέρες του Πάσχα στα Βελανίδια, από τον στολισμό του επιταφίου, την ντόκα, το κάψιμο του Ιούδα μέχρι και την Ανάσταση.


14 Απριλίου 2012

Αλλο ένα έθιμο που κρατήθηκε απ τους Βελανιδιώτες








13 Απριλίου 2012


  Το παιχνίδι - έθιμο που παίζεται κάθε χρόνο Μεγάλη Παρασκευή το πρωί, την ώρα που οι γυναίκες στολίζουν τον επιτάφιο για άλλη μια φορά έλαβε χώρα στον καθιερωμένο χώρο έξω από τον ιερό ναό , αυτή την φορά με νικητές τους ανύπαντρους.



12 Απριλίου 2012

Καλή Ανάσταση Καλό Πάσχα σε σας και στην οικογένεια σας
Με αγάπη ανθρωπιά και ελπίδα για το αύριο
Φιλικά
 
 

Υπ. Βουλευτής Λακωνίας
ΠΑΣΟΚ.

09 Απριλίου 2012

   Βελανιδιώτες και Βελανιδιώτισσες  γιορτάζουμε σε λίγες  μέρες μια από τις μεγαλύτερες και πιο λαμπρές  γιορτές της χριστιανοσύνης , την γιορτή του ΠΑΣΧA.  Την εβδομάδα  των παθών διαδέχεται η χαρά της Ανάστασης , που στέλνει  παντού  το μήνυμα για την νίκη της ζωής, ενα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας.  Συντρίβοντας το σκοτάδι του θανάτου ο Ιησούς  Χριστός γίνεται αιώνιο σύμβολο  καρτερίας, πίστης και ελπίδας για όλους τους ανθρώπους του κόσμου, που σταυρώνονται καθημερινά. Εύχομαι το βαθιά ανθρώπινο μήνυμα ελπίδας και δύναμης να αγγίξει φέτος τις καρδιές όλων μας και να μας γεμίσει  δύναμη για τους συλλογικούς και προσωπικούς μας αγώνες.
  Καλή  Ανάσταση με ελπίδα  για το αύριο, χαρά, αγάπη και πάνω  από  όλα  υγεία.
                                                                             
                                               Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας  Βελανιδiων

                                                                 Γεώργιος Τριπόντικας

08 Απριλίου 2012

Και τώρα στεκόμαστε μπροστά στη θύρα της Μεγάλης Εβδομάδος, όπου ονομάζεται Μεγάλη όχι γιατί είναι μεγαλύτερη, η έχει περισσότερες μέρες, αλλά «επειδή σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μεγάλα, απόρρητα και σωτήρια γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή τα Άγια Πάθη, η Σταύρωση και η εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού[2]:
"μεγάλα τινά και απόρρητα τυγχάνει τα υπάρξαντα ημίν εν αυτή αγαθά...Διά τούτο τοίνυν μεγάλην την εβδομάδα καλούμεν, επειδή τοσούτον πλήθος δωρεών ημίν εν αυτή κεχάρισται ο Δεσπότης
Την εβδομάδα αυτή καταλαβαίνουμε ότι  το πένθος μας για αυτά που περνάμε σαν λαός είναι πταίσμα σε σχέση με τα πάθη του Χριστού αλλά ακόμα και έτσι στο τέλος της φοβερής αυτής εβδομάδας επέρχεται η Ανάσταση γι' αυτό πρέπει να ελπίζουμε  και να αναμένουμε την ανάσταση , το πένθος μας σήμερα θα ήταν πιο ειλικρινές αν ταυτόχρονα πενθούσαμε και για την περιφρόνηση του όλου χριστιανικού πνεύματος, που Εκείνος παγίωσε στον κόσμο, εκ μέρους των λεγομένων χριστιανικών κοινωνιών μας. Εκείνος ηθέλησε να μεταλαμπαδεύσει στον άνθρωπο τις αιώνιες και ακατάλυτες αρχές Του, που μπορούν να κάνουν τη γη μας ένα σωστό παράδεισο ανθρωπιάς και καλοσύνης, και οι άνθρωποι περιφρόνησαν τις αλήθειες Του και θέλησαν να ζήσουν χωρίς αυτές. Από την απαράμιλλη σε σοφία και πληρότητα χριστιανική κοσμοθεωρία οι περισσότεροι σήμερα εφαρμόζουμε -μόνο τους τύπους και αδιαφορούμε για το πνεύμα της πού έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας και τα άγρια σκοτεινά μας πάθη.
το κείμενο βασίζεται σε κείμενο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου για την Μεγάλη Εβδομάδα



01 Απριλίου 2012

Με αφορμή τα σενάρια που επονήλθαν στην επικαιρότητα περί πιθανής δημιουργίας εργoστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη περιοχή ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ του πρώην Δήμου Βοιών Λακωνίας απέναντι από την Ελαφόνησο ο Μανώλης Αντωνάκος Α. Επιλαχών υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ του Νομού Λακωνίας ,επικονώνησε με το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Μαθιουδάκη

    Ο Μανώλης Αντωνάκος ενημέρωσε το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τονίζοντας του τα εξής:
" Είναι τουλάχιστον εξοργιστικό το γεγονός ότι σε μια περιοχή με σαφή και προσδιορισμένο προσανατολισμό ,τόσο στο πρωτογενή τομέα [γεωργία ,αλιεία] , όσο και στη ήπια τουριστική ανάπτυξη ,να επιχειρείται η επαναφορά ενός θέματος για το οποίο η Βατικιώτικη και Ελαφονησιώτικη κοινωνία από το 2007 έχoυν ομόφωνα αντιταχθεί.
   Είναι τουλάχιστον προκλητικό σε μια περιοχή η οποία διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον με έργα πνοής και ανάπτυξης ,να ελλοχεύει και πάλι ο κίνδυνος δημιουργίας εργοστασίου στα ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ.
   Είναι απαράδεκτο σε μιά περιοχή που πλήττεται από την οικονομική κρίση , με τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, με εξευτελιστικές τιμές των αγροτικών προιόντων, την ίδια ώρα κάποιοι να απεργάζωνται σχέδια αδιαφορώντας για τη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και μάλιστα ερήμην της. 
   Είναι πραγματικά αδιανόητο νο ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης σε μια περιοχη η οποία ειναι χαρακτηρισμένη ζώνη NATURA ' και συνεχίζοντας ο Μανώλης Αντωνάκος είπε στο Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής ότι " Εάν όσα λέγωνται είναι βάσιμα ζητώ τη παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να μην επιτραπεί η περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής των ΒΑΤΊΚΩΝ και της ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ προστατεύοντας ένα τόπο με ιστορία παράδοση και πολιτισμό ."
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο