31 Ιανουαρίου 2013


Το εκκλησάκι που βρίσκεται  λίγα μέτρα μόλις από το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων είναι αφιερωμένο προς τιμή της Παναγίας Έλωνας, εικάζεται ότι κτίστηκε από Σπετσιώτες φυγάδες κατά τα Ορλωφικά  οι οποίοι φαίνεται να δημιούργησαν και τον νεοτερο οικισμό κοντά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.
 Στις Σπέτσες ακόμα και σήμερα λατρεύεται πολύ έντονα η Παναγία Έλωνα όπου υπάρχει και ναός αφιερωμένος σε αυτήν και μπορούμε να βρούμε πολλούς ναούς στο ίδιο μέγεθος και ρυθμό σχεδόν σε όλους τους όρμους των Σπετσών, έτσι ενισχύεται αυτή η άποψη που θέλει σπετσιώτες που μετοίκισαν εδώ να έκτισαν ένα ναό στα

27 Ιανουαρίου 2013


Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων στην αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου, η εκδήλωση στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία καθώς η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από φίλους της Κίνησης από τα Βελανίδια, την Νεάπολη ακόμα και από την Ελίκα.
  Οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών προσέφεραν στους παρευρισκόμενους εδέσματα, αναψυκτικά και άφθονο τσίπουρο.  Πριν την έναρξη της εκδήλωσης

22 Ιανουαρίου 2013

Στη Λακωνία, πολύ κοντά στο χωριό Βελανίδια υπάρχει παλαιότατος βυζαντινός ναός του Αγίου Μύρωνος με τοιχογραφίες του 14ου αιώνα. Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκέπαστο ναό που έχει επισκευαστεί το 1919 όπως μαρτυρείται από χάραγμα στον ανατολικό τοίχο.
Οι εσωτερικές διαστάσεις του ναού είναι 7,76 Χ 2,72μ. και οι τοιχοποιία του είναι ασβεστωμένη. Σχετική δημοσίευση για το ναό έχει γίνει από τον Ν.Β. Δρανδάκη στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1982.
Από τον αρχικό τοιχογραφικό διάκοσμο του Ναού σώζεται μόνο ένα τμήμα διαστάσεων 1,50 Χ 0.85μ. στο νότιο τοίχο του. Διακρίνονται τέσσερις γυναικείες προτομές σε μετάλλια. Από κάτω, δίπλα στο νεότερο τέμπλο, υπάρχει το κεφάλι του Άρχοντος Μιχαήλ και γεροντικής μορφής Αγίου σε υπερφυσικό μέγεθος.
Αριστερά του σώζεται η επιγραφή ΑΓΙΟΣ και λίγο πιο κάτω μικρό φωτοστέφανο με τα αρχικά ΙΣ ΧΣ. Πρόκειται μάλλον για τον Άγιο Μηνά που συνήθως κρατά την εικόνα του Χριστού. Η κόμμωση του Αγίου θυμίζει αυτή των τοιχογραφιών του ζωγράφου Ιωάννη Παγωμένου της Δυτικής Κρήτης (1313-1347) γεγονός που ενισχύει την άποψη για ευρύτερη λατρεία του Αγίου στην περιοχή. Αναλογίες με κρητικά έργα της εποχής αυτής υπάρχουν στον τρόπο διαγραφής των χαρακτηριστικών και στο πλάσιμο του προσώπου, που στα κρητικά μνημεία είναι περισσότερο νευρώδες.

 Η τοπική παράδοση ενισχύει την άποψη ότι το χωριό Βελανίδια σχετίζεται ευρύτερα με τη Δυτική Κρήτη αλλά και με τα Κύθηρα και Αντικύθηρα. Προς τούτο πρέπει να σημειωθούν τα εξής:
α) η εκ Κυθήρων Παναγία Μυρτιδιώτισσα αποτελεί την πολιούχο των Βελανιδίων και ο κεντρικός ναός του χωριού είναι αφιερωμένος στη χάρη της, ενώ
β) το όνομα Θεόδωρος σε ολόκληρη την περιοχή αυτή εορτάζεται στις 12 Μαΐου, ημέρα μνήμης του Οσίου Θεοδώρου των Κυθήρων. Αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς εκ της βιογραφίας του Οσίου Θεοδώρου Κυθήρων γνωρίζουμε ότι ο Όσιος διέμεινε στη Μονεμβασία (κοντά δηλαδή στα Βελανίδια) «όπου έζη βίον ασκητικόν, διαιτώμενος εις κελλίον τι ναού τινός». Άρα η σχέση της περιοχής με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα είναι άμεση και μαρτυρείται από αιώνων.
Εξάλλου μέχρι πρόσφατα και κυρίως κατά τον περασμένο αιώνα πολλοί Βελανιδιώτες αλιείς αναζητούσαν τα προς το ζην στη θάλασσα των Αντικυθήρων και είχαν φιλικές σχέσεις με τους κατοίκους του νησιού συνεχίζοντας την πολυετή σχέση των δύο περιοχών.

 Γηραιοί κάτοικοι των Βελανιδίων διηγούνται ότι κάποτε η εορτή του Αγίου Μύρωνος της 17ης Αυγούστου ήταν η δεύτερη σε σημασία και αίγλη στην περιοχή μετά την πολιούχο τους Παναγία Μυρτιδιώτισσα και ακολουθούσε μεγάλο υπερτοπικό γλέντι την επαύριο της εορτής του Δεκαπενταυγούστου που πολλές φορές διαρκούσε 3 ημέρες.
Ακόμα και σήμερα ο Ναός αυτός πανηγυρίζει στις 17 Αυγούστου και αποτελεί ένα σημαντικό προσκύνημα της περιοχής που υπομνηματίζει τη σχέση των Βελανιδίων με τα Αντικύθηρα.
Το γεγονός ότι το εκκλησάκι είναι κτισμένο επί του ακρωτηρίου του Μαλέα με θέα προς το Μυρτώο Πέλαγος ενισχύει και την άποψη ότι πιθανόν κάποιοι που απέπλευσαν από τα Αντικύθηρα κατά τον 14ο αιώνα ή που έπλεαν προς αυτά, ίσως να κινδύνεψαν στην περιοχή αυτή (ο Κάβο Μαλέας φημίζεται για τις κακές του θάλασσες) και να έκαναν τάμα στον Άγιο τους Μύρωνα να χτίσουν ναό προς τιμήν του επί τη διασώσει τους.
Συνεπώς, με σχετική επιφύλαξη βέβαια, η τιμή του Αγίου Μύρωνος στα Αντικύθηρα μπορεί να ανάγεται ήδη στην παλαιολόγεια περίοδο.
Ίσως αν κάποια στιγμή αφαιρεθούν από το ναό αυτό οι νεότεροι σοβάδες, να αποκαλυφθούν περισσότερα στοιχεία για την ιστορία του και ίσως κάποια σαφέστερη επιγραφή που θα μας επιτρέψει μια βεβαιότερη χρονολόγηση του μνημείου.
--------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης

Από το υπό έκδοση βιβλίο του Ευστρατίου Α. Χαρχαλάκη "Ρόδον Μυρίπνοον"
Copyright Ευστράτιος Α. Χαρχαλάκης, 2013
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την άδεια του συγγραφέα
Φωτογραφίες: Χρυσοβαλάντης Καραντζής (Βελανίδια Λακωνίας)
ΠΗΓΗ :kithiraikanea.blogspot.gr

19 Ιανουαρίου 2013




   Η καθιερωμένη πλέον κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων  θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 26 Ιανουαρίου στις 18:00  στην  διαμορφωμένη από τις κυρίες αίθουσα <<εκδηλώσεων>> του παλιού δημοτικού σχολείου, είστε όλοι ευπρόσδεκτοι σε μια όμορφη εκδήλωση των κυριών
Ένα βίντεο από την περσινή εκδήλωση. .


16 Ιανουαρίου 2013

Η ετήσια πρωτοχρονιάτικη κοπή πίτας του συνδέσμου Βελανιδιωτών 'Η Μυρτιδιώτισσα" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9/2/2013 στις 6 μ.μ. στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Κερατσινίου "Μελίνα Μερκούρη". Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

13 Ιανουαρίου 2013

23 χρόνια απομόνωση και δύσκολη ζωή έζησε  ο φαροφύλακας κ. Βαγγέλης Κυνηγαλάκης, που άναψε για τελευταία φορά τον φάρο Μαλέα με πετρέλαιο το 1983.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε  στα Αντικύθηρα,  παρουσιάστηκε στην υπηρεσία φάρων το 1957 και αμέσως τοποθετήθηκε στον φάρο του Κάβο Μαλέα, το 1987 τελείωσε η τριαντάχρονη θητεία του στον φάρο των Κυθήρων.
 Όπως εξομολογείτε ο ίδιος η ζωή στον φάρο ήταν τρομερά δύσκολη, απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο και την οικογένεια του, πολλές φορές για διάστημα έξι μηνών, αντίξοες συνθήκες με την θάλασσα να φτάνει ως τον φάρο και να σπάει τα παράθυρα αλλά με μόνο σκοπό να μην σβήσει ο φάρος ,μια δουλειά επίπονη που τον κρατούσε ξάγρυπνο.

           

 Τα τελευταία χρόνια ο φάρος λειτουργεί αυτόματα με ηλεκτρισμό και την βοήθεια φωτοβολταικών πάνελ, η Υπηρεσία Φάρων τοποθέτησε ξανά φαροφύλακες στο φάρο του Κάβο Μαλέα πριν λίγα χρόνια αφότου ο φάρος επισκευάστηκε



ΒΙΝΤΕΟ: Ο ΦΑΡΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΜΑΛΕΑ  www.periklesmerakos.com

10 Ιανουαρίου 2013

Το δρόμο της υλοποίησης βλέπει ένα έργο ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους δύο οικισμών της Νεάπολης, προϊόν κοινής προσπάθειας μεταξύ της ΠΕ Λακωνίας και του δημάρχου Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη.
Πρόκειται για το έργο «Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Δ.Δ. Βελανιδίων και Αγίου Νικολάου Δήμου Μονεμβασιάς», που χθες Πέμπτη 10/1 δημοπρατήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Λακωνίας, με προϋπολογισμό 671.114,57 ευρώ.
Η μελέτη προβλέπει τον επανασχεδιασμό του εσωτερικού δικτύου με αντικατάσταση όλων των αγωγών από αμίαντο ή σιδηροσωλήνες με νέους αγωγούς καθώς και τοπικές επεκτάσεις του δικτύου για να καλύψει τις πρόσφατες επεκτάσεις των οικισμών. Το δίκτυο διανομής πόσιμου ύδατος θα γίνει με ορθολογική επιλογή διαμέτρων και υλικού που δεν εγκυμονεί πλέον κινδύνους για την δημόσια υγεία και εξασφαλίζει παράλληλα στεγανότητα και λιγότερες διαρροές. Επιπλέον με την πρόβλεψη κατάλληλων συσκευών ελέγχου εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία και συντήρηση του νέου δικτύου.
Την ικανοποίησή της για τη δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, δηλώνοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες βελτίωσης των υποδομών στην περιοχή και ευχαρίστησε το δήμαρχο Μονεμβασιάς για την κοινή τους προσπάθεια.
ΠΗΓΗ:ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

06 Ιανουαρίου 2013


Με την παρουσία πλήθος κόσμου τελέστηκε  η θεια λειτουργία των Θεοφανείων  στον ενοριακό ιερό ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων, δυστυχώς η έντονη βροχόπτωση των πρωινών ωρών δεν επέτρεψαν τον καθαγιασμό των υδάτων.

05 Ιανουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου
Σπάρτη, 4 Ιανουαρίου 2013
H αλόγιστη χρήση των Α.Π.Ε. στη Λακωνία μεταλλάσσει τη φυσιογνωμία του Νομού

Η Βουλευτής Λακωνίας Φεβρωνία Πατριανάκου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τον ενεργειακό σχεδιασμό του Νομού Λακωνίας.
Η Βουλευτής πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη είναι αναγκαία προϋπόθεση, ώστε κάθε γενιά να παραλαμβάνει από την προηγούμενη το ίδιο κεφάλαιο φυσικών πόρων, κατά συνέπεια, η λογική χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), με βάση τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας, είναι εφικτή κατά το μερίδιο, όμως, που αναλογεί και στο Νομό Λακωνίας.

01 Ιανουαρίου 2013



Τα Βελανίδια blog σας εύχονται ευτυχισμένο το νέο έτος με υγεία και ευτυχία.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο