24 Φεβρουαρίου 2013


Κατά τους χειμερινούς μήνες αξίζει να επισκεφτείτε την λίμνη Στρογγύλη, σε απόσταση 27χλμ περίπου από τα Βελανίδια ένα εξαιρετικής σημασίας και οικολογικού ενδιαφέροντος στοιχείο αποτελεί η λιμνοθάλασσα «Στρογγύλη» της Ελαφονήσου, που βρίσκεται στην απέναντι ακτή του νησιού, ανατολικά της Πούντας. Η λίμνη Στρογγύλη, μαζί με τις μικρές λίμνες του Μαγγάνου και του Νερατζιώνα παίζουν ρόλο καθοριστικό στην ισορροπία του οικοσυστήματος της ευρύτερης περιοχής. Η Στρογγύλη αποτελεί καταφύγιο για 132 είδη πτηνών και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και το σπάνιο και απειλούμενο είδος θαλασσόκεδρου.

17 Φεβρουαρίου 2013

Πάνω στον επαρχιακό δρόμο Νεάπολης - Βελανιδιών και 2 χλμ. πριν από τα Βελανίδια βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς ναούς των Βελανιδίων αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς εμφανίζεται στα περισσότερα τουριστικά έντυπα του τόπου μας και έχει βιντεοσκοπηθεί για την τουριστική προβολή του δήμου, ακόμα και για διαφήμιση της γνωστής αυτοκινητοβιομηχανίας NISSAN, αφιερωμένος στην ανάμνηση της Θειας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος  υψώνεται σταυροειδής εγγεγραμμένος δίστηλος ναός με τρούλο και τριμερή νάρθηκα, εξωτερικά ο ναός είναι σοβατισμένος και οι τρεις ημικυκλικές αψί­δες εφάπτονται μεταξύ τους. Ό τρούλος έχει υποστεί μεταγενέστερη επισκευή πάνω από τα παράθυρα, έτσι πού ή οριζόντια σήμερα απόληξη του δείχνει ότι αρχικά αποτελούνταν από τοξύλια. Το τέμπλο του ναού είναι χτιστό με τρεις θύρες. Χτιστή είναι και ή Αγ. Τράπεζα πού καλύπτει όλο το κάτω τμήμα της κεντρικής αψίδας . 



Από το διάκοσμο του ναού έχουν διασωθεί κάποια τμήματα κυρίως στο βόρειο τοίχο καθώς και στον τρούλο, διακρίνονται πολύ απολεπισμένες οι μορφές του Παντοκράτορα στην κορυφή και οκτώ προφητών πού κρατούν ξετυλιγμένα ειλητά στο τύμπανο και κατανέμονται ανά δύο ανάμεσα στα παράθυρα, η προσπάθεια απόδοσης του όγκου, μας επιτρέπει να εντάξουμε τις τοιχογραφίες στον πρώιμο 14ο αιώνα.

Επισκεφτείτε την Αγία Σωτήρα (κατά τους Βελανιδιώτες) μέσα από το βίντεο που ακολουθεί.

  Ο ναός παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του πατήρ Κωνσταντίνου και του εκκλησιαστικού συμβουλίου καθώς και όλων των Βελανιδιωτών παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα κυρίως υγρασίας που απειλεί και τις τελευταίες αγιογραφίες , χρήζει δε άμεσης φροντίδας υπό την επίβλεψη βέβαια και της 5ης εφορείας βυζαντινών αρχαιοτήτων που δυστυχώς δεν έχει ενδιαφερθεί εμπράκτως ούτε στο ελάχιστο, είναι πραγματικά άδικο να χάσουμε ένα μνημείο που άντεξε τόσους αιώνες και το σεβαστήκαν κατακτητές απλώς και μόνο από αδιαφορία και αδράνεια.

16 Φεβρουαρίου 2013


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων πραγματοποιεί εκδρομή 5 - 6 - 7 Απριλίου.

Θα επισκεφτούμε τη Μονή Ιλαρίωνος στην Αριδαία όπου μονάζει η Καλλινίκη κόρη του αείμνηστου Παναγιώτη Κεφάλα. Θα πάμε στο ΚαΪμακτσαλάν , τους καταρράκτες της Έδεσσας, πιθανόν και στη Βεργίνα.
Συμμετοχή 130.00 Ευρώ το άτομο, και η αφετηρία είναι από Πειραιά
 Πληροφορίες και κρατήσεις στα τηλέφωνα: κ. Ειρήνη 6979672917

                                                        κ. Δέσποινα 6936772471- 210 9889173

13 Φεβρουαρίου 2013

Την ίδρυση Κοινωνικού Παντοπωλείου αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας κατά την συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου. Εισηγούμενος το θέμα ο αρμόδιος Aντιδήμαρχος κ.Κων/νος Μαυρομιχάλης μεταξύ των άλλων ανέφερε…Μέσα στο δυσμενές κλίμα από την οικονομική κρίση και την ανεργία και με δεδομένο τη συρρίκνωση των κρατικών δομών κοινωνικής φροντίδας, ο Δήμος καλείται, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου και της καθολικής προτεραιότητας που έχει δώσει στην Κοινωνική Πολιτική, να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες και να αναπτύξει επιπλέον δράσεις, για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για τους δημότες του που το έχουν ανάγκη και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.Μέσα από τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, καλύπτοντας πρωτογενείς ανάγκες διαβίωσης με την παροχή βασικών προϊόντων διατροφής, ατομικής υγιεινής και καθαριότητας

ΠΗΓΗ:  www.lakoniapress.gr

10 Φεβρουαρίου 2013


Στον “αέρα” του διαδικτύου είναι εδώ και μερικές μέρες η ανανεωμένη ιστοσελίδα της Λάκαινας συμπατριώτισσάς μας και πολυβραβευμένης συγγραφέως, Ελένης Σαραντίτη.
Στην εξαιρετικής αισθητικής ιστοσελίδα www.esarantiti.gr μπορείτε να δείτε τα εξώφυλλα, την περίληψη των βιβλίων, αλλά και κριτικές που αφορούν το σύνολο του έργου της. Μάλιστα, στην ενότητα των βιβλίων της που απευθύνονται σε παιδιά και νέους, και συγκριμένα όσον αφορά τα μυθιστορήματα "Ο κήπος με τα αγάλματα" και "Ιόλη ή Τη νύχτα που ξεχείλισε το

03 Φεβρουαρίου 2013

Είναι πλέον γνωστό σε πολύ κόσμο  η ύπαρξη και οι δραστηριότητες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων, μια εξ' αυτών των δραστηριοτήτων είναι και η συλλογή παλαιών αντικειμένων από τα Βελανίδια και η έκθεση τους στο ευρύ κοινό σε μια εκ των αιθουσών του παλιού δημοτικού σχολείου, η έκθεση αυτή αλλάζει συνεχώς μορφή μιας και οι προσφορές των Βελανιδιωτών πληθαίνουν.
Μια ιδέα για το τι υπάρχει αυτή την στιγμή στην αίθουσα θα πάρετε από τις φωτογραφίες και το βίντεο που ακολουθεί, ελπίζουμε μετά από αυτό να θελήσετε να την επισκεφτείτε αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο