29 Απριλίου 2013

Και τώρα στεκόμαστε μπροστά στη θύρα της Μεγάλης Εβδομάδος, όπου ονομάζεται Μεγάλη όχι γιατί είναι μεγαλύτερη, η έχει περισσότερες μέρες, αλλά «επειδή σύμφωνα με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο μεγάλα, απόρρητα και σωτήρια γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκειά της, δηλαδή τα Άγια Πάθη, η Σταύρωση και η εκ νεκρών Ανάσταση του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού[2]:
"μεγάλα τινά και απόρρητα τυγχάνει τα υπάρξαντα ημίν εν αυτή αγαθά...Διά τούτο τοίνυν μεγάλην την εβδομάδα καλούμεν, επειδή τοσούτον πλήθος δωρεών ημίν εν αυτή κεχάρισται ο Δεσπότης

  Ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνιση του στα Βελανίδια για να γιορτάσει αυτές τις Άγιες ημέρες σε ένα τόπο με βαθιά θρησκευτική παράδοση στον οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έδρασαν και αγίασαν δυο πολύ σημαντικά πρόσωπα της εκκλησίας μας , οι Άγιοι Θωμάς και Γεώργιος οι εν Μαλεώ.
   Στα παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε σε λίγα λεπτά πως ζουν οι Βελανιδιώτες τις μέρες του Πασχα.

28 Απριλίου 2013


ΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ
ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΑΠΟ ΑΓΡΙΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΟΡΔΕΛΕΣ, ΓΥΡΝΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ''ΡΟΥΓΕΣ'' ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ.

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (ΤΗΣ ΑΣΠΑΣΙΑΣ) ΕΤΩΝ 91, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΕ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΙ.
 

27 Απριλίου 2013


Τοποθετήθηκαν τα δυο πρώτα φωτιστικά στην αίθουσα εκδηλώσεων της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων στο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου, τα φωτιστικά κατασκεύασε και δώρισε ο συγχωριανός μας Καρατζής Ιωάννης που διατηρεί κατάστημα με αυτό το αντικείμενο στην Νεάπολη.

  Οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών τον ευχαριστούν θερμά για την δωρεά των φωτιστικών που συνετέλεσαν  στον εξωραϊσμό της αίθουσας.

26 Απριλίου 2013


Με την φροντίδα και δωρεά του συγχωριανού μας κυρίου Βαρδουνιωτη Παναγιώτη κατασκευάστηκαν και τοποθετηθήκαν κάγκελα στα πιο επικίνδυνα σημεία του μονοπατιού προς τον Άγιο Ιωάννη.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ......

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Αγαπητοί Συμπατριώτες
Η ομάδα των ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκε για την Σύσταση ενιαίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΎ ΔΗΜΟΥ στη περιοχή των ΒΑΤΙΚΩΝ,σας καλεί να παραβρεθείτε την ΔΕΥΤΕΡΑ 6 Μαΐου 2013 και ώρα 18:30 ( στις εξήμιση) το απόγευμα στο Ξενοδοχείο ΛΙΜΗΡΑ - ΜΑΡΕ.

Αντικείμενο της συγκέντρωσης είναι η ενημέρωση του Βατικιώτικου λαού σχετικά με τις ενέργειες που σημειώθηκαν -είναι εν εξελίξει και οι οποίες αναφέρονται στην προσπάθεια iκανοποίησης του αιτήματος μας .
Η μαζική συμμετοχή όλων μας θεωρείται αναγκαία και πιστεύουμε ότι συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου μας.

Σας ευχαριστούμαι
Εκ μέρους της επιτροπής

20 Απριλίου 2013


Η προγραμματισμένη εκδρομή στη Μονή Ιλαρίωνος-Λουτρά Πόζαρ-Έδεσσα-Καϊμακτσαλάν, έγινε με επιτυχία και ευχαριστούμε τους συντοπίτες μας για τη συμμετοχή τους.
Ευχαριστούμε επίσης, τη μοναχή Καλλινίκη Κεφάλα καθώς και τη μητέρα της Σταυρούλα Κεφάλα, για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία τους.
 ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ

16 Απριλίου 2013


Ο Δήμος Μονεμβασιάς επισημαίνει στους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και κατοικημένων περιοχών ή κοντά  σε αυτές, όπως προβούν στον καθαρισμό της βλάστησης και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄ αυτά, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων ο Δήμος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό τους, επιβάλλοντας παράλληλα τέλος – πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αρθ. 94 Ν.3852). Βεβαιούνται δηλαδή εις βάρος των ιδιοκτητών η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και υποβάλλεται επιπλέον μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

14 Απριλίου 2013


Ο Δήμος Μονεμβασιάς συστάθηκε σύμφωνα με το Νόμο 3852/2010 “ Πρόγραμμα Καλλικράτης ”, με τη συνένωση των πρώην Δήμων Ζάρακα, Μολάων, Ασωπού, Μονεμβασιάς και Βοιών του Νομού Λακωνίας το 2011.Τα Βελανίδια είναι μια από τις πολλές Τοπικές Κοινότητες που πρόεκυψαν από αυτή την συνένωση, στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται σε 6 λεπτά ο νεοσυσταθείς δήμος και βέβαια δεν λείπει από αυτό και το χωριό μας.
 

07 Απριλίου 2013


Παραδοσιακοί οικισμοί

Στη Δ.Ε. Βοιών κανένας οικισμός δεν έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός. Ωστόσο, από άποψη αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας τα Βελανίδια αποτελούν ένα αξιόλογο οικιστικό σύνολο με όλες τις βασικές προϋποθέσεις να θεσμοθετηθεί ως παραδοσιακός.

Πρόκειται για ένα χωριό που βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα, στην ανατολική κλίτη του όρους Κριθίνα. Αρχικά ιδρύθηκε το 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων, μετά τα Ορλωφικά. Τα Βελανίδια επικοινωνούν οδοιπορικά με την βόρεια πλευρά του κάβου του Μαλεα και τον φάρο του, που κτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους

06 Απριλίου 2013


Τη θετική ανταπόκριση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφορικά με το θέμα επανασύστασης του τ. Δήμου Βοιών έλαβαν οι τρεις βουλευτές της Λακωνίας, σε από κοινού συνάντηση που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη. 
Μετά την ανακίνηση του θέματος χάρη σε πρόσφατη βουλευτική παρέμβαση, ο υπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος πως πρόκειται για δίκαιο αίτημα, συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι αποτελεί ομόφωνη διεκδίκηση από πλευράς βουλευτών. 
Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο θέμα «Επανασύσταση του τ. Δήμου Βοιών», το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση της βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου και τις επακόλουθες καυστικές επιστολές των δημάρχων Ελαφονήσου και Μονεμβασίας, που
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο