29 Ιουλίου 2013


Το καθιερωμένο παραδοσιακό Βελανιδιωτικο γλέντι που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτων "Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ'' με ζωντανή ορχήστρα, άφθονο ποτό και φαγητό θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγουστου το βράδυ. 
Σας περιμένουμε όλους.

28 Ιουλίου 2013


Μετά την άφιξη του πλωτού γερανού (μπίγα) και την κατασκευή του μεγαλύτερου μέρους των τεχνιτών ογκόλιθων (μπλόκια) σε Μονεμβάσια αλλά και Παλαιόκαστρο, οι εργασίες ξεκινούν πάλι , θα μεταφερθούν τα πρόχειρα ποντισμένα μπλόκια στην κανονική τους θέση που είναι η διαπλάτυνση του παλιού μόλου και θα αρχίσουν να μεταφέρονται τα υπόλοιπα από Μονεμβάσια και Παλαιόκαστρο στα Βελανίδια, η φάση αυτή είναι από τις σημαντικότερες του έργου και θα δείξει
  Σάββατο 27 Ιουλίου 2013 πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή πλήθος κόσμου από τα Βελανίδια , την Νεάπολη, ακόμα και από τον Άγιο Φωκά Μονεμβασίας στον προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Βελανιδίων η τιμητική εκδήλωση, με τιμώμενο πρόσωπο τον ''Δάσκαλο'' Κυριάκο Καραντζή.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων που τίμησε  σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα έναν άνθρωπο με μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση και τα Βελανίδια, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδίων κ. Τριπόντικας Γεώργιος τίμησε δακρυσμένος και αυτός με την σειρά του τον δάσκαλο.

  Μίλησαν γι αυτόν ο γραμματέας της κοινότητας Βελανιδίων επί πολλά έτη και δημοτικός υπάλληλος κ Θεόδωρος Κωστάκος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Τριπόντικας Γεώργιος, ο πολιτευτής  κ. Αντωνάκος Μανώλης , η πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών κ. Βαρβάρα Πατσάκη και αρκετοί μαθητές του από τα Βελανίδια αλλά και την Νεάπολη . Όλοι αναφέρθηκαν στο ήθος του άνδρα και την συνεισφορά του στην εκπαίδευση σε μια δύσκολη εποχή για την Ελλάδα



    Στο τέλος της εκδήλωσης προβλήθηκαν παλιές φωτογραφίες από τα χρόνια που ο δάσκαλος υπηρετούσε στα Βελανίδια και όλοι προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους αλλά και του φίλους τους. 


23 Ιουλίου 2013

Την περασμένη Τετάρτη 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του παντοπωλείου ''ΚΑΤΩ ΒΡΥΣΗ'' της  νεαρής συχωριανής μας Μαρίας Κουνουπα.
Ελπίζουμε οι Βελανιδιωτες να στηρίξουν εμπράκτως αυτή την κίνηση και να προτιμήσουν να  βοηθήσουν πρωτίστως έναν νέο άνθρωπο στο ξεκίνημα του.

Της ευχόμαστε καλές δουλειές.

21 Ιουλίου 2013


Η Κίνηση Γυναικών  Βελανιδίων είναι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσει ότι το Σαββάτο 27 Ιουλίου  και ώρα 20:30 στον  προαύλιο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Βελανιδίων θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον συνταξιούχο  δάσκαλο κ. Κυριάκο Καραντζή .

Η εκδήλωση προς τιμήν του δάσκαλου γίνεται με αφορμή την προσφορά του στην Κίνηση Γυναικών της πολύ πλούσιας βιβλιοθήκης του που αριθμεί χιλιάδες βιβλία και θα λειτουργεί και ως δανειστική βιβλιοθήκη.

Ο (δάσκαλος) αυτή είναι η προσφώνηση από όλους τους Βελανιδιώτες μικρούς και μεγάλους, θήτευσε αρκετά χρόνια ως εκπαιδευτικός στο δημοτικό σχολείο Βελανιδίων αλλά και της Νεάπολης, εργάστηκε αρκετά χρόνια στην Γερμανία και επέστρεψε στο αγαπημένο του χωριό όπου σήμερα υπηρετεί για αρκετά έτη ως ταμίας του εκκλησιαστικού συμβουλίου Βελανιδίων.

Μέχρι σήμερα πολλοί από τους μαθητές του έχουν δηλώσει ότι θα τον τιμήσουν με την παρουσία τους.

Μετά την εκδήλωση θα έχουμε φωτογραφικό υλικό και βίντεο

20 Ιουλίου 2013


Mετά τα Σπήλαια του Διρού και το Σπήλαιο της Καστανιάς στα Βάτικα, ο επισκέπτης στη Λακωνία έχει τώρα τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε άλλο ένα μοναδικό φυσικό μνημείο του νομού μας: το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στον Καβομαλιά.
Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Ενημερωτικού Κέντρου στο Απολιθωμένο Δάσος του Αγίου Νικολάου, έγιναν την περασμένη Τετάρτη, 17 Ιουλίου, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ομότιμου καθηγητή Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου, του Δήμου Μονεμβασίας, της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου και εθελοντών της περιοχής.
Μέσα στο υπερσύγχρονο Ενημερωτικό Κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για τα εξαιρετικής παλαιοντολογικής σημασίας ευρήματα όλης της ακτογραμμής των Βατίκων,  ενώ προσφέρεται δωρεάν

19 Ιουλίου 2013

Με αφορμή το σημαντικό έργο της αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης των Βελανιδίων , ο Μανώλης Αντωνάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα  και αφού της εξέφρασε την ικανοποίηση του  για την πραγματοποίηση ενός έργου  που πάνω  από όλα  προστατεύει τη δημόσια υγεία με την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου ύδρευσης , στη συνέχεια  της ζήτησε  με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να υπάρξει μέριμνα για έγκριση του αναγκαίου ποσού    προϋπολογισμού ύψους 50 000e   περίπου ,προκειμένου να πλακοστρωθούν όλοι οι δρόμοι του χωριού ώστε να αναδειχθούν 

14 Ιουλίου 2013

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι

Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική σας προσκαλεί στο τριήμερο Συμπόσιο «Βάτικα: Τόπος – Πολιτισμός – Ανάπτυξη», που οργανώνει το διάστημα 16 -17 -18 Αυγούστου, στο παλαιό Γυμνάσιο – Λύκειο της Νεάπολης, με τη στήριξη του Δήμου Μονεμβασίας και τη συμμετοχή της Ένωσης Βατικιωτών Επιστημόνων, του Συλλόγου «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ», του Βατικιώτικου Ομίλου Προβληματισμού, του Δικτύου για την Περιβαλλοντική και Πολιτιστική Προστασία της Λακωνίας και Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής μας.

Ώρα έναρξης ημερήσιου προγράμματος, το οποίο και επισυνάπτεται, 7.00 μμ.


                                           Η παρουσία σας θα μας τιμήσει.

             ΤΟ ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής
 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ:

12 Ιουλίου 2013


Monemvasia’’ η επίσημη ταξιδιωτική εφαρμογή του Δήμου Μονεμβασιάς! Ένας πλήρης ηλεκτρονικός τουριστικός οδηγός διαθέσιμος σε Ελληνικά και Αγγλικά. Κατεβαστέ τη δωρεάν και μάθετε ότι χρειάζεστε για να προγραμματίσετε τις πιο ενδιαφέρουσες διακοπές σε αυτή τη μαγευτική περιοχή της Ελλάδας!

Δείτε φωτογραφίες και μάθετε λεπτομέρειες για:

 - Όλους τους οικισμούς που πρέπει να επισκεφτείτε: Μονεμβασιά, Νεάπολη, Κυπαρίσσι, Πλύτρα, Αρχάγγελος, Ελιά, Γέρακας, Μολάοι, Νόμια, Βελανίδια κ.α.

- Όλα τα σημεία ενδιαφέροντος και τα αξιοθέατα: Καστροπολιτεία Μονεμβασιάς, Σπήλαιο Καστανιάς, Απολιθωμένο Δάσος, Νερόμυλοι, Μουσεία, Εκκλησίες, Μοναστήρια κ.α.

- Όλες τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά

- Εκδρομές και ταξιδιωτικά προγράμματα

- Ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

- Εστιατόρια, café, clubs, τοπικά προϊόντα κ.α.

- Συγκοινωνίες, τουριστικά γραφεία, τράπεζες, ιατρική περίθαλψη κ.α.

- Δραστηριότητες όπως: πεζοπορία, αναρρίχηση, ιστιοπλοΐα, θαλάσσια σπορ κ.α.

Εντοπίστε τη θέση σας στο χάρτη και πλοηγηθείτε προς όποιο σημείο εσείς επιλέξτε μέσω των google maps.

Δεν απαιτείται συνεχή σύνδεση στο διαδίκτυο. Αφού την κατεβάσετε την πρώτη φορά χρησιμοποιώντας σύνδεση δικτύου, στη συνέχεια μπορεί να λειτουργεί σε offline mode (εκτός από τη λειτουργία πλοήγησης)
Κατεβάστε την εφαρμογή εδώ.

07 Ιουλίου 2013


Σάββατο  27 Ιουλίου

Μουσική εκδήλωση με ζωντανή μουσική προς τιμή του δάσκαλου Κυριάκου Καραντζή για την προσφορά του στο χωριό αλλά και την Κίνηση Γυναικών  με την παραχώρηση της πλούσιας βιβλιοθήκης του *, την βραδιά αυτοί  θα δώσουν το παρών μαθητές του Δάσκαλου από την θητεία του στα Βελανίδια αλλά και την Νεάπολη.




Διοργάνωση εκδρομής
 
στα Κύθηρα και την ιερά μονή Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Κυθήρων **

 
 
 
 
 
Παρασκευή 23 Αυγούστου

Συναυλία με την συμπατριώτισσα μας εξαιρετική ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου

 
 
 
 
 
Σάββατο 31 Αυγούστου

Κέρασμα καφέ και απολογισμός πεπραγμένων

 

 
 
 
Διευκρινήσεις :

*Σε επόμενη ανάρτηση θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά  για την παραχώρηση της πλούσιας βιβλιοθήκης του Δασκάλου στην Κίνηση Γυναικων.

**Η ημερομηνία της εκδρομής θα ανακοινωθεί  εφόσον οριστικοποιηθεί και ο αριθμός των συμμετεχόντων, δηλώστε συμμετοχή στις κυρίες της Κίνησης.

Οι Κίνηση Γυναικών συζητά και άλλη μια συναυλία έκπληξη η οποία θα ανακοινωθεί εφόσον κλείσει οριστικά.  

Πλήθος κόσμου από τα Βελανίδια  αλλά και την γύρω  περιοχή τίμησαν τον Όσιο Θωμά στον μοναδικό ναό αφιερωμένο στην μνήμη του και μάλιστα στο μέρος που διάλεξε ο ίδιος να ασκητέψει, να θαυματουργήσει και αξιώθηκε να οδηγηθεί με στύλο πυρός από τον Προφήτη Ηλία του οποίου με ζήλο μιμήθηκε τον τρόπο ζωής.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος πρόσδωσε με την παρουσία του μια κατανυκτική ατμόσφαιρα στην πανηγυρική θεια λειτουργία και καθήλωσε το πλήθος με τον λόγο του που αφορούσε την ζωή και τα έργα του μεγάλου Αγίου.

Οι πιστοί προσκύνησαν το τμήμα από τα  ιερά λείψανα του Οσίου Θωμά που  μετά από ενέργειες του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, στις 6 Ιουλίου 1990, έφτασαν στα Βελανίδια, στον Καβο-Μαλιά, με συνοδεία κληρικών   και ήπιαν λίγο από το θαυματουργό αγίασμα που αναβλύζει μέσα από τον βράχο και είναι ένα από τα θαύματα- δώρα στους ανθρώπους του Οσίου Θωμά.

Εικόνες και βίντεο:



Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων σας ενημερώνει ότι η προγραμματισμένη για τη Τετάρτη  10 Ιουλίου  ΜΕΤΡΗΣΗ ΟΣΤΙΚΗΣ ΜΑΖΑΣ αναβάλετε λόγο βλάβης του μηχανήματος.

04 Ιουλίου 2013

O Σύλλογος Γυναικών Βελανιδίων   οργανώνει συναυλία στις 14 Αυγούστου  ημέρα Τετάρτη πισω απο το Δημοτικό σχολείο με την συγχωριανή  μας Αναστασία Μουτσάτσου για πρώτη φορά μέσα στα Βελανίδια και μάλιστα στο σχολείο που έμαθε τα πρώτα της γράμματα. Η εμφάνιση της Αναστασίας, είναι αφιλοκερδής προσφορά στον σύλλογο γυναικών και στα Βελανίδια.
              Σε μία μουσική «προσωπογραφία» που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες στιγμές της πορείας της, η Αναστασία Μουτσάτσου παρουσιάζει τραγούδια από την εικοσάχρονη διαδρομή της στην δισκογραφία αλλά και τις συνεργασίες της με σημαντικούς δημιουργούς όπως ο Γιώργος Ανδρέου , ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Μιχάλης Νικολούδης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Νίκος Ζιώγαλας και αρκετών ακόμα. 
Και φυσικά δεν θα λείψουν τραγούδια που αγαπά από την σύγχρονη έντεχνη μουσική σκηνή καθώς και αγαπημένα κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη  καθώς επίσης αγαπημένα λαϊκά και παραδοσιακά τραγούδια.
               Η Αναστασία Μουτσάτσου είναι μια εξαιρετική ερμηνεύτρια που κέρδισε την αγάπη του κοινού με τις ξεχωριστές ερμηνείες της και το προσωπικό της ύφος. Aναλαμβάνει  λοιπόν να μας ταξιδέψει στις μελωδίες που τόσο αγαπήσαμε θυμίζοντάς μας και αρκετές προσωπικές της επιτυχίες όπως: το «Λιμάνι», το «Όλα τα δύσκολα» και το «Μόνη ξανά δεν θα σ’ αφήσω»…

02 Ιουλίου 2013


Μια εξαιρετική ιστοσελίδα που ασχολείται με την προβολή του τόπου μας λειτουργεί εδώ και λίγο διάστημα στο διαδίκτυο, καταπληκτικές φωτογραφίες, εξαιρετικά κείμενα σε μια πολύ καλή προσπάθεια ανάδειξης της ομορφιάς του τοπίου της Βατικιώτικης γης.

Επισκεφτείτε την σελίδα http://www.visitvatika.gr/vatika/villages.html και θα διαπιστώσετε τα πάρα πάνω.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο