04 Μαΐου 2014

Τα Πλυσταριά είναι το γνωστό σε όλους μας κτίριο που βρίσκεται ανάμεσα στον κύριο οικισμό και τα Πελάτια στην ομώνυμη τοποθεσία. Το οίκημα αυτό κατασκευάστηκε  το 1955 επί προεδρίας Αραμπατζή και εξυπηρετούσε τις  Βελανιδιώτισσες νοικοκυρές στο πλύσιμο των ρούχων , το νερό προερχόταν από την πηγή του Κουνουπέα (στο ρέμα πάνω από το γήπεδο του μπάσκετ), η μικρή δεξαμενή πάνω από τα πλυσταριά εξυπηρετούσε στην αποθήκευση του λιγοστού νερού.

                                                                                                                                       Οι Βελανιδιώτισσες χρησιμοποιούσαν τα Πλυσταριά με την σειρά και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αγροφύλακα μέχρι την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης  και την δέσμευση της συγκεκριμένης ποσότητας νερού για πόσιμη χρήση, μέχρι την δεκαετία του ενενήντα λειτουργούσε μια θέση με μικρή ποσότητα νερού που εξυπηρετούσε περισσότερο στο πότισμα κάποιον ζώων, γαϊδαράκια, άλογα κ.α. έκτοτε παραδόθηκε στην βάναυση συμπεριφορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Ευελπιστούμε κάποια στιγμή, ο Δήμος, οι σύλλογοι ή συνδυασμός αυτών να φροντίσουν την συντήρηση αυτού του χώρου  και την επαναφορά του στην αρχική του μορφή για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι γιατί δυστυχώς έχει αρχίσει να σβήνει από την μνήμη ακόμα και η πρόσφατη ιστορία.


Μια πρόταση αποκατάστασης που μας έστειλε ο κ. Πατσάκης Δημήτρης :




2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΒΑΛΑΝΤΗ ΧΑΡΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΤΕΙΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΠΛΗΣΤΑΡΙΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΣΚΕΨΗ ΩΣ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΣΤΑΡΙΩΝ.
ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΤΙΑΧΤΟΥΝ.
ΘΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΙΣ ΦΩΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΕΒΑΣΕΙΣ.

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

Δημητρη μακαρι να γινει αυτο και πολυ περισσοτερο αν υπαρχει και προσχεδιο,θα περιμενω φωτογραφιες

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο