22 Ιουνίου 2014

   Ο Δήμος Μονεμβασίας εδώ και ένα χρόνο περίπου έχει πραγματοποιήσει γεώτρηση στην θέση Λεμονιά, οι πρώτες ενδείξεις έδειξαν ότι μπορεί να παρέχει σεβαστή ποσότητα νερού, παρόλα αυτά όμως οι πολύπλευροι γραφειοκρατικοί σκόπελοι κάνουν τις  διαδικασίες για την εκμετάλλευση της να καθυστερούν  τρομερά ,διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου και ήδη οι κατανάλωση νερού έχει ανέβει αισθητά, η Περίληψη διακήρυξης διαγωνισμού προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού αντλιοστασίου Τ.Κ. Βελανιδίων (θέσηΛεμονιά) θέλει τον διαγωνισμό στις 13/06/14 και παρότι μαθαίνουμε ότι υπάρχει ανάδοχος το χρονικό περιθώριο για την αποπεράτωση του έργου είναι τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης που σημαίνει ότι  μάλλον και αυτό το καλοκαίρι το νερό στα Βελανίδια θα προέρθει από την δαπανηρή αφαλάτωση αλλά και από μεταφορά νερού με βυτίο .

Ευελπιστούμε έστω και υστάτα οι αρμόδιοι του Δήμου Μονεμβασίας να πιέσουν ώστε έστω και τον Αύγουστο που κατά κανόνα έχουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα η γεώτρηση να λειτουργεί και να προσφέρει αυτό το πολύτιμο αγαθό στους Βελανιδιώτες αλλά και τους επισκέπτες του χωριού μας.

09 Ιουνίου 2014

   Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν μέρος της οικολογίας των δασικών οικοσυστημάτων και είναι σύνθετο φαινόμενο που ακολουθεί τους νόμους της φύσης, είναι σύνηθες  κατά τους θερινούς μήνες αλλά και κατά την διάρκεια του φθινοπώρου να ξεσπούν πυρκαγιές σε δύσβατα σημεία, φανταστείτε μια πυρκαγιά στα όρια του οικισμού και συγκεκριμένα στο ρέμα από τον Γιαλό μέχρι και την Πάνω Βρύση όπου τα πυροσβεστικά οχήματα δεν μπορούν εύκολα να πλησιάσουν και να προστατέψουν τα σπίτια ή και ζωές αν αυτό χρειαστεί.
   Από την μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδειχτεί ότι το πρώτο κρίσιμο διάστημα  από τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και μέχρι να έρθει το πρώτο πυροσβεστικό όχημα οι ντόπιοι αναλαμβάνουν δράση  με καλά έως τώρα αποτελέσματα αλλά παρουσιάζονται επίσης και προβλήματα που εντοπίζονται κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν διάθεση να προσφέρουν και  κλείνουν τους δρόμους με τα οχήματα τους καθώς πιστεύουν ότι η φωτιά είναι ένα καλό θέαμα και δεν σκέπτονται τα προβλήματα που δημιουργούν και δεύτερο εξίσου σημαντικό ότι δεν υπάρχει κάποια οργάνωση και ενημέρωση σε αυτούς που θέλουν να βοηθήσουν.
   Η πλήρης εξάλειψη των δασικών πυρκαγιών είναι αδύνατη ακόμη και αν υπήρχε ο τελειότερος αντιπυρικός σχεδιασμός ,παρόλα αυτά θα προτείναμε κυρίως για τις οικίες που εφάπτονται με δασική έκταση:

· Δημιουργούμε αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι μας καθαρίζοντας σε ακτίνα( 10 ) μέτρων τα ξερά χόρτα, τα ξερά φύλλα, κλαδιά κ.λ.π.

· Κλαδεύουμε τα δένδρα ώστε να μην ακουμπούν στο σπίτι δημιουργώντας μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον (5) μέτρων.

· Δεν τοποθετούμε πλαστικές υδρορροές η πλαστικούς οχετούς νερού στους τοίχους.

· Προφυλάσσουμε εξωτερικά τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες τοποθετώντας παντζούρια από μη εύφλεκτα υλικά.

· Καλύπτουμε τις καμινάδες και τους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό μη εύφλεκτο σύρμα για να μην μπορούν να διεισδύσουν σπίθες στο κτίσμα.

· Δεν αποθηκεύουμε εύφλεκτα υλικά στο σπίτι.

· Αποφεύγουμε την τοποθέτηση ακαλύπτων δεξαμενών καυσίμου κοντά στο σπίτι.

· Τοποθετούμε τα καυσόξυλα σε κλειστούς χώρους.

· Προμηθευόμαστε πυροσβεστήρες και μεριμνούμε για την συντήρηση τους.

· Τοποθέτηση από τον Δήμο αναμονών πυρόσβεσης που θα συνεργάζονται με τους αγωγούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για άμεση χρήση σε όλο το μήκος του οικισμού από το σχολείο μέχρι την δεξαμενή του Χατζή.


Κάποιες προτάσεις επίσης για τους εθελοντές:

· Με την φροντίδα της τοπικής Κοινότητας να φτιαχτεί ένας κατάλογος από εθελοντές με τα τηλέφωνα τους.

· Ενημέρωση όλων από κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την πρώτη αντίδραση σε περίπτωση πυρκαγιάς-ατομικά μέτρα προστασίας.

· Ένας υποτυπώδεις εξοπλισμός, ασύρματοι μικρής εμβέλειας (pmr), πριόνια κ.α.(έχει παρατηρηθεί ότι ένα από τα βασικά προβλήματα είναι η σωστή καθοδήγηση των πυροσβεστικών οχημάτων στην εστία τις πυρκαγιάς)

Μοναδικός σκοπός των παραπάνω προτάσεων η κοινωφελής απήχηση που εκφράζεται με πράξη και δεν μένει σε επίπεδο σχεδιασμού. Η χώρα μας σήμερα, πιο πολύ από ποτέ έχει ανάγκη την ανάπτυξη και εδραίωση της εθελοντικής συνείδησης.

06 Ιουνίου 2014

ΝΥΦΙΚΟ ΚΟΜΠΙΝΕΖΟΝ 1938
  Ο παραδοσιακός  γάμος αποτελούσε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή εκδήλωση με πλούσιο φαγητό και γλέντι.
Στα Βελανίδια οι νέοι και οι νέες τις περισσότερες φορές παντρεύονταν από αγάπη. Βέβαια υπήρχαν και οι λιγότερο τολμηροί που δεν τολμούσαν να αναζητήσουν το έτερο ήμισυ τους μόνοι και προτιμούσαν τη διαδικασία του «προξενιού». Στο «προξενιό» μεσολαβούσε κάποιος τρίτος που γνώριζε την οικογένεια της νύφης ή του γαμπρού και φρόντιζε να τους φέρει σε επαφή για να γνωριστούν. Ο προξενητής έπρεπε να ήταν μεγάλος σε ηλικία και αξιοσέβαστος άνθρωπος.
Είτε επρόκειτο για «αγάπη» είτε για προξενιό και αφού ο πατέρας συμφωνούσε ακολουθούσε ο αρραβώνας ή λογοδόσημο. Οι δύο οικογένειες αντάλλασσαν τα δακτυλίδια και συνέτασσαν το προικοσύμφωνο που όριζε τί προίκα θα έπαιρνε η νύφη από την οικογένεια της. Το λογοδόσημο γινόταν στο σπίτι της νύφης σε στενό οικογενειακό κύκλο. Τότε οριζόταν και η ημερομηνία του γάμου. Γάμοι γίνονταν τις Κυριακές ή άλλες γιορτινές μέρες .
Πριν το γάμο το ζευγάρι έπρεπε να επιλέξει τον κουμπάρο. Κουμπάρος συνήθως ήταν αυτός που τους είχε βαφτίσει ή κάποιος καλός φίλος του γαμπρού ή της νύφης. Οι συμπέθεροι φρόντιζαν να βρουν τα μουσικά συγκροτήματα αλλά και το χώρο που θα γινόταν το τραπέζι.
Συγγενείς και φίλοι μέχρι τη μέρα του μυστηρίου έστελναν τα  δώρα  στη νύφη και το γαμπρό , χρήματα μέσα σε φακέλους, τα λεγόμενα «χαρίσματα» ή είδη σπιτιού προκειμένου να ξεκινήσουν το νέο τους σπιτικό.  Την παραμονή ή ανήμερα του γάμου μεταφέρονταν και τα προικιά της νύφης στο νέο της σπίτι. Τα προικιά περιλάμβαναν υφαντά, σεντόνια, κεντήματα και είδη οικιακής χρήσης. Η μεταφορά τους γινόταν υπό τη συνοδεία μουσικής, και τραγουδιών .


    Αφού έφταναν στο νέο σπίτι του ζευγαριού όλα τα δώρα και τα προικιά η νύφη τα άπλωνε για να περάσουν όλοι οι χωριανοί και να τα δουν. Με τη βοήθεια των φίλων της στόλιζε το νυφικό κρεβάτι. Το κατωσέντονο έπρεπε να είναι λευκό για να δείξει την επόμενη μέρα την απώλεια της αγνότητας της.
Οι φίλες της νύφης και οι φίλοι του γαμπρού τους βοηθούσαν να ντυθούν πριν ξεκινήσουν για την εκκλησία. Μετά το τέλος του μυστηρίου το ζευγάρι κατευθυνόταν με τους καλεσμένους του στο σπίτι του γαμπρού. Εκεί τους περίμενε η μητέρα του που έδινε στη νύφη να φάει μέλι με καρύδια και χάραζε στην πόρτα ένα σταυρό. Η νύφη έχυνε μέλι στην είσοδο για να είναι ο γάμος γλυκός κι έσπαγε ένα ρόδι για να είναι ο γάμος καρπερός.
Αμέσως μετά ξεκινούσε το γλέντι με τραγούδια, χορό και πολύ φαγητό που κρατούσε μέχρι το πρωί.

Σήμερα τα περισσότερα παραδοσιακά έθιμα του γάμου έχουν εκλείψει αν και κάποια από αυτά συνεχίζουν να τηρούνται.

Το παραπάνω βίντεο προέρχεται από την ψηφιοποίηση φιλμ που είχε στη διάθεσή του ο Σύλλογος Βελανιδιωτών και περιήλθε στην κατοχή του μέσω του κου Δημήτρη Κουρκούλη (Τζίμης). Ο άνθρωπος που απαθανάτισε τους γάμους που παρουσιάζονται στο βίντεο είναι ο κ. Παναγιώτης Κοντομηνάς και τα ζευγάρια των οποίων οι γάμοι διαδραματίζονται στο βίντεο και έγιναν το καλοκαίρι του 1963 είναι ο Παναγιώτης Καραντζής με την Αφροδίτη Ξύγγου, ο Παναγιώτης Αντωνάκος με την Μαρουλίτσα Καραντζή και ο Γιώργος Καραντζής με τη Δέσποινα Αθανασάκου.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο