31 Ιουλίου 2014





ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ – ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2014

Παρασκευή 1/8: Θέατρο Σκιών Χάρη Μπιλλίνη
Ο γνωστός Καραγκιοζοπαίχτης Χάρης Μπιλλίνης θα παρουσιάσει σπαρταριστές σκηνές με τους πολυαγαπημένους ήρωες του Θεάτρου Σκιών!  Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. 
Χώρος εκδήλωσης à Δημοτικό Σχολείο,  Ώρα:  21:00  – Είσοδος δωρεάν

Κυριακή 3/8: Προβολή ταινίας  κινουμένων σχεδίων «Οδύσσεια»
Οι περιπέτειες του μυθικού βασιλιά της Ιθάκης σε μια εξαιρετική μεταφορά του ομηρικού έπους στα κινούμενα σχέδια.
Χώρος εκδήλωσης à Δημοτικό Σχολείο,  Ώρα: 21:00  – Είσοδος δωρεάν

Τετάρτη 6/8: Βελανιδιώτικη Αστροβραδιά
Η ομάδα ερασιτεχνικής αστρονομίας του συλλόγου «Τουλίπα Γουλιμή» μας ξεναγεί  στη γοητεία του σύμπαντος  μέσω του τηλεσκοπίου! Μια συναρπαστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους.
Χώρος εκδήλωσης àΧάραμποι, εκκλησάκι Αγ. Νικόλα,  Ώρα:21:00  – Συμμετοχή δωρεάν

Πέμπτη 7/8: Προβολή ελληνικής ταινίας «Ο Μπακαλόγατος»
Κλασικός και αθάνατος ελληνικός κινηματογράφος, με τους Κώστα Χατζηχρήστο, Κώστα Δούκα και Νίκο Ρίζο να παράγουν στιγμές ατέλειωτου γέλιου. Ταινία κατ’ απαίτηση του κοινού!
Χώρος εκδήλωσηςà Δημοτικό Σχολείο,  Ώρα: 21:00  – Είσοδος δωρεάν

Κυριακή 10/8: Dj Night – Πάρτι στον γιαλό
Βραδιά νεολαίας, με τον dj Hardi στην κονσόλα να ξεσηκώνει το πλήθος με καλοκαιρινούς ήχους. Σπεύσατε!
Χώρος εκδήλωσης à Ποταμιά,  Ώρα 22:00  – Είσοδος δωρεάν

Δευτέρα 11/8: Προβολή ταινίας κινουμένων σχεδίων «Εγώ ο Απαισιότατος»
Η ταινία σταθμός στην κινηματογραφική παραγωγή κινουμένων σχεδίων που έσπασε όλα τα ταμεία και έφερε τη μανία… των Minions!
Χώρος εκδήλωσης à Δημοτικό Σχολείο,  Ώρα 21:00 – Είσοδος δωρεάν

Τετάρτη 13/8: Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού
Η μέρα που τα πιτσιρίκια του χωριού διασχίζουν τρέχοντας τα σοκάκια ψελλίζοντας στίχους από γρίφους και ευελπιστώντας να φτάσουν στο ετήσιο «ιερό δισκοπότηρο»! Φιλιώ και  Νίκος Καραντζής στη διοργάνωση του  παιχνιδιού - θεσμού στα βελανιδιώτικα καλοκαίρια.

Σάββατο 16/8: Παραδοσιακό Γλέντι
Το πατροπαράδοτο γλέντι του Συλλόγου, με ζωντανή ορχήστρα του συγκροτήματος "ΩΔΗΠΟΡΟΙ". Τραγουδά ο Τάσος Σαρμπάνης και στο βιολί ο συμπατριώτης μας Νίκος Σταθάκης!
Χώρος εκδήλωσης à Ποταμιά,  Ώρα: 22:00  – Είσοδος:  5 ευρώ

Δευτέρα 18/8: Προβολή Ταινίας «Ανάμεσα…»
Σε μία πρόχειρη κλινική μέσα σε ένα παλαιστινιακό στρατόπεδο προσφύγων στη Δυτική Όχθη, η Κλοέ, μία νεαρή μαιευτήρας από το Κεμπέκ φροντίζει έγκυες γυναίκες, υπό την εποπτεία του Μισέλ, ενός γιατρού από τη Γαλλία. Μεταξύ των σημείων ελέγχου και του διαχωριστικού Τείχους, η Κλοέ συναντά τον πόλεμο και όσα εκείνος φέρει. Μια συγκλονιστική βιωματική ιστορία  στο πλαίσιο του Παλαιστινιακού ζητήματος.
Χώρος εκδήλωσης à Δημοτικό Σχολείο,  Ώρα: 21:00 – Είσοδος δωρεάν



*Σημείωση: Για τυχόν αλλαγή του προγράμματος λόγω έκτακτων συνθηκών θα υπάρξει ενημέρωση

27 Ιουλίου 2014







Αριθμός Πρωτοκ. 6

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η  ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 
Η  Πρόεδρος της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων 

                                                                                      Καλεί

Τα μέλη της σε  Τακτική Γενική Συνέλευση στις 2 μηνός Αυγούστου ημέρα Σάββατο και ώρα 18.00 μμ στα γραφεία της Κίνησης Γυναικών [ παλαιό δημοτικό σχολείο Βελανιδίων]  με θέματα ημερήσιας διάταξης:

1.   Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου και εξελεγκτικής επιτροπής.

 

Βελανίδια 20 Ιουλίου 2014

Η Πρόεδρος του Δ.Σ.

 
ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΤΕΡΙΝΗ

13 Ιουλίου 2014


agiosthomasenmaleo.weebly.com

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων πραγματοποιεί εκδρομή στην Αγία Ειρήνη στον Κάβο Μαλέα στις 18 Ιουλίου ημέρα Παρασκευή , το καραβάκι θα αναχωρήσει από την Νεάπολη στις 8:30 το πρωί .

Επιστροφή μετά το μεσημέρι

                                                                 
                                                                                        ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ  15.00 ΕΥΡΩ
Δηλώστε συμμετοχή   6979672917 και 6974286993
 

 

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων πραγματοποιεί εκδρομή μονοήμερη στην Σπάρτη στις 20 Αυγούστου ημέρα Τετάρτη στη Ι.Μ. Ζερμπίτσας και I. Μονή Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Φαγητό σε ταβέρνα με πανοραμική θέα - καφέ και κατόπιν επιστροφή.
                           ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ  15.00 ΕΥΡΩ

Δηλώστε συμμετοχή   6979672917

06 Ιουλίου 2014

 7 Ιουλίου τα Βελανίδια γιορτάζουν και τιμούν τον Όσιο Θωμά που ως γνωστόν ασκήτεψε και θαυματούργησε στην περιοχή του Μαλέα. Δίπλα στην πηγή που με θαύμα του Άγιου ανέβλυσε ύδωρ στον ιερό ναό που είναι αφιερωμένος σε αυτόν θα βρίσκεται προς προσκύνηση και το τμήμα των λειψάνων του Οσίου Θωμά που με ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου , το 1990, επέστρεψαν στον τόπο που ασκήτεψε ο Άγιος.
  Στον επιβλητικό και απόκρημνο τόπο του τρικυμιώδους περάσματος του ακρωτηρίου Μαλέα (ή αλλιώς καβο-Μαλιά, στην περιοχή που έχει μείνει γνωστή και ως "μικρό Άγιον Όρος", λόγω των πολλών ασκητών που είχε τη Χάρη να φιλοξενήσει ο τόπος), πριν από δέκα περίπου αιώνες, η σπουδαία μορφή της ορθοδοξίας μας, ο Όσιος Θωμάς ο εν τω Μαλεώ, με καταγωγή που χάνεται πιθανώς στην οικογένεια των Παλαιολόγων, απαρνούμενος τα σπουδαία στρατιωτικά του αξιώματα, τις ανθρώπινες τιμές, δόξες και πλούτη, ενδύθηκε το απέριττο σχήμα του μοναχού και έζησε, σαν άλλος Πρόδρομος, τη λιτή ασκητική ζωή στους κυματόδαρτους βράχους του Μαλέα, σε σπηλιές που μοιάζουν με αετοφωλιές. Τα πνευματικά ύψη, στα οποία αξιώθηκε να φθάσει ο Όσιος, με την προσευχή, τη νηστεία και την αυστηρή άσκηση, ελκύοντας τη χάρη του Θεού, γίνονταν αισθητά στο κόσμο μέσω των θαυματουργικών του ενεργειών.
Τα συναξάρια αναφέρουν πως έβγαλε δαιμόνια από ανθρώπους, θεράπευε χωλούς και τυφλούς που προσέτρεχαν σ' αυτόν και πως διά της προσευχής του επέτρεψε ο Θεός να αναβλύσει νερό από βράχο, τον οποίο "επαλάμησε" ή "εράβδισε" ο Όσιος, σαν άλλος Μωϋσής. Τούτο δε το νερό αναβλύζει από τότε έως και σήμερα αδιάκοπα, ενώ τα θαυμαστά σημεία που μαρτυρούν άνθρωποι που θεραπεύτηκαν ακόμα και στις μέρες μας από αρρώστιες μέσω αυτού, δεικνύουν πως πρόκειται για αγίασμα, αναβλύζον με τη χάρη του Θεού διά των προσευχών του Οσίου, ως ένδειξη της ζωντανής πίστης μας και προς ενίσχυση του φρονήματός μας. Η παράδοση επίσης αναφέρει ότι οι κάτοικοι από τα Κύθηρα, απέναντι από τον τόπο όπου ασκήτευε ο Όσιος, έβλεπαν μια στήλη πυρός στο σημείο άσκησής του.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο