31 Αυγούστου 2014

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Π. ΑΛΕΞΑΚΗ, δ. Φ. Διευθυντού Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας
της Ακαδημίας Αθηνών

   Όταν στις αρχές του 20ου αιώνα πέρασε ο Hasluck από τα Βατικα, τον πληροφόρησαν ότι στο χωριό Βελανίδια, που βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα και πιο συγκεκριμένα στην ανατολική κλίτυ του όρους Κρίθινα, προς το τέλος του 19ου αιώνα διέθεταν 15 μεγάλα θαλασσοπόρα καΐκια και αλλά τόσα αλιευτικά σκάφη. Ο ίδιος επεσήμαινε τότε ότι τα χωριά των Βατίκων έδειχναν έναν πλούτο που ασφαλώς αποκτήθηκε έξω από τη περιοχή, εννοώντας με το εμπόριο, τη ναυτιλία και την αλιεια1.
Τι είδους όμως καΐκια ή πλοιάρια εννοούσε; Για να κατανοήσουμε τη ναυτική-αλιευτική οικονομία των χωριών αυτών και ιδιαίτερα των Βελανιδιών που μας ενδιαφέρουν κυρίως, πρέπει να κάνουμε μια αναδρομή, ξεκινώντας από την ίδρυση του χωριού στην συγκεκριμένη θέση, υποθέτουμε γύρω στα 1770, με την εγκατάσταση Σπετσιωτών φυγάδων μετά τα Ορλωφικά.
   Υποψιαζόμαστε ότι η ναυτική παράδοση του χωριού πρέπει να ξεκίνησε τότε από τα δύο νησιά, Σπέτσες και Ύδρα με τα οποία οι κάτοικοι είχαν πάντα στενές σχέσεις, ενώ μερικές οικογένειες, για την ακρίβεια ευρύτερα σόγια, φαίνεται ή υποστηρίζουν ότι έλκουν την καταγωγή τους από εκεί, όπως οι Δρακιανοί (Δράκος), οι Κωστιανοί (Κωστάκος), ένας κλάδος των Καρατζιανών (Καράτζης) κ.α.2.  Η μελέτη αυτή στηρίζεται σε επιτόπια εθνογραφική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε αρχικά το 1976 στο χωριό και κατόπιν κατά διαστήματα κυρίως, κατά τις θερινές περιόδους, μεταξύ των ετών 1992-1994 και 1998-2001 και έγινε με συμμετοχική παρατήρηση και συνεντεύξεις. Οι εθνογραφικές πληροφορίες συμπληρώνονται με έρευνα στα αρχεία της κοινότητας (βιβλία: μητρώο αρρένων, πράξεις γάμων, δημοτολόγια κλπ.) καθώς και στα βιβλία μεταγραφών του Δήμου Βοιών και στα παλαιότερα συμβολαιογραφικά αρχεία όσα σώζονται από το βομβαρδισμό της Νεαπόλεως κατά τον τελευταίο πόλεμο, για την επισήμανση μεταβιβάσεων κυρίως πλοιαρίων πρίν από το 1960, οπότε άρχισαν οι μεταβιβάσεις να καταγράφονται στο λιμεναρχείο. Στόχος της μελέτης δεν είναι να παρουσιάσω την τεχνική του ψαρέματος, αλλά την κοινωνική και οικονομική τεχνική της δραστηριότητας αυτής με μια εθνοϊστορική και ανθρωπολογική, για την ακρίβεια «πειραματική» (experimental) ανθρωπολογική, οπτική, γιατί έχω σχέση εντοπιότητας με το χωριό (έχω γεννηθεί εκεί)3, εστιάζοντας παράλληλα και στη σχετική νοοτροπία (mentalite) των ανθρώπων4. Περιττό να αναφέρω ότι, ενώ η ανθρωπολογία του ψαρέματος έχει διεθνώς πολύ ενωρίς σημαντική ανάπτυξη5, στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα.

27 Αυγούστου 2014

  Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η καθιερωμένη πλέον, γιορτή της Βετούλας από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων, πλήθος κόσμου αποδέχθηκε το κάλεσμα των κυριών της Κίνησης Γυναικών και γλέντησαν απολαμβάνοντας άφθονο φαγητό και γλυκά.

 Η Πρόεδρος και τα μέλη της Κίνησης Γυναικών ευχαριστούν όλο τον κόσμο για τις προσφορές τους και την συμμετοχή τους στην γιορτή και ιδιαίτερη μνεία στους κ. Παναγιώτη Ν. Λιβανό και κ. Ανάργυρο Τζερεφό που προσέφεραν τις γίδες όπως επίσης τον κ. Παναγιώτη Δ. Λίβανο που προσέφερε τα καλαμάρια, τον κ. Βαγγέλη Τσέγκα που προσέφερε την μαναβική και την κ. Χαρούλα Αθανασάκου για τους εκπληκτικούς λουκουμάδες με σοκολάτα. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΛΛΑΔΑ TV και τον εικονολήπτη κ. Κώστα Ζουμπουλάκη για την κάλυψη και προβολή της εορτής.

17 Αυγούστου 2014


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι του Συνδέσμου Βελανιδιωτών '' Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ'' .Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη και η οργάνωση των παιδιών του συλλόγου υποδειγματική.

Απολαύστε μερικές εικόνες και ένα μικρό βίντεο από την εκδήλωση.


15 Αυγούστου 2014

   Οι Βελανιδιώτες για άλλη μια φορά τίμησαν την Παναγιά και με ευλάβεια παρακολούθησαν τον Όρθρο και την Θεια Λειτουργία στο εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου είναι Θεομητορική εορτή των Χριστιανικών Εκκλησιών, ονομάζεται δε και «Πάσχα του καλοκαιριού, κατά την παράδοση, όταν η Παναγία πληροφορήθηκε άνωθεν τον επικείμενο θάνατό της, προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών, ετοιμάστηκε και ανέφερε το γεγονός στους Αποστόλους. Επειδή κατά την ημέρα της κοίμησης δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, μια νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της. Την τοποθέτησαν στο μνήμα της Γεσθημανής. Μετά από τρεις μέρες ο τάφος ήταν άδειος. Η Παναγία μετατέθη τους ουρανούς.


13 Αυγούστου 2014

Στις 2 Αυγούστου 2014 η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε  προχώρησε στον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό των πεπραγμένων από την στιγμή της σύλληψης της ιδέας ενός τέτοιου συλλόγου μέχρι και σήμερα, αξίζει να δείτε τι έχει καταφέρει σε μικρό χρονικό διάστημα και πόσο ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτή την <<ΚΙΝΗΣΗ>>
Απόσπασμα: Όπως γνωρίζετε το 2011 με πρωτοβουλία μιας ομάδας Γυναικών που την αποκαλέσαμε ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ Οραματιστήκαμε να δημιουργήσουμε ένα σύλλογο γυναικών  με σκοπό την συνεύρεση  ιδιαίτερα την χειμερινή περίοδο όπου η μοναξιά στο χωριό είναι ιδιαίτερη  για την σύσφιξη των σχέσεων μας , την ανταλλαγή απόψεων   για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την ανάδειξη των εθίμων του  χωριού ,  την προτροπή του εθελοντισμού , την φιλανθρωπία και  της εν γένει προσφοράς στο χωριό μας   για  ζητήματα που μας απασχολούν.


09 Αυγούστου 2014

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Αγίου Νικολάου (Νόστιμoν Ήμαρ) για μια εμφάνιση σήμερα Σαββάτο  9 Αυγούστου στις 21:30 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Αγίου Νικολάου η Βελανιδιώτισα Αναστασία Μουτσάτσου θα ερμηνεύσει μια σειρά από πολύ γνωστά κομμάτια της δισκογραφίας της αλλά και άλλων καλλιτεχνών και θα χαρίσει μια μαγική βραδιά στους ακροατές.


Και ένα βίντεο από το περσινό live της ερμηνεύτριας στα Βελανίδια:


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο