30 Οκτωβρίου 2014


Η Κίνηση Γυναικών μας έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου:

Και πάλι εμφανίστηκαν βανδαλισμοί στο σχολείο - πηγαίνοντας στο καθιερωμένο μας ραντεβού αντικρίσαμε εικόνες καταστροφής ,επιτέλους κάτι πρέπει να γίνει για να προστατευτούμε...

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών  όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε από τα λεγόμενα τους αλλά και από τις εικόνες που μας δείχνουν τι αντίκρισαν για άλλη μια φορά στο χώρο όπου δραστηριοποιούνται, ελπίζουμε κάποια στιγμή να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να λάβει την κατάλληλη φροντίδα  ο υπαίτιος και να μπορούν οι κυρίες επιτέλους να πηγαίνουν στις δραστηριότητες τους χωρίς να φοβούνται.

28 Οκτωβρίου 2014

   Μετά το πέρας της Θειας Λειτουργίας και της Δοξολογίας ο κόσμος ακολούθησε τον Πατέρα Κωνσταντίνο στην πλατεία του χωριού μπροστά στο Ηρώων όπου παρά την συνεχή βροχόπτωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση τιμώντας έτσι όλους τους γνωστούς και αφανής ήρωες που έδωσαν την ζωή τους στο έπος του 40 .

  Για να μην ξεχνάμε αυτούς τους ήρωες ας δούμε με λίγα λόγια ποιος ήταν και τι προσέφερε στην πατρίδα ένας από αυτούς. Ο Λοχίας Ίτσιος κατά την εισβολή των Γερμανών, στις 6 Απριλίου 1941, βρέθηκε να είναι επικεφαλής του Πολυβολείου Π8. Η ώρα είναι 5.15΄ όταν ψηλά στην «Ομορφοπλαγιά» της Κερκίνης, αρχίζει η γερμανική επίθεση.
. Ο Λοχίας Ίτσιος κατά την εισβολή των Γερμανών, στις 6 Απριλίου 1941, βρέθηκε να είναι επικεφαλής του Πολυβολείου Π8. Η ώρα είναι 5.15΄ όταν ψηλά στην «Ομορφοπλαγιά» της Κερκίνης, αρχίζει η γερμανική επίθεση.

Το πρώιμο γλυκοχάραμα έρχεται συντροφευμένο από ομοβροντίες Γερμανικών πυροβόλων, όλμων και πολυβόλων. Αρχίζει η επίθεση. Ανταπαντούν οι υπερασπιστές της προκάλυψης. Τα μάτια του Ίτσιου και των συντρόφων του κατακόκκινα απ’ την ολονύχτια αγρυπνία ερευνούν πόντο – πόντο το έδαφος μπροστά τους. Με το δάχτυλο στην σκανδάλη είναι έτοιμοι να αντιτάξουν σκληρή αντίσταση στην ιταμή επίθεση. Η προκάλυψη αντιστέκεται ηρωικά.

12 Οκτωβρίου 2014

   Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια και πλησίον του πρώην Γερμανικού Παρατηρητηρίου (Εργο) σε μια έκταση διαμορφωμένη σε αναβαθμίδες βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής ο ναός είναι κατασκευασμένος  πάνω στα ερείπια παλιού ναού και η γύρω περιοχή βρίθει από όστρακα, κάτι που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάποτε σε αυτήν την περιοχή υπήρξε ανθρώπινη δραστηριότητα, το μυστήριο όμως κρύβεται  στα διακόσια μέτρα από το εκκλησάκι όπου στον λοφίσκο που βρίσκεται δίπλα από πέρασμα (ρεματιά που οδηγεί  στα Βελανίδια) υπάρχει οχυρωματική κατασκευή για την οποία δεν υπάρχουν γνωστές μαρτυρίες.


Μπορούμε να υποθέσουμε ότι πρόκειται για μεσοβυζαντινή οχύρωση, οι οχυρώσεις αυτές παρουσιάζουν την εικόνα εκτάσεων περιβαλλόμενων από οχυρωματικούς περιβόλους, οι οποίες μπορεί να αναφέρονται σε περισσότερους από έναν γειτονικούς οικισμούς  μάλλον μετρίου μεγέθους. Τυπικά χαρακτηριστικά των μεσοβυζαντινών οχυρώσεων είναι οι δύο ή τρεις οχυρωματικοί περίβολοι · από αυτούς ο ψηλότερος αποτελεί μια δυσπόρθητη  ακρόπολη η οποία περιλαμβάνει ένα μικρό κτήριο, μια εκκλησία, συγκρότημα υδατοδεξαμενών,  μπορούμε να υποθέσουμε ότι  αυτό είναι τμήμα ενός  τέτοιου οχυρωματικού έργου .
Ενδεχομένως αυτή η οχύρωση να συνδέεται με την κατά τόπους εξέλιξη της κατοίκησης από τον 6  ως τον 10  αιώνα και με την νέα οικονομική ανάπτυξη και διοικητικό ρόλο του κάθε οικισμού.

Μια άλλη προσέγγιση είναι ότι πρόκειται για οχύρωση-θέση μάχης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ίσως αρκετά αργότερα για την προστασία από επιθέσεις πειρατών.

Να τονίσουμε ότι μιλάμε για υποθέσεις και καλό θα ήταν να υπάρξει μια επιστημονική έρευνα η οποία θα μπορούσε να μας ενώσει το πάζλ της κατοίκησης αυτής της γης ενδεχομένως από την αρχαία πόλη Σίδης ,στα Βυζαντινά χρόνια ως

05 Οκτωβρίου 2014


 Με αφορμή την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του συνδέσμου Βελανιδιωτών η Μυρτιδιώτισσα καθώς και την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου θα ήθελα να προτείνω  την υλοποίηση μιας ημερίδας με σκοπό την  Προστασία  της Αρχιτεκτονικής και Φυσικής Κληρονομιάς των Βελανιδίων.

Tις προηγούμενες δεκαετίες ένα μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας χάθηκε στον βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης, στόχος της ημερίδας θα είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για την διερεύνηση των προβλημάτων και των τρόπων προστασίας καθώς και  την ιδιαίτερη σημασία  στην ανάδειξη, προβολή και τουριστική αξιοποίηση του μοναδικού και ιστορικού αυτού οικισμού.

Μαζί με την υποστήριξη των πρωτοβουλιών που έχει ήδη δημιουργήσει ο Δήμος Μονεμβασίας και η Κίνηση Γυναικών όπου προβάλλεται η παραδοσιακή ζωή, η λαϊκή τέχνη, τα ήθη και έθιμα, μέσω της λαογραφικής έκθεσης πρέπει να υποστηριχτούν επιπλέον πρωτοβουλίες που θα αφορούν την σημαντική βελτίωση, αποκατάσταση και αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με την αφαίρεση των  τσιμέντων στα σοκάκια τα οποία μπορούν να επενδυθούν με πέτρα και με την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, οι κλιμακωτοί δρόμοι να αναδιαμορφωθούν με προσθήκη ή κατάργηση σκαλοπατιών, με αλλαγές κλίσεων κι άλλες τεχνικές παρεμβάσεις ώστε να βελτιωθεί η βατότητα και η ασφάλεια που παρέχουν στον πολίτη, επίσης  για την αισθητική αναβάθμιση και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών μπορεί να γίνει διαμόρφωση παρτεριών για φυτεύσεις δέντρων και τοποθέτηση καθισμάτων αλλά και κατασκευή κιγκλιδωμάτων σε σημεία θέασης.

Οι ανεμόμυλοι, παλαιά ελαιοτριβεία, το Γερμανικό Παρατηρητήριο (ΕΡΓΟ) αλλά και τα σημαντικότατα βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκκλησάκια μας(κάποια από αυτά μισογκρεμισμένα) , χαρακτηριστικά πέτρινα αλώνια που βρίσκονται παντού, πρέπει να καταγραφούν και να τύχουν της ανάλογης αξιοποίησής τους εντασσόμενα σε ένα δίκτυο διαδρομών  θεματικού τουρισμού (αγροτουρισμού, κυνηγότοπων, κλπ).  Αποτέλεσμα της προτεινόμενης δράσης θα είναι η δημιουργία ενός «δικτύου διαδρομών» που θα ενώνει τον κυρίως οικισμό με τα μνημεία και τα τοπία ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους. Το δίκτυο αυτό θα συνδέεται με αντίστοιχα δίκτυα διαδρομών όπως εκείνο της κλασικής διαδρομής μεταξύ Βελανίδια και του φάρου στον Κάβο Μαλέα. Έτσι ανοίγονται νέες προοπτικές ανάπτυξης για τους κατοίκους που στοχεύουν τόσο στον τουρισμό όσο και στην αλιεία και την αγροκτηνοτροφική παραγωγή.

Ευελπιστώ να γίνει δεκτή η πρόταση αυτή και να υλοποιηθεί κάτω από την φροντίδα και επίβλεψη των συλλόγων (Σύνδεσμος Βελανιδιωτών ΄΄Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ΄΄ ,Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων)  αλλά και την συμβολή του Δήμου Μονεμβασίας  . Τα συμπεράσματα αλλά και τα αποτελέσματα αυτής της ημερίδας να συμβάλουν θετικά στην διατήρηση της αρχιτεκτονικής αλλά και φυσικής κληρονομίας αυτού του τόπου προς όφελος των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο