25 Ιανουαρίου 2015

 


    Μικρή η συμμετοχή των Βελανιδιωτών ψηφοφόρων κυρίως λόγο της εποχής όπου οι περισσότεροι βρίσκονται σε Αθήνα - Πειραιά και το κόστος της μετακίνησης τους είναι ένα σοβαρό έξοδο. Οι συνολικοί ψηφίσαντες στο εκλογικό κέντρο Βελανιδίων  ήταν 178
 

14 Ιανουαρίου 2015

Δελτίο τύπου

Τελετή παράδοσης ασθενοφόρου.
    Το Σάββατο 17 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί θα γίνει η παράδοση ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Νεαπόλεως Βοιών από τον A.Υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο.
   Με την παράδοση του ασθενοφόρου στη Νεάπολη υλοποιείται ο έγκαιρα αποφασισμένος προγραμματισμός για την ενίσχυση των δομών υγείας του Νομού Λακωνίας από το Yπουργείο  Yγείας.
   Με την ενέργεια αυτή ενισχύεται η κάλυψη των αναγκών της περιοχής των Βοιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών μας.
 Ο Α.Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας-Νοσηλευτικής Μονάδας Μολάων
                  Παναγόπουλος Δημήτρης

12 Ιανουαρίου 2015

   Tην Κυριακή 11 Ιανουαρίου στο εστιατόριο Τσάκος στην Πειραϊκή ο Σύλλογος Νεαπολιτών "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ"  στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τίμησε την Βελανιδιώτισσα  ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην διάρκεια της εκδήλωσης  όταν οι φωνές του Χρόνη Αιδονίδη και της Νεκταρίας ενώθηκαν και  ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Την βράβευση της Νεκταρίας προλόγισαν ο μουσικός και τραγουδιστής Ελληνικών Δημοτικών τραγουδιών κ.  Χρόνης Αιδονίδης και ο διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και αρχιμουσικός κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Η Νεκταρία Καραντζή είναι ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Κατάγεται από τα Βελανίδια Λακωνίας. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς  χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η "ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης".  Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ιστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.



06 Ιανουαρίου 2015

   Με κατάνυξη τελέστηκε η Θεια Λειτουργία των Θεοφανείων στο Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων και στην συνέχεια παρόλο το τσουχτερό κρύο ο κόσμος ακολούθησε τον Πατέρα Κωνσταντίνο στην παραλία για τον Αγιασμό των υδάτων, για άλλη μια χρονιά ο θαρραλέος που αψήφησε την χαμηλή θερμοκρασία ήταν ο συγχωριανός μας Παναγιώτης Λιάρος ο οποίος βούτηξε και έπιασε τον σταυρό, όλος ο κόσμος του ευχήθηκε τα καλύτερα.

 Να τονίσουμε ότι ο αλιευτικός σύλλογος έκανε τα μέγιστα για την ευπρέπεια του αλιευτικού καταφυγίου και παρότι πέρασαν δύσκολες ήμερες κέρασαν τους παρευρισκομένους ένα τσίπουρο για να αντιμετωπίσουν το κρύο.
Δείτε το βίντεο στο VELANIDIA WEB TV


05 Ιανουαρίου 2015


Χιονόπτωση 29/02/12
    Έντονη χιονόπτωση αυτή την στιγμή στην επαρχιακή οδό Νεάπολης -Βελανιδίων στην θέση Βαβύλα, οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε συνδυασμό με την χιονόπτωση καθιστά την διέλευση του δρόμου δύσκολη καθώς το οδόστρωμα είναι ιδιαίτερα ολισθηρό.

   Τα καιρικά φαινόμενα σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επιδεινωθούν κατά την διάρκεια της νύχτας κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινό κλείσιμο του δρόμου και πιθανόν να μην επιτρέψουν στο πατέρα Κωνσταντίνο να μεταβεί στα Βελανίδια και να τελέσει την Θεια λειτουργιά των Θεοφανείων.

04 Ιανουαρίου 2015

  Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων για πέμπτη χρονιά φέτος έκοψε την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιττα το Σάββατο 03/01 ,παρόλο το δυσάρεστο κλίμα από τα πρόσφατα χτυπήματα της φύσης οι κυρίες κατάφεραν να μαζέψουν αρκετό κόσμο στην εκδήλωση τους και να τους κάνουν να ξεχάσουν τα προβλήματα και να ευελπιστούν σε καλύτερες μέρες του νέου έτους που διανύουμε.

Τα παιδιά με την συνοδεία στην κιθάρα του προέδρου της Τ.Κ. έψαλλαν τα Βελανιδιώτικα κάλαντα και στην συνέχεια ο πρόεδρος κ Σαράντος Καρατζής μας έψαλλε μια δική του διασκευή των καλάντων με στιχάκια που αφορούν την επικαιρότητα (θα το δείτε στο βίντεο)

Το φλουρί το κέρδισε ο υπογράφων το άρθρο Χρυσοβαλάντης Καραντζής και το δώρο που δέχτηκα από τις κυρίες της Κίνησης ήταν ένα εκπληκτικό κερί προσφορά του κυρίου Χρήστου Μουτσάτσου. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

Δείτε το Βίντεο της εκδήλωσης στο VELANIDIA WEB TV


 

03 Ιανουαρίου 2015


Από το πρωί του Σαββάτου 03/01 πολυάριθμο κλιμάκιο προσπαθεί με την βοήθεια γερανών να ανελκύσει τα βυθισμένα σκάφη, η πολύωρη αυτή διαδικασία έχει εντείνει την αγωνία στα πρόσωπα των ιδιοκτητών των σκαφών για το τι ζημιές έχουν υποστεί τα καΐκια τους .

Δείτε το βίντεο στο VELANIDIA WEB TV




 

01 Ιανουαρίου 2015

  Τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς οι αλιείς των Βελανιδίων ξύπνησαν με άσχημο τρόπο καθώς ενημερώθηκαν ότι κάποια από τα σκάφη τους έχουν βουλιάξει. Όπως σαν ενημερώσαμε με χθεσινό ρεπορτάζ οι άνεμοι ήταν θυελλώδεις και το ύψος των κυμάτων πέρναγε τα δέκα μέτρα καθώς χτυπούσε τον κυματοθραύστη ,το αποτέλεσμα ήταν να βουλιάξουν ολοσχερώς τέσσερα ή πέντε καΐκια και ένα ιστιοφόρο σκάφος.

 Η αιτία φαίνεται κατά κάποιες μαρτυρίες να είναι το πρώτο σκάφος που βούλιαξε το οποίο και παρέσερνε η θάλασσα πλησίον των υπολοίπων με αποτέλεσμα να τους προκάλεσε ζημία στα ύφαλα.

 Οι αλιείς κάλεσαν αμέσως κάτοχο γερανοφόρου οχήματος να συνδράμει στην ανέλκυση των σκαφών, ο οποίος μας δήλωσε την δυσκολία του εγχειρήματος ειδικά αν δε καθαρίσει ο βυθός ώστε να έχει ορατότητα ο δύτης. http://img1.blogblog.com/img/icon18_wrench_allbkg.png

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2014Δείτε το βίντεο στο VELANIDIA WEB TV

 

Λίγες εικόνες - στιγμές  τραβηγμένες κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι από τον ατελείωτο καμβά που μου αρέσει να χρησιμοποιώ , τα Βελανίδια.
 
 

 

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο