21 Φεβρουαρίου 2015

  Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων διοργάνωσε την πρώτη Κυριακή των Αποκριών μια ακόμα γιορτή που συσφίγγει τους δεσμούς ανάμεσα στους Βελανιδιώτες που κρατούν Θερμοπύλες στα άκρα της λακωνικής γης και προσέφερε λίγες ώρες χαράς και ξενοιασιάς, στην γιορτή βρέθηκε η κάμερα του ΕΛΛΑΔΑ TV με τον κ. Κώστα Ζουμπουλάκη που μας χάρισε το παρακάτω βίντεο.




15 Φεβρουαρίου 2015

  Σύμφωνα με πληροφορίες η προμελέτη που αφορά την προστασία της κεντρικής παραλίας Βελανιδίων από την μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων άμμου έχει ήδη παραδοθεί από το Λιμενικό Ταμείο Μονεμβασίας στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
    Η προμελέτη είναι έργο ενός μεγάλου μελετητικού γραφείου που ασχολείται με λιμενικά έργα  και έχει συντάξει πρόσφατα την μελέτη για την επέκταση του λιμένα Γυθείου, το Λιμενικό Ταμείο Δήμου Μονεμβασίας έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση της οριστικής μελέτης στο ίδιο μελετητικό γραφείο και στην συνέχεια θα παραδοθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα αναλάβει την χρηματοδότηση του έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται προσπάθειες οι διαδικασίες να επισπευτούν ώστε το έργο να γίνει το συντομότερο δυνατόν και παράλληλα με την λήξη εργασιών της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την κατασκευή ενός προστατευτικού προβόλου από ογκόλιθους λίγα μέτρα μετά το φρεάτιο της αφαλάτωσης το οποίο θα εμποδίζει την μεταφορά φερτού υλικού εντός του αλιευτικού καταφυγίου (μετά την κατασκευή του νέου βραχίονα η άμμος δεν μπορεί να επιστρέψει) και παράλληλα θα επεκτείνει φυσικά το μήκος της παραλίας.
Πιο κάτω θα σας δείξουμε ένα σκαρίφημα που προκύπτει από πληροφορίες για το πως θα είναι η κατασκευή αυτή και ΔΕΝ είναι η μελέτη.

12 Φεβρουαρίου 2015

  Όπως σας είχαμε ενημερώσει ήδη από χθες τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την συνοδεία του αντιπρόεδρου του Λιμενικού Ταμείου κ. Μπουτέρη και υπεύθυνους της κατασκευάστριας εταιρίας  επισκέφτηκαν σήμερα το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων ώστε να διαπιστώσουν το μέγεθος των ζημιών που υπέστη ο λιμενοβραχίονας από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών .

Σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη των ειδικών συμπίπτει με την αρχική εκτίμηση μας και κάνει λόγο για μετακίνηση της ανωδομής και τμήματος στηθαίου , οι μηχανικοί είναι καθησυχαστικοί κάνοντας  λόγο για περιορισμό της ζημιάς μόνο στο άνω τμήμα της κατασκευής χωρίς να έχει υποστεί κάποια φθορά το υποθαλάσσιο τμήμα και τα μπλόκια.
  Με υπόδειξη των μηχανικών της Περιφέρειας η εταιρία θα προβεί σε σπάσιμο ενός τμήματος του στηθαίου μέχρι να φτιαχτεί η προστασία από ογκολίθους ώστε σε επόμενη θαλασσοταραχή να μη δεχτεί η κατασκευή όλη την πίεση των κυμάτων, λόγος έγινε επίσης για την ποιότητα της κατασκευής που παρά τις ζημιές που υπέστη έχει αντέξει σε απίστευτα άσχημες καιρικές συνθήκες χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η απαραίτητη προστασία του με βραχισμό.

11 Φεβρουαρίου 2015

  Μετά το ανελέητο σφυροκόπημα των κυμάτων που δέχεται  εδώ και δυο μέρες το αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων υπέστη ζημιές που εκ πρώτης άποψης αφορούν  μετακίνηση τμήματος  της ανωδομής και του στηθαίου στο τελευταίο τμήμα πριν το γάμμα, έχουν ενημερωθεί ήδη ο υπεύθυνος της εταιρίας κατασκευής καθώς και η τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου που επιβλέπει το έργο. Να τονίσουμε ότι το έργο βρίσκεται υπό κατασκευή και δεν έχει ολοκληρωθεί η προστασία με τοιχίο από ογκόλιθους όπως αυτό προβλέπεται από την μελέτη, κάτι που το καθιστά ευάλωτο στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την εποχή στην περιοχή μας.

Την Πέμπτη 12/02 θα επισκεφτεί το έργο κλιμάκιο της Περιφέρειας  που θα εκτιμήσει την ζημιά και το τι μέλει γενέσθαι από εδώ και πέρα.
Δείτε το βίντεο στο VELANIDIA WEB TV



Για κάθε νέα πληροφορία θα σας ενημερώνουμε διαρκώς.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο