25 Μαρτίου 2015


Ο εορτασμός για την Εθνική επέτειο στα Βελανίδια πραγματοποιήθηκε παραμονή 24 Μαρτίου λόγο απουσίας του ιερέως ανήμερα της εορτής  και της τέλεσης της Θειας Λειτουργίας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την χθεσινή ημέρα.

Η σημερινή ημέρα ξημέρωσε με το μεγαλύτερο μέρος του χωριού κρυμμένο στην ομίχλη και μου δόθηκε η ευκαιρία εφόσον καθάρισε λίγο ο καιρός να μοιραστώ λίγες εικόνες και ένα βίντεο.

 
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

15 Μαρτίου 2015

  Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων προγραμματίζει εκδρομή 25 - 26 Απριλίου Σάββατο-Κυριακή

Η εκδρομή με προορισμό Περτούλι - Ελάτη περιλαμβάνει διανυκτέρευση στην Καλαμπάκα, επίσκεψη στα Μετέωρα και επιστροφή στο Πειραιά.
Τιμή κατά άτομο 85.00 Ευρώ με ημιδιατροφή(πρωινό ,βραδινό)

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 6937410825 & 6974672917
   Σας παρουσιάζουμε το πλούσιο  πρόγραμμα των Πασχαλινών Συναυλιών με πυρήνα τη βυζαντινή υμνωδία από την καταξιωμένη ελληνίδα Υμνωδό Νεκταρία Καραντζή.

Η Νεκταρία Καραντζή, με εξαιρετικά επιλεγμένα βήματα και συνεργασίες, έχει αναγνωριστεί διεθνώς και ιδιαιτέρως στις ορθόδοξες χώρες, ως η «ιδανική γυναίκα υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης». Αποτελεί μοναδική περίπτωση ελληνίδας ερμηνεύτριας που εξειδικεύεται στο βυζαντινό μέλος, το οποίο παρουσιάζει, εδώ και χρόνια, με μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό μέσω συναυλιών αλλά και μέσω ημερίδων και συνεδρίων σε σημαντικά Πανεπίστημα και Μουσικές Ακαδημίες, όπως η Ακαδημία Liszt στη Βουδαπέστη και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.

Στον πυρήνα των φετινών της πασχαλινών εμφανίσεων βρίσκεται η γνωστή συνεργασία της με τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρο και ιδρυτή της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens Βασίλη Τσαμπρόπουλο σε έναν ευφυή συνδυασμό του μουσικού κόσμου της Δύσης και των δρόμων της Ανατολής. Στο αποκορύφωμα των εμφανίσεών τους βρίσκεται η συναυλία της 1η Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο: «Η Metropolitan Symphony Orchestra of Athens στηρίζει τα παιδιά της Φλόγας», όπου η παθητική του Tchaikovski θα συναντήσει τους Ύμνους του Θείου Πάθους και τους Ψαλμούς του Δαυίδ σε μουσική σύνθεση του Βασίλη Τσαμπρόπουλου, με σολίστ τη Νεκταρία Καραντζή.

Επίσης στις 18 Μαρτίου, στο Βυζαντινό Μουσείο, ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του νέου διπλού άλμπου της «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγία», η οποία θα συνοδευθεί και από μικρό μουσικό πρόγραμμα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πρόγραμμα:

13 Μαρτίου 2015


Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τα στοιχεία του σεισμού είναι:

Τοπικό Μέγεθος (ML): 4.7
Γεωγραφικό Πλάτος: 36.4298°
Γεωγραφικό Μήκος: 23.2178°
Εστιακό Βάθος: 16,7 χμ




Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στα Βελανίδια αλλά κα την ευρύτεροι περιοχή χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί προβλήματα.

01 Μαρτίου 2015


Η άνοιξη είναι γεγονός και η φύση για λίγο ακόμα θα μας χαρίζει το  πολύχρωμο φόρεμα της ,λίγες εικόνες που αποτυπώνουν τα χρώματα των λουλουδιών.  


Περισσότερες εικόνες εδώ.




 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο