22 Απριλίου 2015

 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Βελανίδια βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον οικισμό στον ομώνυμο όρμο όπου σύμφωνα με κάποιους ερευνητές βρισκόταν η αρχαία πόλη Σίδης, ο ναός ανήκει στην μεταβυζαντινή εποχή και χρονολογείτε στον 15 αιώνα.

Παρά την εγγύτητα με τον Κάβο Μαλέα ο ναός δεν ανήκει στον Άγιο Γεώργιο των εν Μαλεώ όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι αλλά εορτάζει στις 23 του Απρίλη ( Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα) που σημαίνει ότι είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο.

Δείτε επίσης: Εορτή Αγίου Γεωργίου στα Βελανίδια

  Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού και διακρίνονται τμήματα παλαιότερου ναού, είτε Χριστιανικού είτε αρχαιοελληνικού καθώς γνωρίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή ο περιηγητής Παυσανίας τοποθετεί ναό του Απόλλωνα, στο εσωτερικό του διακρίνονται τμήματα τοιχογραφίας καλυμμένα σε μεγάλο βαθμό από πολλά στρώματα ασβέστη καθώς και επιγραφή στον εσωτερικό τοίχο του ιερού με άγνωστη χρονολόγηση. Το εντυπωσιακό βέβαια που αντικρίζει ο επισκέπτης καθώς μπαίνει στο ναό είναι τμήμα κίονα ενσωματωμένο στο δάπεδο που ενισχύει την ύπαρξη παλαιότερου ναού στο ίδιο σημείο.




Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV





17 Απριλίου 2015

  Μετά την ολοκλήρωση  της προμελέτης η οποία έγινε προκειμένου να βγούν τα πρώτα τεχνικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του φοινομένου της μεταφοράς ποσοτήτων άμμου στη λιμενολεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου, το Λιμενικό Ταμείο προχωρά στο επόμενο βήμα.
  Πιο συγκεκριμένα ανέθεσε στο εξιδεικευμένο τεχνικό γραφείο που έκανε και τη προμελέτη ,την μελέτη για την προστασία της ακτής και του αλιευτικού καταφυγίου  .Με τη μελέτη θα υποδειχθεί η τεχνική λύση    προκειμένου αφενός  το αλιευτικό καταφύγιο να μην μπαζώνει από τη μεταφορά άμμου  και  αφετέρου να αποκατασταθεί το φαινόμενο της μεταφοράς άμμου απο την αμμουδιά προς το αλιευτικό καταφύγιο.

 Απ' ότι λέγεται  θα υποδειχθεί η κατασκευή ενός πέτρινου πρόβολου κάθετο στην αμμουδιά  ανάντι του καταφυγίου  ο οποίος θα εμποδίζει τη μεταφορά της άμμου εντός του αλιευτικού καταφυγίου ενώ  παράλληλα  ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα η άμμος θα επιστρέφει στη φυσική της θέση. 'Οπως δηλαδή γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια,  όπου η άμμος την μια χανόταν και την άλλη γύριζε στη θέση της. 
Η Μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών και θα σταλεί στη Περιφέρεια Πελοποννήσου  προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή του προτεινόμενου πρόβολου [Μπαστουνιού] . 
Με την κατασκευή του πρόβολου θα μεταφερθούν στην αμμουδιά και οι ποσότητες άμμου που είχαν  μετακινηθεί  από τους ισχυρούς βοριάδες προς το εσωτερικό του αλιευτικού καταφυγίου.
Παράλληλα όπως μαθαίνουμε  ότι  η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα δημοπρατήσει το έργο της φωτοσήμανσης της Ξέρας   για την  ασφαλή διεύλευση των αλιευτικών σκαφών .
    Σύμφωνα  δε  με πληροφορίες μας  δρομολογούνται και οι  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ  ΚΑΤΑΦΥΓΊΟΥ με την μεταφορά  από το Παλαιόκαστρο   της πέτρας που έχει συγκεντρωθεί για τη προστασία και του υπόλοιπου τμήματος του βραχίωνα, της αποκατάστασης που απαιτείται ,καθώς και   την τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων και του φάρου  στο ακρομώλιο ,

12 Απριλίου 2015


   Ο εορτασμός του Πάσχα στα Βελανίδια ήταν μια
ιδιαίτερη εμπειρία, η λειτουργία της Αναστάσεως για άλλη μια φορά έμεινε αξέχαστη στους εκκλησιαζόμενους Βελανιδιώτες αλλά και τους επισκέπτες  αφού στο ψαλτήρι πήραν θέση και έψαλλαν τους Αναστάσιμους ύμνους η συγχωριανή μας Νεκταρία Καραντζή ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής, η Νεκταρία  είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους,  αλλά και ο διεθνούς φήμης πιανίστας συνθέτης και αρχιμουσικός Βασίλης Τσαμπρόπουλος  ο όποιος ανήκει στην ελίτ των Ευρωπαίων σολίστ του πιάνου, έχοντας στο ρεπερτόριό του δεκάδες έργα της πιανιστικής φιλολογίας που ερμηνεύει στα συχνά ρεσιτάλ του στα διεθνή μουσικά κέντρα της Ευρώπης και της Αμερικής.


Εμπειρία μοναδική και συνάμα μεγαλοπρεπής αφού σπάνια στην περιοχή μας  τόσο σπουδαίοι και καταξιωμένοι μουσικοί που τις προηγούμενες ημέρες έδωσαν συναυλία στο μέγαρο μουσικής να ψάλουν και μάλιστα τους αναστάσιμους ύμνους.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
 

11 Απριλίου 2015

  Όπως κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής δυο ομάδες που η μια αποτελείτε από γυναίκες και η άλλη από άνδρες μαζεύονται στον σολέα του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και ψάλλουν χορωδιακά τον επιτάφιο θρήνο, κατά κανόνα οι γυναίκες δημιουργούν μεγαλύτερη ομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνδρες με επικεφαλή των Θεόδωρο Κωστάκο υστερούν.

Μετά το πέρας της ακολουθίας και την περιφορά του επιταφίου στα στενά σοκάκια του χωριού πραγματοποιείτε το κάψιμο του Ιούδα στο προαύλιο του Ναού ,το έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια με φροντίδα μιας ομάδας που εργάζεται γι' αυτό από νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV



Πλήθος πιστών το απόγευμα της Μ. Παρασκευής παρακολούθησε με ευλάβεια  την ακολουθία του επιταφίου στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων ,στην συνέχεια με κατάνυξη ξεκίνησε η περιφορά του επιταφίου στα στενά σοκάκια του χωριού.


Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

10 Απριλίου 2015

Για άλλη μια χρονιά το παιχνίδι - έθιμο που λαμβάνει χώρα στα Βελανίδια το πρωί της Μ. Παρασκευής  έφερε τους παντρεμένους νικητές με 4-3 έναντι των ανύπαντρων, η έλλειψη διαιτητή όμως έδωσε το δικαίωμα αμφισβήτησης από την πλευρά των ανύπαντρων κάνοντας λόγο για τελικό σκορ 4-4. Στο τέλος του παιχνιδιού όμως όλοι οδηγήθηκαν στο καφενείο για το καθιερωμένο κέρασμα των ηττημένων στους κερδισμένους παντρεμένους.

Υ.Γ. Με πλήρη αντικειμενικότητα (με δωροδόκησε) πρέπει να αναφέρω ότι ο καλύτερος παίχτης ήταν ο Ανδρέας Κουρκούλης.

Και του Χρόνου..


Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV


Από το πρωί της Μ. Παρασκευής πλήθος από γυναίκες έσπευσαν στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων για να συμμετέχουν στον στολισμό του επιταφίου.

Δείτε μερικές εικόνες και ένα μικρό βίντεο από την διαδικασία.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
 
 
 


Το συγκλονιστικότερο μέρος του Θείου Δράματος ξεδιπλώνεται από την Μεγάλη Πέμπτη. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το βηματισμό του Θεανθρώπου «μέχρι Σταυρού και Ταφής», αλλά και θα αποπειραθούμε να ψαύσουμε «άκρω δακτύλω» το υπέρλογο και μέγιστο θαύμα της Ανάστασής Του.




Τν ρτον λαβν, ες χερας προδτης, κρυφως ατς, κτενει κα λαμβνει, τν τιμν το πλσαντος, τας οκεαις χερσ τν νθρωπον, κα διρθωτος μεινεν, οδας δολος κα δλιος.

 Λίγες εικόνες και ένα βίντεο από τον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων.

Δειτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

 

08 Απριλίου 2015


07 Απριλίου 2015


Σας καλούμε να παρευρεθείτε στον εορταστικό καφέ μας που θα πραγματοποιηθεί την Λαμπροτετάρτη  στις 18:00 .

06 Απριλίου 2015

  Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι η γνωστή ταβέρνα που αρκετά χρόνια τώρα διατηρούσε στην παραλία των Βελανιδίων ο αγαπητός μας Σαράντος Δράκος άνοιξε υπό την διεύθυνση και φροντίδα του κ. Πατσάκη Χρήστου.
  Ο Χρήστος μας ενημέρωσε ότι σκοπό έχει να παρέμβει δημιουργικά στο χώρο της εστίασης με νέες γεύσεις συνδυασμένες με αυθεντικές σπιτικές λιχουδιές που συμπληρώνουν ένα πλήρες και απολαυστικό μενού, παράλληλα με την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση και φροντίδα των πελατών. Το μενού θα περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία γεύσεων και προτάσεων  σ΄ ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον με άμεση και διακριτική εξυπηρέτηση από το προσωπικό.


05 Απριλίου 2015

   Οι πρώτοι Βελανιδιώτες έχουν αρχίσει να προσέρχονται στα Βελανίδια για να συμμετέχουν στο εορτασμό των Αγίων ημερών που διανύουμε. Την ημέρα αυτή γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Τότε, ερχόμενος ο Ιησούς από τη Βηθανία στα Ιεροσόλυμα, έστειλε δύο από τους Μαθητές του και του έφεραν ένα γαϊδουράκι. Και κάθισε πάνω του για να μπει στην πόλη.
   Ο δε λαός, ακούγοντας ότι ο Ιησούς έρχεται, πήραν αμέσως στα χέρια τους βάγια από φοίνικες και βγήκαν να τον υποδεχτούν. Και άλλοι μεν με τα ρούχα τους, άλλοι δε κόβοντας κλαδιά από τα δέντρα, έστρωναν το δρόμο απ’ όπου ο Ιησούς θα περνούσε. Και όλοι μαζί, ακόμα και τα μικρά παιδιά, φώναζαν: «Ωσαννά· ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο βασιλεύς του Ισραήλ».
   Ο Χριστός εισέρχεται στα Ιεροσόλυμα «επί πώλον όνου». Πορεύεται και οι Ισραηλίτες τον υποδέχονται με τιμές ως Βασιλιά. Εκείνος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία στις τιμές, δεν περιορίζεται στο πανηγύρι, στην πρόσκαιρη δόξα, αλλά προχωρεί στο σταυρό και την Ανάσταση.
    Η είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα είναι τελικά η είσοδος του μαρτυρίου στην επίγεια ζωή του Κυρίου. Σε λίγες ημέρες θα μαρτυρήσει και θα θανατωθεί στο σταυρό, για να θανατώσει το θάνατο και να χαρίσει τη ζωή.


 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο