28 Οκτωβρίου 2015

  Ένα από τα παράδοξα αυτής της Εθνικής εορτής είναι οτι η Ελλάδα γιορτάζει με την 28η Οκτωβρίου την είσοδό της στον πόλεμο, ενώ οι περισσότερες άλλες χώρες γιορτάζουν την ημερομηνία λήξης του πολέμου, ο λόγος είναι ότι Ο Μεταξάς εκείνο το πρωινό είχε εκφράσει το ελληνικό λαϊκό συναίσθημα, την άρνηση της υποταγής και το περίφημο ΟΧΙ.

Η ημέρα αυτή τείνει να χάσει την σημειολογία της και δυστυχώς η νεολαία πλέον σε μεγάλο βαθμό δεν γνωρίζει το έπος του 40, δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να θυμίσω και να πληροφορήσω και εγώ με την σειρά μου ότι και στην περιοχή μας υπάρχουν απομεινάρια αυτού του πολέμου τα οποία βρίσκονται στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια, πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα που έκτισαν και χρησιμοποίησαν οι Γερμανοί κατακτητές κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π.


 Διαβάστε ΕΔΩ μια θεωρία για την χρήση και χρησιμότητα του ΕΡΓΟΥ και ΕΔΩ μια εξιστόρηση για τι μέρες τηςκατασκευής αλλά και λειτουργίας του Γερμανικού Παρατηρητηρίου γνωστού και ωςΕΡΓΟ.


Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την μορφή των κτιρίων εκείνη την εποχή.


Δείτε ακόμα ένα βίντεο Ιστορίες από την Γερμανική κατοχή – Οι Γερμανοί στα Βελανίδια

10 Οκτωβρίου 2015

 Την Παρασκευή  9/10 ξεκίνησαν οι εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας στην περιοχή της Βαβίλας, ο Δήμος Μονεμβασίας σε μια προσπάθεια να προστατέψει από επικείμενες πλημύρες  τις πληγείσες περιοχές της 17ης Ιουλίου έχει προβεί σε ανάθεση μικρών τεχνικών επεμβάσεων σε ιδιώτες εργολάβους, οι πρώτες εργασίες περιλαμβάνουν τον καθαρισμό των δρόμων από τα φερτά υλικά της προηγούμενης νεροποντής, διάνοιξη των ρείθρων, κ.α.




Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο