29 Νοεμβρίου 2015

Με επιτυχία  πραγματοποιήθηκε και φέτος  στα Βελανίδια ο δεύτερος διαγωνισμός κρασιού που διοργανώθηκε από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων , ο διαγωνισμός αυτός έχει ως βασικό στόχο την δοκιμή των νέων κρασιών μετά το άνοιγμα των βαρελιών και την ευγενή άμιλλα μεταξύ των μικρών αυτών οινοπαραγωγών που στην ουσία δωρίζουν τον κόπο τους για την πραγματοποίηση αυτής της γιορτής που συσφίγγει τους δεσμούς στην μικρή κοινωνία μας. Η συμμετοχή έφτασε τα δεκαπέντε διαγωνιζόμενα κρασιά που κρίθηκαν από τους εκατό περίπου παρευρισκόμενους (γευσιγνώστες).
Νικητής του διαγωνισμού για δεύτερη χρονιά ο Θεόδωρος Κωστάκος ως οινοπαραγωγός αλλά και όλοι οι συμμετέχοντες αφού έφαγαν, ήπιαν και χόρεψαν με την ψυχή τους σε μια βραδιά που κατέληξε με ζωντανή μουσική στα πρότυπα των παλιών καλών γιορτών.

Ευχαριστούμε το ΕΛΛΑΔΑ TV και τον κ. Κώστα Ζουμπουλάκη για την τηλεοπτική  κάλυψη της γιορτής αλλά και τους μουσικούς μας  για την συμμετοχή τους.

 Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

15 Νοεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ 15/11/2015
Μετά από έντονο ενδιαφέρον που έχουν εκδηλώσει πολλοί συγχωριανοί για την πρόοδο εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων σε αυτή την ανάρτηση  θα προστίθενται σε τακτά χρονικά διαστήματα φωτογραφίες από το έργο και θα μπορούν όλοι να βλέπουν σχεδόν άμεσα εικόνες από την πρόοδο μέχρι και την αποπεράτωση του έργου.
  
  Ενημέρωση 15/11/15
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούσαν την θωράκιση του έργου με την τοποθέτηση μεγάλης ποσότητας ογκόλιθων μέχρι το ακρομόλιο που στο σύνολο ξεπέρασαν τα ογδόντα μέτρα σε μήκος, τώρα πλέον το έργο είναι ασφαλές  σε δύσκολες καιρικές συνθήκες κάτι που ήταν και το κύριο μέλημα των αρμοδίων.
Αναμένετε το επόμενο διάστημα οι εργασίες να συνεχιστούν με τον ηλεκτροφωτισμό του αλιευτικού καταφυγίου. 

 Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ απο το ακρομόλιο του αλιευτικού καταφυγίου στο VELANIDIA WEB TV

11 Νοεμβρίου 2015

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11/11/15

Το δρόμο της υλοποίησης παίρνει η κατασκευή του αντιπροσαμμοτικού βραχίωνα ανάντι του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων για τη προστασία της παραλίας Βελανιδίων καθώς και του αλιευτικού καταφυγίου από το μπάζωμα που προκαλεί η μεταφορά της άμμου.
  Οπως έχουμε ενημερώσει ήδη από το Σεπτέμβριο η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα ανταποκρίθηκε στο αίτημα που είχα διατυπώσει εγκαίρως για την αναγκαιότητα της εργασίας αυτής .
Μετά λοιπόν τις απαραίτητες διαδικασίες που προηγήθηκαν και τη χρηματοδότηση από το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου της μελέτης για το έργο αυτό, η Περιφέρεια προχωρά στη διαδικασία δημοπράτησης του με πίστωση που ενέκρινε η Περιφέρεια από το προυπολογισμό της.
  Τη Παρασκευή 13/11/2015 η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας θα συζητήσει την
  Έγκριση Συμβατικών Τευχών, Διακήρυξης Σχεδίου Ασφαλείας και Υγείας (Σ.Α.Υ.) και Φακέλου Ασφαλείας και Υγείας (Φ.Α.Υ.) και σύσταση της επιτροπής διεξαγωγής του πρόχειρου διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΑΜΜΟΤΙΚΟΥ ΜΟΛΟΥ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥ ΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ», Π/Υ: 60.000 €.


Μανώλης Αντωνάκος

04 Νοεμβρίου 2015

Με βαριά τη σκιά των Σύρων προσφύγων που πνίγονται καθημερινά στο Αιγαίο, καταδικάστηκαν χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ως διακινητές δύο Τούρκοι, σε 150 χρόνια κάθειρξη ο καθένας και χρηματική ποινή 2,150 εκατ. ευρώ.
Οι κατηγορούμενοι -ο ένας φωτογράφος και ιδιοκτήτης κινηματογραφικού στούντιο και ο άλλος πωλητής παπουτσιών- κρίθηκαν ένοχοι γιατί μετέφεραν 28 Σύρους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και 5 παιδιά, από τα παράλια της Τουρκίας στην Ιταλία, πάνω σε ένα σάπιο ιστιοφόρο και χωρίς σωσίβια. Το παλιό σκαρί τούς άφησε από μηχανική βλάβη και δεν ήξεραν ούτε τις συντεταγμένες να δώσουν, ώσπου τους βρήκε το ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού Τμήματος Μονεμβασιάς και τους ρυμούλκησε στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων. Ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας ενημερώθηκε νύχτα για σκάφος σε κίνδυνο στις 28 Ιουνίου. Αμέσως, έδωσε εντολή και έφυγε για να τους αναζητήσει το ναυαγοσωστικό της Μονεμβασιάς, ενώ ξημερώνοντας λιμενικοί από τη Νεάπολη έψαχναν κατά μήκος της ακτογραμμής για τους δύο κατηγορούμενους. Κάποιοι ντόπιοι τους είδαν να χτυπάνε την πόρτα τους και να ρωτάνε πού βρίσκονται κι αν μπορούν να τους δώσουν νερό. Οπως κατέθεσε λιμενικός, είχαν αφήσει μόνους τους 28 μετανάστες και με ένα φουσκωτό κωπηλάτησαν και βγήκαν στην ακτή, σε έναν όρμο νότια από το καταφύγιο των Βελανιδίων. Ο ίδιος μάρτυρας είπε ακόμα ότι το σκαρί ήταν σε κακή κατάσταση, σπασμένο και διαβρωμένο, και κατ' εκτίμησή του δεν θα μπορούσε να μεταφέρει περισσότερους από 7 - 8 ανθρώπους. Πρόσθεσε δε πως όταν τους συνέλαβαν, στις 3 το μεσημέρι, το ιστιοφόρο είχε ήδη ρυμουλκηθεί και οι κατηγορούμενοι παραδέχτηκαν ότι ήταν και αυτοί πάνω, καθώς και ότι το εγκατέλειψαν. Επιπρόσθετα, όπως επεσήμανε η εισαγγελέας, ο ένας κατηγορούμενος είχε νοικιάσει στο όνομά του το σκάφος, ενώ ο άλλος πριν το εγκαταλείψουν έσκισε όλα τα χαρτιά.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο