06 Νοεμβρίου 2016

Ένα μέρος στον Κάβο Μαλιά λέγεται Σαρίγκαλης. Το όνομα αυτό, έμεινε από τον αρχικουρσάρο Σαρίγκαλη, ο οποίος είχε τα λημέρια του πάνω στα απόκρημνα βουνά του κάβου.
Την εποχή που ήταν τα πειρατικά και τα κουρσάρικα, ο Σαρίγκαλης με το κουρσάρικο του, εγκαταστάθηκε στα ψηλά και απότομα βράχια του Κάβου Μαλιά και από εκεί λήστευε, μαζί με τους συντρόφους του, όλα τα καράβια που θα τολμούσαν να περάσουν από τον κάβο.
Πάνω στο βουνό είχε τα παλάγκα και τους γάντζους του και σ' αυτά κρεμούσαν τις βάρκες του.
Μόλις έβλεπε καράβι στα γιαλό, τότε έριχνε τις βάρκες στην θάλασσα και μαζί με το τσούρμο του λήστευε το καράβι και σκότωνε τους ναύτες και τον καπετάνιο του. Ότι πολύτιμο έπαιρνε το έκρυβε  στο καταφύγιο του, πάνω στο βουνό. Κάποια εποχή όμως ο Σαρίγκαλης αρρώστησε βαριά και τότε έστειλε τον υπαρχηγό του μαζί με το τσούρμο για να κουρσέψουν το καράβι που περνούσε, ενώ εκείνος παρακολουθούσε από ψηλά την μάχη. Για μια στιγμή όμως βλέπει το καράβι να φεύγει και τις βάρκες του να βυθίζονται.
πειρατικό κανόνι - βρέθηκε το Σεπτέμβριο του 2013
 κατά τις εργασίες κατασκευής του νέου αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων

   Όλα πια τελείωσαν για τον Σαρίγκαλη. Έτσι απελπισμένος όπως ήταν από αυτή την καταστροφή και άρρωστος, πέφτει από το βουνό και πνίγεται στην θάλασσα, στην ίδια θάλασσα που τόσους ναύτες είχε σκοτώσει και είχε πνίξει ο ίδιος.
Σήμερα ακόμα σώζονται τα παλάγκα και τα ράουλα που είχε βάλει στους βράχους ο Σαρίγκαλης για να δένει τις βάρκες του. Από τότε το μέρος εκείνο ονομάστηκε Σαρίγκαλης.


Απόσπασμα από την εργασία του εκπαιδευτικού Νικόλαου Γ. Σταυριανού που αφορά τα Βελανίδια, εκτενή αναφορά για την οποία θα κάνουμε σε επόμενο άρθρο και θα αναδείξουμε περισσότερα άρθρα από το βιβλίο του, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στην βιβλιοθήκη της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο