25 Μαρτίου 2016

 Ολοκληρώθηκε η μαθητική παρέλαση στην Δ.Κ. Νεάπολης  του Δήμου Μονεμβασίας  για την 25η Μαρτίου παρουσία αρκετού κόσμου, προηγήθηκε  η καθιερωμένη στεφάνωση και η επιμνημόσυνη δέηση εις μνήμη των πεσόντων από τον Εφημέριο του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πατήρ Παναγιώτη Αρώνη. Εκ μέρους του Δήμου Μονεμβασίας κατέθεσε στεφάνι στο ηρώων στην πλατεία της Νεάπολης ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος όπως και εκπρόσωπος της περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και οι επικεφαλείς των σωμάτων ασφαλείας  και φορείς της περιοχής . Η φιλαρμονική του Δήμου Μονεμβασίας έδωσε για άλλη μια φορά τον παλμό και απέσπασε μαζί με τα παιδιά που παρέλασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου, που είχε κατακλύσει το κέντρο της Νεάπολης.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
Όλες οι φωτογραφίες ΕΔΩ

24 Μαρτίου 2016

  Ο εορτασμός για την Εθνική επέτειο στα Βελανίδια πραγματοποιήθηκε παραμονή  Πέμπτη 24 Μαρτίου το απόγευμα  λόγο απουσίας του ιερέως ανήμερα της εορτής με τέλεση της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και εν συνεχεία τέλεση επιμνημόσυνης δέησης στην πλατεία του χωριού όπου και κατατέθηκε στεφάνι στο μνημείο από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Σαράντο Καρατζή.

Ο κ. Σαράντος Καρατζής μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο κόσμο και σε λίγες λέξεις μετέφερε το νόημα της επαναστάσεως στην σύγχρονη εποχή.


Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

20 Μαρτίου 2016

Με την ονομασία Κυριακή της Ορθοδοξίας φέρεται από τους χρόνους της εικονομαχίας στο Βυζαντινή Αυτοκρατορία η πρώτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και που πρωτοκαθιερώθηκε από τα μέσα του 9ου αιώνα.

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας αποτελεί ιδιαίτερη χριστιανική θριαμβική εορτή, σε ανάμνηση της οριστικής αναστήλωσης των ιερών και σεπτών εικόνων στη Βασιλεύουσα από την Αυτοκράτειρα Θεοδώρα (το 842) όπου και έπαψε από το γεγονός αυτό ο μακροχρόνιος σάλος που είχε δημιουργηθεί εκ του ζητήματος των εικόνων. Στη Κωνσταντινούπολη, η αναστήλωση των εικόνων, εορτάσθηκε το έτος εκείνο με λαμπρό πανηγυρισμό και λιτανεία με μεγάλη πομπή όπου και αναθεματίστηκαν οι εικονομάχοι, συλλήβδην οι αιρετικοί και όλοι οι αναθεματισθέντες από τις Οικουμενικές Συνόδους. Στο τέλος μνημονεύθηκαν και όλοι οι "αθλητές" της ευσέβειας και της ορθόδοξης πίστης.

Έτσι σε ανάμνηση εκείνου του θριάμβου της Ορθοδοξίας κάθε χρόνο επαναλαμβάνονταν στη Κωνσταντινούπολη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η τελετή αυτή κατά τον ακόλουθο τρόπο: Ο κλήρος (ενδημούντες και παρεπιδημούντες) μαζί με τους μοναχούς που πρωτοστάτησαν στους αγώνες υπέρ των εικόνων τελούσαν "παννύχιον υμνολογίαν" στον Ιερό Ναό της Θεοτόκου των Βλαχερνών στο τέλος της οποίας ακολουθούσε λαμπρή λιτανεία στη Μεγάλη Εκκλησία όπου παρίστατο ο Αυτοκράτορας.

Σήμερα σε ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων, εορτάζεται σε όλες τους χριστιανικούς ναούς η "Κυριακή της Ορθοδοξίας" όπου κατά τη λειτουργία αναγιγνώσκεται με ιδιαίτερη έμφαση περικοπή εκ της προς Εβραίους επιστολής (ια':24-26, και 32-40) όπου εκτίθενται οι αγώνες των αγίων ανδρών της Παλαιάς Διαθήκης υπέρ της πίστεως, καθώς επίσης και περικοπή από το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο (α' 40 κ.έ.) όπου ιστορείται η κλήση του Φιλίππου και Ναθαναήλ που ομολόγησαν τον Ιησού Χριστό ως υιόν του Θεού "Ραββί, σύ εί ο υιός του Θεού, σύ εί ο Βασιλεύς του Ισραήλ".

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Περισσότερες εικόνες ΕΔΩ
Τμήμα από τοιχογραφία (Ενοριακός Ι.Ν. Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων)

09 Μαρτίου 2016

  Η Βελανιδιώτισσα ερμηνεύτρια Αναστασία Μουτσάτσου μας παρουσιάζει, το νέο της τραγούδι με τίτλο «ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ», σε μουσική και ενορχήστρωση του Μιχάλη Νικολούδη, και ποίηση Σαπφούς, απόσπασμα από γνωστό της ποίημα, σε απόδοση του ποιητή Σωτήρη Κακίση
Το κομμάτι αναδύεται μέσα από ένα μείγμα ηλεκτρονικών ήχων αλλά και φυσικών, όπως η κιθάρα, η μαντόλα, το μαντολίνο, η μαντούρα και ο ταμπουράς, όλα παιγμένα από τον ίδιο το Μιχάλη Νικολούδη, που έχει κάνει και τους προγραμματισμούς. Στο μπάσο είναι ο Θέμης Νικολούδης.

Η Αναστασία Μουτσάτσου, ώριμη ερμηνευτικά, αναδεικνύει με τη φωνή της, τον ερωτισμό που εμπεριέχεται στους στίχους της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας.

Κυκλοφορεί απο τη Minos EMI


Ακούστε το τραγούδι «Ίδιος Θεός» στο YouTube
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο