25 Ιουλίου 2016

Οι εγκατάσταση των φάρων ναυσιπλοΐας στην είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων σηματοδοτούν την λήξη των πιο  σημαντικών εργασιών πριν την οριστική παράδοση του έργου και εξυπηρετούν την ασφαλή κίνηση των αλιευτικών σκαφών κατά την νύχτα, συγκεκριμένα τοποθετήθηκε αναλαμπών φανός σε ειδικό βάθρο στο ακρομώλιο καθώς και ένας δεύτερος πάνω σε ειδική κατασκευή από σκυρόδεμα πάνω στην ξέρα που βρίσκεται σε απόσταση εξήντα μέτρων από το αλιευτικό καταφύγιο.

 Ο τέως πρόεδρος του επαγγελματικού αλιευτικού συλλόγου Βελανιδίων κύριος Κυριάκος Χαραμής αποκατέστησε την τιμητική πλακέτα προς τιμή του κυρίου Σταύρου Μειμέτη ,δωρητή των απαραίτητων μελετών που προηγήθηκαν της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου, η πλακέτα ήταν τοποθετημένη σε κατασκευή του παλιού μόλου και είχε αφαιρεθεί κατά την έναρξη των εργασιών.

24 Ιουλίου 2016

 Σας ενημερώνουμε ότι το παραδοσιακό γλέντι θα διεξαχθεί και φέτος στην τοποθεσία του Γιαλού μας, απλώς λίγες μέρες νωρίτερα από την παραδοσιακή περίοδο, και πιο συγκεκριμένα το Σάββατο 6 Αυγούστου.

Μην λείψετε από το καθιερωμένο ραντεβού, σας περιμένουμε όλους

Σύνδεσμος Βελανιδιωτών "Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ"
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ απο παλαιότερο γλέντι στο VELANIDIA WEB TV

17 Ιουλίου 2016

OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ
 Πειραιάς, 17/7/2016

  Πέρασε ένας χρόνος από την αποφράδα ημέρα της 17ης Ιουλίου του 2015 και την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βάτικα, κατακαίοντας 60.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, 100.000 ελαιόδεντρα και δεκάδες κτίρια, κατά μήκος της έκτασης 4 Βατικιώτικων χωριών και της περιοχής της Νεάπολης.

Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική καταγγέλλει το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά, οι Βατικιώτες δεν γνωρίζουν την αιτία που καταστράφηκε ο τόπος και οι περιουσίες τους, καθώς δεν έχουν λάβει γνώση του πορίσματος των αρμόδιων υπηρεσιών. Θεωρούμε την καθυστέρηση αυτή αδικαιολόγητη και απαξιωτική, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά κατεγράφη ως η μεγαλύτερη, πιθανότατα, των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας.

Αισθανόμαστε, επίσης, την ευθύνη να στηλιτεύσουμε το γεγονός ότι ενώ το βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων καταγράφεται ως μία από τις πιο συνήθεις αιτίες των δασικών πυρκαγιών, ο ΑΔΜΗΕ με τη σύγχρονη γνώμη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχεδιάζει να εγκαταστήσει κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα, έως τη Συκιά, εναέριο δίκτυο υψηλής τάσης, διακινδυνεύοντας την τελειωτική καταστροφή του τόπου μας.

Καλούμε τους αρμοδίους αφ’ ενός να συμπράξουν ώστε οι Βατικιώτες να μάθουν επιτέλους την αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς της 17ης Ιουλίου και αφ’ ετέρου, να αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς απειλούν τα Βάτικα.

Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική

Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

Νίκος Αλειφέρης                                Καλλιόπη Λιβανού

10 Ιουλίου 2016


«Ο δήμος μας και φέτος, καταθέτει τη δική του πολιτιστική πρόταση ως αντίδοτο στη διάχυτη αίσθηση απαισιοδοξίας, επιλέγοντας τον Πολιτισμό ως ένα από τα πλέον ασφαλή μονοπάτια υπέρβασης της κρίσης.

Ο πολιτισμός είναι έκφραση ανθρώπου και βασικό στοιχείο παιδείας. Αποτελεί δύναμη, ενέργεια, προοπτική. Αυτή τη δύναμη επιχειρούμε κι εμείς να διοχετεύσουμε, μέσα από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και αυτού του καλοκαιριού, σε όλους τους δημότες αλλά και τους επισκέπτες του Δήμου Μονεμβασίας. Δεν θεωρούμε τον πολιτισμό πολυτέλεια. Αντίθετα πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει όχημα για αλλαγή κλίματος, μέσον για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας , τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την προσφορά μιας δημιουργικής διεξόδου από τα σύγχρονα κοινωνικά αδιέξοδα. Επιδίωξή μας είναι, όχι απλά η διασκέδαση αλλά η αληθινή ψυχαγωγία των ανθρώπων σε κάθε γωνιά του Δήμου, από τα μεγάλα κέντρα ως στις μικρές γραφικές παραλίες του και ως το πιο απομακρυσμένο ορεινό χωριό του.
Στο σχεδιασμό των φετινών καλοκαιρινών εκδηλώσεων προσπαθήσαμε να πετύχουμε έναν συνδυασμό δράσεων που να συνδέεται με την ανάδειξη του φυσικού τοπίου, της τοπικής ιστορίας, των παραδόσεων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας.
Μεγάλο μέρος των εκδηλώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι πια καθιερωμένες ως θεσμοί, βασίζεται σε δομές του Δήμου, πολιτιστικούς φορείς καλλιτεχνικά εργαστήρια, ομάδες ερασιτεχνών καλλιτεχνών και πολλούς εθελοντές. Όλοι ξεπερνούν κάθε χρόνο τους εαυτούς τους ( τις προσδοκίες μας ) σε διάθεση και προσφορά και τους ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Το Ν.Π. του Δήμου Μονεμβασίας υποστηρίζει και υπηρετεί τη συλλογική διάθεση που διαπιστωμένα υπάρχει στον τόπο μας, δημιουργώντας προϋποθέσεις ανάπτυξης ποιοτικών πρωτοβουλιών. Φέτος μάλιστα για πρώτη φορά το φυλλάδιο που κρατάτε στα χέρια σας έγινε με χορηγίες επαγγελματιών της περιοχής μας και τους ευχαριστούμε θερμά για τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας.
Ξεφυλλίζοντας το φυλλάδιο μας θα διαπιστώσετε ότι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να καλύπτει μια ευρεία γκάμα απαιτήσεων. Θεατρικές παραστάσεις, μουσικές βραδιές, παιδικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, αθλητικές δραστηριότητες, εκθέσεις, συναυλίες με καταξιωμένους καλλιτέχνες, είναι βέβαιο ότι θα μας χαρίσουν όμορφες και δροσερές καλοκαιρινές στιγμές.
Σας καλούμε λοιπόν να χαρείτε κάθε στιγμή αυτού του πολιτιστικού καλοκαιριού, απολαμβάνοντας ένα αρμονικό συνταίριασμα ήχων, εικόνων, συμβολισμών και συναισθημάτων.»

Με εκτίμηση

Η πρόεδρος του Ν.Π.

ΠΗΓΗ:http://monemvasia.gov.gr/

07 Ιουλίου 2016

  Με κάθε μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου Θωμά του εν Μαλεώ στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στα Βελανίδια, πλήθος κόσμου έφτασε στο χώρο όπου ο Άγιος θαυματούργησε και άγιασε, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμα του. Το πρωί της εορτής ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιον πλαισιωμένος από Ιερείς και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Νεάπολης κ. Χαρ.Κουτσονικολής και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Σαρ. Καρατζής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV





Το πιο γνωστό θαύμα του Αγίου τρέχει αστείρευτα




05 Ιουλίου 2016

   Τετάρτη 6 και Πέμπτη 7 Ιουλίου τα Βελανίδια γιορτάζουν και τιμούν τον Όσιο Θωμά που ως γνωστόν ασκήτεψε και θαυματούργησε στην περιοχή του Μαλέα, δίπλα στην πηγή που με θαύμα του Άγιου ανέβλυσε ύδωρ θα τελεστεί στον ομώνυμο Ιερό Ναό την
  Τετάρτη και ώρα 19:00 ο πανηγυρικός εσπερινός
και  την
Πέμπτη το πρωί στις 07:00 ο Όρθρος και στην συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεια Λειτουργία 
προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.


  Στον ιερό ναό θα τίθεται σε προσκύνημα  και το τμήμα των λειψάνων του Οσίου Θωμά που με ενέργειες του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιου , το 1990, επέστρεψαν στον τόπο που ασκήτεψε ο Άγιος.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο