20 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ 

Αγαπητοί συμπατριώτες και φίλοι

Το Σάββατο, 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου LIMIRA MARE, στη Νεάπολη Βοιών, στις 6.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί η ενημερωτική εκδήλωση:

"SOS για τη Χερσόνησο του Μαλέα - οι σχεδιασμοί για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης / Πελοποννήσου μέσω εναερίου δικτύου με πυλώνες υψηλής τάσης στον Δήμο Μονεμβασίας - οι επιπτώσεις - οι αντιδράσεις και οι κινήσεις της Κοινωνίας των Πολιτών - οι εναλλακτικές λύσεις "

Εισηγήσεις:

1) "Σύντομο ιστορικό - οι κινήσεων των συλλόγων και των φορέων" - Καλλιόπη Λιβανού, δημοσιογράφος, ΓΓ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική

2) "Τι προβλέπει ο σχεδιασμός - η διαδρομή του δικτύου κατά μήκος του Δήμου Μονεμβασίας - οι επιπτώσεις" - Σπύρος Πετρολέκας, χωροτάκτης / πολεοδόμος - Γιάννης Ψαρράκης, Γραμματέας του συλλόγου "Τουλίπα Γουλιμή"

3) "Οι προταθείσες εναλλακτικές λύσεις" - Γιώργος Δερμάτης, Δρ. Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Louvain-la-Neuve του Βελγίου

4) "Καβομαλιάς - Τοπίο Διεθνούς Εμβέλειας - oι προοπτικές - η αντίθεση με τους παρόντες σχεδιασμούς" - Παναγιώτης Τριπόντικας, Αντιπλοίαρχος Π.Ν., πρώην Πρόεδρος του Συνδέσμου Βελανιδιωτών "Η Μυρτιδιώτισσα"

Θα ακολουθήσουν τοποθετήσεις από τους συλλόγους και φορείς που συνδιοργανώνουν την εκδήλωση και συζήτηση με το κοινό. 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν οι εξής σύλλογοι και φορείς: Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, "ΑΡΤΕΜΙΣ" – Περιβαλλοντικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασίας /Χερσονήσου Μαλέα, Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας, Ένωση Ξενοδόχων Λακωνίας, "Τουλίπα Γουλιμή", Ένωση Βατικιωτών Επιστημόνων, Ομάδα Βατικιωτών Πολιτών και Ομογενών "Αφροδισιάς", Ελληνικό Παράρτημα της ARCH International, Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων Βατίκων "Ο Ξένιος Ζευς".  

Η παρουσία σας, προκειμένου να μας εκθέσετε τις θέσεις σας, θα μας τιμήσει. 

To ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής 

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο