10 Δεκεμβρίου 2017

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο 4ος διαγωνισμός κρασιού στα Βελανίδια που διοργανώθηκε και φέτος από την Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων.  Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του πρώην δημοτικού σχολείου, Βελανιδιώτες αλλά και πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή δοκίμασαν τα Βελανιδιώτικα κρασιά και γεύτηκαν τις λιχουδιές που ετοίμασαν οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών.
  Ο διαγωνισμός που έχει γίνει θεσμός, στοχεύει στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων της μικρής αυτής  κοινότητας και γιορτάζει το άνοιγμα του βαρελιού, που περιέχει το νέο κρασί της χρονιάς, των μικρών πλην εξαιρετικών οινοπαραγωγών των Βελανιδίων.
Ο μεγάλος νικητής του φετινού διαγωνισμού ήταν ο Θεόδωρος Μουτσάτσος που πήρε το πρώτο βραβείο αλλά και ο Θεόδωρος Κωστάκος που για τέταρτη χρονιά συμμετέχει με ένα από τα καλύτερα κρασιά καθώς ισοψήφησε στην δεύτερη θέση με τον Δημήτριο Μουτσάτσο.


































Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο