05 Απριλίου 2011

  Μια πιο προσεκτική προσέγγιση επιβάλει να σκεφτούμε λίγο παραπάνω την χρήση αυτού του (παρατηρητηρίου) ως σταθμό επικοινωνίας αφού είναι λίγο υπερβολικό και επικίνδυνο να γίνεται κάτι τέτοιο στην κορυφή του βουνού εκτεθειμένο και με τόσο μεγάλη φρουρά.
  Μια θεωρία προκύπτει αν σκεφτούμε την στρατηγική θέση σε σχέση με την αεροπορική επίθεση των Γερμανών στην Κρήτη και στην συνέχεια στην Λιβύη. Οι Γερμανοί είχαν αναπτύξει ένα σύστημα πλοήγησης αρκετά ακριβές ώστε τα αεροπλάνα τους να επιχειρούν την νύχτα, το Knickebein ήταν μια συσκευή πλοήγησης η οποία σε συνεργασία με το σύστημα Lorenz που διέθεταν τα αεροσκάφη ήδη από τα μέσα του 1930 μπορούσαν να εντοπίσουν στόχους κατά την διάρκεια της νύχτας με τρομερή ακρίβεια. Ήταν ουσιαστικά ένα σύστημα αποτελούμενο από δυο κεραίες που τοποθετούνται έτσι ώστε να ακτινοβολούν δύο ευρείες δέσμες ενός ραδιοφωνικού σήματος με σύστημα μορς. Το φάσμα του συστήματος Lorenz ήταν μόλις 30 μίλια, αλλά οι Γερμανοί κατάφεραν να αυξήσουν το φάσμα στα 300 μίλια.
  Μια τέτοια εξήγηση ίσως μας απαντάει στο γιατί τα αεροσκάφη (επί το πλείστον από την Συκιά)αλλά όχι μόνο όταν ξεκινούσαν την επίθεση περνούσαν πάντα από τα Βελανίδια αλλά όχι απαραίτητα και στην επιστροφή τους.

Related Posts:

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Είδατε περισσότερο