Η Ιερά Ανδρώα Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Θωμά του εν τω Μαλεώ της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, θεμελιώθηκε την ημέρα της μνήμης του Οσίου, στις 7 Ιουλίου, του έτους 2000, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιο, κοντά στον τόπο που ασκήτεψε πριν από 10 περίπου αιώνες ο Όσιος στην περιοχή του ακρωτηρίου Μαλέα.

   Οι εργασίες ανέγερσής της ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία του συσταθέντος το 1994, για τον σκοπό αυτό, Σωματείου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Άγιος Θωμάς ο εν Μαλεώ" και συνεχίζονται, με τη συμπαράσταση της Μητρόπολης και τις προσφορές των πιστών.

Η Μονή βρίσκεται ακριβώς πάνω από την τοποθεσία όπου ο Όσιος Θωμάς, μετά από προσευχή, έκανε να αναβλύσει πηγή αγιάσματος που διατηρείται μέχρι σήμερα.

  Μετά από ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, στις 6 Ιουλίου 1990, έφτασε στα Βελανίδια, στον Καβο-Μαλιά, με συνοδεία κληρικών τμήμα από τα ιερά λείψανα του Οσίου Θωμά, τα οποία φυλάσσονται στον Άγιον Όρος. Σήμερα, ο προσκυνητής μπορεί να προσκυνήσει τα άγια λείψανα, αφού απευθυνθεί στον εφημέριο της ενορίας της κοινότητας "Βελανιδίων".

Το πρόγραμμα της Ιεράς Μονής Οσίου Θωμά εν Μαλεώ όπως μας ενημέρωσε ο ηγούμενος π. Χερουβείμ έχει ως εξής:

Κατά τους Θερινούς μήνες – Εσπερινός κάθε Σάββατο απόγευμα και ώρα 18:00

Κατά τους Χειμερινούς μήνες – Εσπερινός κάθε Σάββατο και ώρα 16:00

Ημέρα επισκεπτηρίου – Κάθε Κυριακή 11:00-14:00 και 16:00-19:00

Πως μπορείτε να φτάσετε στην Μονή:

 

Ο ασκητής Όσιος Θωμάς ο εν τω Μαλεώ

  Στον επιβλητικό και απόκρημνο τόπο του τρικυμιώδους περάσματος του ακρωτηρίου Μαλέα (ή αλλιώς καβο-Μαλιά, στην περιοχή που έχει μείνει γνωστή και ως "μικρό Άγιον Όρος", λόγω των πολλών ασκητών που είχε τη Χάρη να φιλοξενήσει ο τόπος),  πριν από δέκα περίπου αιώνες, η σπουδαία μορφή της ορθοδοξίας μας, ο Όσιος Θωμάς ο εν τω Μαλεώ, με καταγωγή που χάνεται πιθανώς στην οικογένεια των Παλαιολόγων, απαρνούμενος τα σπουδαία στρατιωτικά του αξιώματα, τις ανθρώπινες τιμές, δόξες και πλούτη, ενδύθηκε το απέριττο σχήμα του μοναχού και έζησε, σαν άλλος Πρόδρομος, τη λιτή ασκητική ζωή στους κυματόδαρτους βράχους του Μαλέα, σε σπηλιές που μοιάζουν με αετοφωλιές. Τα πνευματικά ύψη, στα οποία αξιώθηκε να φθάσει ο Όσιος, με την προσευχή, τη νηστεία και την αυστηρή άσκηση, ελκύοντας τη χάρη του Θεού, γίνονταν αισθητά στο κόσμο μέσω των θαυματουργικών του ενεργειών. Τα συναξάρια αναφέρουν πως έβγαλε δαιμόνια από ανθρώπους, θεράπευε χωλούς και τυφλούς που προσέτρεχαν σ' αυτόν και πως διά της προσευχής του επέτρεψε ο Θεός να αναβλύσει  νερό από βράχο, τον οποίο  "επαλάμησε" ή "εράβδισε" ο Όσιος, σαν άλλος Μωϋσής. Τούτο δε το νερό αναβλύζει από τότε έως και σήμερα αδιάκοπα, ενώ τα θαυμαστά σημεία που μαρτυρούν άνθρωποι που θεραπεύτηκαν ακόμα και στις μέρες μας από αρρώστιες μέσω αυτού, δεικνύουν πως πρόκειται για αγίασμα, αναβλύζον με τη χάρη του Θεού διά των προσευχών του Οσίου, ως ένδειξη της ζωντανής πίστης μας και προς ενίσχυση του φρονήματός μας. Η παράδοση επίσης αναφέρει ότι οι κάτοικοι από τα Κύθηρα, απέναντι από τον τόπο όπου ασκήτευε ο Όσιος, έβλεπαν μια στήλη πυρός στο σημείο άσκησής του.

Σκήτη του Οσίου ΘωμάΙ.Ναός Οσίου Θωμά εν Μαλεώ

Πανήγυρις Ι.Ν. Οσίου Θωμά εν Μαλεώ


Ι.Ναός Οσίου Θωμά εν Μαλεώ


Πηγή - Θαύμα του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ


Ιερά Λείψανα του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ


Λεπτομέρεια από την σκήτη του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ


Οσιότητι βίου και πτωχεία κοσμούμενος

πλούτον τον φθαρτόν απηρνήσω

και δοχείον της χάριτος

εγένου, πνευματέμορφε Θωμά,

ωράϊσμα σεπτόν του Μαλεού

διά τούτο τούς σούς πόνους

χεωστικώς τιμώντες ανακράζομεν

Δόξα τω σέ δοξάσαντι Χριστώ,

δόξα τω σέ θαυμαστώσαντι,

δόξα τώ σέ ημίν πανσθενουργόν

προστάτην δείξαντι.

Με πληροφορίες απο:agiosthomasenmaleo.weebly.com

 


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο