30 Σεπτεμβρίου 2012

   Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του ασύρματου δικτύου με πρόσβαση στο διαδίκτυο (απομένουν κάποιες μικρορυθμίσεις), το δίκτυο περιλαμβάνει τον βασικό κόμβο που βρίσκεται στην θέση Σπάρτο δίπλα στον τηλεοπτικό αναμεταδότη και εκπέμπει μέσα στο χωριό και προς την παραλία και ένα δεύτερο κόμβο πάνω από το ιατρείο που εκπέμπει κυκλικά.
  
 
 
 Το έργο υλοποιήθηκε από την εταιρία HIGE TECH του κ. Πιερή Κοκκινάκου στην Νεάπολη και χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο Μονεμβασίας.
  Η πρόσβαση στο INTERNET  επιτυγχάνεται   α. Σύνδεση στο δίκτυο
                                                                                 β. Άνοιγμα του προγράμματος περιήγησης
                                                                                 γ. Επιλέγουμε Είσοδος στην σελίδα που θα μας   εμφανίσει


24 Σεπτεμβρίου 2012

Χρόνια πολλά στα Βελανίδια και σε όλους του εορτάζοντες, ένα βίντεο και μερικές φωτογραφίες από το εορτασμό της Παναγιάς μας.
Αντιμέτωποι με ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο έρχονται καθημερινά τον τελευταίο περίπου μήνα οι ψαράδες στα Βελανίδια! Η θάλασσα έχει γεμίσει δεκάδες νεκρά ψάρια που έχουν ξεβραστεί στις ακτές, κυρίως ροφοί και σφυρίδες , οι ψαράδες είναι ανάστατοι καθώς οι φήμες για το τι ακριβώς συμβαίνει οργιάζουν.  
    Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδημία εγκεφαλίτιδας, ενώ κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, περί ανάδυσης από τον βυθό θείου και αλλαγής των ρευμάτων που περιορίζουν το οξυγόνο. Οι ψαράδες έχουν ήδη ενημερώσει τις λιμενικές αρχές και υπάρχουν πληροφορίες ότι το ίδιο φαινόμενο έχει παρουσιαστεί και στα νησιά του Ιονίου.


23 Σεπτεμβρίου 2012

Με κατάνυξη και με την συμμετοχή πλήθος κόσμου τελέστηκε παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευσταθίου ο πανηγυρικός εσπερινός για τον εορτασμό της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στα Βελανίδια.

18 Σεπτεμβρίου 2012

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ

ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 18:30 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΌΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣΤΑΤΟΥΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 07:00 ΟΡΘΡΟΣ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΛΙΤΑΝΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΕΙΚΟΝΑΣ

Λίγα λόγια για την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα προστάτιδα των Κυθήρων αλλά και των Βελανιδίων:

H Παναγία η Μυρτιδιώτισσα είναι εικόνα της Παναγίας που βρέθηκε στα Κύθηρα κατά τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα,γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μια τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές.
Στις 24 Σεπτεμβρίου - 40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου - εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.
Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος,γεμάτος δέος,προσευχόμενος προς την Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε,είδε την εικόνα στα κλαδιά μιας μυρτιάς.Κλαίγοντας από χαρά,έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας.
Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί.Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης,αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρει.Δοξάζοντας τον Θεό,την πήρε πάλι σπίτι του,αλλά την νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε όπως και την πρώτη φορά.Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά,κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.


Ένα βίντεο από τον περυσινό εορτασμό .


 

16 Σεπτεμβρίου 2012

 

 
  Κεραυνός είναι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε περί τις 02:30 τα ξημερώματα στην περιοχή Λαγκαδάκια, τέσσερα βυτιοφόρα και δυο οχήματα τύπου τζιπ της πυροσβεστικής υπηρεσίας έφτασαν στον τόπο ,όπου τους περίμεναν  Βελανιδιώτες για να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια ,η φωτιά ήρθε υπό τον έλεγχο των πυροσβεστών  περίπου στις 09:00 το πρωί αφού είχε κάψει 80 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης από την ευθεία της οικίας του κ. Σταύρου Μανίκη μέχρι και το ρέμα πάνω από την παραλία της Μεριχιάς.

02 Σεπτεμβρίου 2012

   ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΤΩΝ ''Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ''






 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο