25 Αυγούστου 2013


Η  λέξη αμπέλι, προέρχεται από το υποκοριστικό της αρχαίας άμπελος. Κατά την ελληνική μυθολογία ο Άμπελος ήταν ένας νέος και όμορφος Σάτυρος και όταν σκοτώθηκε σε ένα ατύχημα ο θεός Διόνυσος για να τον τιμήσει ονόμασε έτσι το φυτό με τα σταφύλια. Η συλλογή των σταφυλιών στο τόπο μας, ο τρύγος, γίνεται κατά κύριο λόγο στα τέλη του Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβριου. Στην ελληνική λαϊκή παράδοση ο τρύγος και η παρασκευή του μούστου για το κρασί αποτελεί μια από τις σημαντικότερες όσο και δυσκολότερες γεωργικές εργασίες που απαιτούν την κινητοποίηση και εργασία του συνόλου.
Φωτογραφίες: Δήμητρα Διακάκη

19 Αυγούστου 2013


18 Αυγούστου 2013


Ο Δήμος Μονεμβασίας στα πλαίσια της απόφασης του για αυτονομία του νερού σε κάθε ένα χωριό , μετά την εξασφάλιση της σχετικής άδειας από την διεύθυνση υδάτων Πελοποννήσου για την εκτέλεση έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων στο Δήμο Μονεμβασίας , στη θέση « Λεμονιά « του Δημοτικού διαμερίσματος Βελανιδίων της Δημοτικής ενότητας Βοιών ξεκίνησε την ανόρυξη της γεώτρησης πριν μερικές Εβδομάδες.

Η ανόρυξη έγινε σε σημείο με συντεταγμένες Χ= 422252 και Υ = 4037896 στα όρια των Βελανιδίων και σε βάθος 236 μέτρα , με διάμετρο σωλήνωσης 9 ίντσες , ή 228,6 χιλιοστά .
Μπορείτε να δείτε ακριβώς το σημείο της ανόρυξης αν στο κτηματολόγιο πιλοτική σελίδα γράψετε τα παραπάνω Χ και Υ
Έγινε δοκιμαστική λειτουργία της Γεώτρησης για 48 ώρες συνεχώς (Αύγουστος Μήνα) και η παροχή ήταν 20 κυβικά νερό σταθερά και στάθμη νερού στα 130 μέτρα σταθερή επίσης
Έγινε σωλήνωση της γεώτρησης με σωλήνες Φ = 228,6 χιλιοστά .
Οι Χημικές αναλύσεις έδειξαν ότι η ποιότητα του νερού είναι κατάλληλη για ύδρευση πόλεων και θα χρειαστεί μόνο ένα φίλτρο για την απο-σιδήρωση και απο-μαγγανίωση όμοια με αυτά που χρησιμοποιούμε στην Παντάνασσα , στο Λάχι , στον Άγιο Νικόλαο κλπ.
Η Επάνδρωση της Γεώτρησης θα γίνει στο συντομότερο χρονικό διάστημα και τη σημερινή Δημοτική αρχή εμπνέει η πίστη ότι θα λυθεί οριστικά το θέμα της ύδρευσης .
Το ολικό κόστος της Γεώτρησης , ανόρυξης , σωλήνωση , επάνδρωση με κατάλληλη αντλία για αυτό το μανομετρικό ύψος κλπ θα είναι 110.000 ευρώ .
Να ευχηθούμε όλα να πάνε καλά .

ΠΗΓΗ: Σταθακης Παναγιωτης

15 Αυγούστου 2013


Μια μαγική βραδιά χάρισε η Αναστασία Μουτσάτσου στους Βελανιδιώτες αλλά και τους θαυμαστές της από την γύρω περιοχή. Η Βελανιδιώτισσα  καταξιωμένη τραγουδίστρια  με πολύ κέφι ερμήνευσε  δίκες της, αλλά και άλλες μεγάλες  επιτυχίες με τον δικό της καταπληκτικό τρόπο και την βελούδινη φωνή της που κατέστησε την ημέρα αυτή από τις πιο ξεχωριστές στα Βελανίδια.

 Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων οργάνωσε και υλοποίησε με άψογο τρόπο μια μουσική βραδιά που θα μείνει αξέχαστη σε όσους συμμετείχαν, να τονίσουμε επίσης ότι η Αναστασία  προσέφερε αφιλοκερδώς  την συμμετοχή της .


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος το καθιερωμένο παραδοσιακό γλέντι του Συνδέσμου Βελανιδιωτών '' Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ'' .

  Ο κόσμος έφαγε ήπιε και χόρεψε στο ρυθμό της μουσικής  που έπαιξαν οι '' Ωδή - Πόροι'' και ο συγχωριανός μας Νίκος Σταθακης .

11 Αυγούστου 2013


Ένα μικρό δείγμα από το πως γλεντούν οι Βελανιδιώτες, από το περσινό γλέντι του συνδέσμου Βελανιδιωτών ''Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ''



06 Αυγούστου 2013

   Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων και η Αναστασία Μουτσάτσου μετά από απαίτηση πλήθος κόσμου για την αλλαγή ημερομηνίας διεξαγωγής της συναυλίας της στα Βελανίδια ώστε να παρευρίσκονται  θαυμαστές της που δεν θα μπορούσαν λόγο υποχρεώσεων αργότερα, σας ανακοινώνει την νέα ημερομηνία διεξαγωγής που είναι η ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 21:00 στην τοποθεσία Χαράμπους πίσω από το δημοτικό σχολείο Βελανιδίων

Η ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΕΙΝΑΙ 10,00 ΕΥΡΩ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΜΕ ΠΟΤΟ.

04 Αυγούστου 2013

Ένα νέο στέκι για τους Βελανιδιώτες κάθε ηλικίας άνοιξε στο Πειραιά. Είναι το ''Cafe Southwest'' του Λάζαρου  Τσιρίκου στην οδό Γρ. Λαμπράκη 126 στο πασαλιμάνι.
Του ευχόμαστε καλές δουλειές και προτείνουμε  να το γνωρίσει  από κοντά ιδιαίτερα  η νέα γενιά και όχι μόνο.
 

 

03 Αυγούστου 2013


Οι παρακάτω φωτογραφίες μας πηγαίνουν πίσω στο χρόνο, περίπου στην δεκαετία 1950 - 1960 και παρουσιάζουν το σχολείο στα Βελανίδια εκείνη την εποχή.

Οι φωτογραφίες αυτές προβλήθηκαν την βραδιά που η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων τίμησε τον ''ΔΑΣΚΑΛΟ''  Κυριάκο Καραντζή.

01 Αυγούστου 2013

Η πρώτη από τις κινηματογραφικές νύχτες στα Βελανίδια....έπεται συνέχεια

Η αρχή γίνεται με μια ταινία για τους μικρούς Βελανιδιωτες και όχι μόνο.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο