31 Δεκεμβρίου 2013

Παραμονή Πρωτοχρονιάς 31 Δεκεμβρίου 2013 μια έκπληξη περίμενε τους Βελανιδιώτες, μια ομάδα νέων αλλά και μεγαλυτέρων με την συνοδεία μουσικών οργάνων έψαλλαν μια παραλλαγή των καλάντων σε όλο το χωριό όπως γινόταν πριν πολλά πολλά χρόνια, η παραλλαγή αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους μεγαλύτερους Βελανιδιώτες καθώς αναφέρεται και σε πολύ χαρακτηριστικές μορφές του χωριού μας .

Δείτε λίγες φωτογραφίες και δύο μικρά βίντεο από αυτή την εξαιρετική πρωτοβουλία.
 


28 Δεκεμβρίου 2013

Το βράδυ της 26ης προς Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου έγινε διάρρηξη στα κτίρια που στεγαζόταν το δημοτικό σχολείο Βελανιδίων και τώρα έχει παραχωρηθεί η χρήση τους στην Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων, οι κυρίες για άλλη μια φορά βρήκαν παραβιασμένη την πόρτα του νεότερου κτιρίου και αντίκρισαν αρκετές ζημιές στο εσωτερικό, σαν να μην έφτανε αυτό ο γνωστός - άγνωστος (καθώς οι γυναίκες τον έχουν καταγγείλει χωρίς να έχουν ζητήσει την δίωξη του αρκετές φορές στην αστυνομία, τον Δήμο Μονεμβασίας καθώς και τον αρμόδιο εισαγγελέα)είχε παραβιάσει και το παλαιότερο κτίριο που στεγάζεται η Λαογραφική Έκθεση και είχε αφήσει παράθυρα ανοιχτά με αποτέλεσμα να εισέλθουν τα νερά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα εκθέματα.
Η αστυνομία που κλήθηκε από την Νεάπολη κατέγραψε της ζημίες και περιορίστηκε στο να ενημερώσει τις κυρίες ότι για περεταίρω ενέργειες θα πρέπει να καταθέσουν μήνυση.
Ο δράστης εικάζεται ότι έκλεβε και κλέβει ηλεκτρικό ρεύμα από τα κτίρια και η παρουσία των κυριών στο χώρο, ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που ετοιμάζουν γλυκά για τις γιορτές, του χαλάει τα σχέδια.  

25 Δεκεμβρίου 2013

Πρωί και η καμπάνα χτυπά καλώντας τους πιστούς στην εκκλησία , ο ναός της Παναγίας φωτισμένος φωτίζει το μουντό χειμωνιάτικο πρωινό, οι Βελανιδιώτες φορώντας τα καλά τους συμμετέχουν στην θεια λειτουργία και ο πατέρας Κωνσταντίνος στο ιερό έχει την πολύτιμη βοήθεια από τα πιτσιρίκια που βιάζονται να σηκώσουν την λαμπάδα.

 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΖΟΥΣΕΣ ΤΗΣ
ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ


23 Δεκεμβρίου 2013


21 Δεκεμβρίου 2013


19 Δεκεμβρίου 2013

Σε λίγες μέρες έχουμε Χριστούγεννα και τα Βελανίδια  έβαλαν τα γιορτινά τους. Τις τελευταίες μέρες οι Βελανιδιώτες που θα περάσουν τις γιορτές στον τόπο τους στόλισαν τα σπίτια και τις αυλές με πολύχρωμα λαμπιόνια, στη πλατεία του χωριού με την φροντίδα του πρόεδρου αλλά και των υπαλλήλων του δήμου τοποθετήθηκε φάτνη και στολίστηκε η βάρκα.




 

17 Δεκεμβρίου 2013


  Μετά από λίγα χρόνια οι προσπάθειες του Συνδέσμου Βελανιδιωτών ''Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ'' για τον χαρακτηρισμό του ΕΡΓΟΥ ως μνημείο ευοδώνονται και ευελπιστούμε να έχει την ίδια τύχη με τον φάρο, να ανακαινιστεί και να αξιοποιηθεί.

Ακολουθεί η απόφαση  χαρακτηρισμού.

Χαρακτηρίζουμε ως μνημεία, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, τα δύο κτήρια Α και Β, όπως αυτά σημειώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό σκαρίφημα, του συγκροτήματος του Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται πλησίον του οικισμού Βελανίδια του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιδιοκτησίας Δήμου Μονεμβασίας, διότι αποτελούν αξιόλογες αρχιτεκτονικά κατασκευές με ειδική χρήση, που ανεγέρθηκαν το 1942 από τους Γερμανούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ναυτικό παρατηρητήριο.Τα δύο κτήρια του Παρατηρητηρίου, λόγω της θέσης τους, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη των κατοίκων την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, το συγκρότημα του Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου αποτελεί μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή δείγμα στρατιωτικών έργων που κατασκευάστηκαν από τους Γερμανούς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μεσογείου κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 

16 Δεκεμβρίου 2013


«Δόξα εν Υψίστης Θεό και επί Γής Ειρήνη»
 
                Αγαπητοί συγχωριανοί το άστρο της Βηθλεέμ ας οδηγήσει τα βήματά μας και φέτος στον γεννηθέντα Χριστό μας.
 
 
 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
 
                Η νέα χρονιά να χαρίσει Υγεία, Αγάπη, Χαρά και Ευτυχία σε όλους του απανταχού Βελανιδιώτες και σε όλη την ανθρωπότητα.
 
Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδίων
 
Γεώργιος Τριπόντικας
Τα Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου
 

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων εύχεται  στα μέλη της , στους φίλους της και στους απανταχού Βελανιδιώτες  Καλά  Χριστούγεννα   και για το νέο έτος εύχεται να είναι γεμάτο υγεία, ευτυχία , αγάπη και κυρίως δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Σας ενημερώνουμε ότι η κοπή της πίττας θα πραγματοποιηθεί στις 04/01/2014 ημέρα Σάββατο και ώρα 18:00.
                                                                                                                 Το Δ.Σ.
                                                                                         ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ

12 Δεκεμβρίου 2013

Ο Δήμος Μονεμβασίας κατανοώντας τις δύσκολες  κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στις μέρες μας και προσπαθώντας να καλύψει βασικές ανάγκες αρκετών συνδημοτών μας, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, στα πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής του  και της κοινωνικής αλληλεγγύης συστήνει το     "Κοινωνικό  Παντοπωλείο".

        Η ανάγκη των καιρών, η ευαισθησία και ανθρωπιά των συνανθρώπων μας ήρθαν να γίνουν πράξη.

Τοπικές αρχές, κοινωνικοί φορείς, εκπαιδευτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και ευαισθητοποιημένοι δημότες  προβληματιζόμαστε και δημιουργικά δρούμε ώστε να βοηθήσουμε όσους συμπολίτες μας το έχουν πραγματικά ανάγκη χωρίς να δημιουργούμε την εικόνα του «κλειστού», «περιθωριακού», «διαφορετικού» ή «απομονωμένου» κοινωνικά χώρου. 

Στην προσπάθεια αυτή σας καλούμε να γίνετε αρωγοί, πιστεύοντας πως μόνο με την ΠΡΟΣΦΟΡΑ μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή κατάσταση δίνοντας Ελπίδα για το μέλλον και κρατώντας ζωντανή την κοινωνία μας.

       Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι το όφελος θα είναι διπλό, γιατί δεν εξασφαλίσουμε μόνο τις βασικές ανάγκες ορισμένων συνδημοτών μας, αλλά θα αναπτύξουμε και το αίσθημα της αλληλεγγύης σε όλους τους δημότες, με τελικό αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας κοινωνίας, έτοιμης να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

       Είναι ευθύνη λοιπόν όλων μας να απλώσουμε τα χέρια στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Να προσφέρουμε, ανάλογα με τις δυνατότητές μας, για τη βελτίωση της ζωής όλων μας.

Πληροφορίες για το πώς θα μπορέσετε να συμμετέχετε, μπορείτε να λάβετε από το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής (2732360570) και στην ιστοσελίδα του Δήμου.


ΟΣΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ" ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΠΟ ΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ ΕΩΣ ΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΗΣ Δ.Ε. ΒΟΙΩΝ.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΨΥΓΕΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!


ΠΗΓΗ:www.monemvasia.gov

06 Δεκεμβρίου 2013


Εύχομαι στους απανταχού ναυτικούς μας Χρόνια Πολλά, γαλήνιες θάλασσες, καλά ταξίδια.

Ο Άγιος Νικόλαος προστάτης Άγιος, όλων των ναυτικών να είναι στο τιμόνι τους και να τους φέρνει με το καλό πάλι στις οικογένειες τους.

          
 ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
                          ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
                                        ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ
                                            ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

                                                                                            Ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βελανιδιών
                                                                                                  Γεώργιος Τριπόντικας
                                                                                                   το Τοπικό Συμβούλιο
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο