17 Δεκεμβρίου 2013


  Μετά από λίγα χρόνια οι προσπάθειες του Συνδέσμου Βελανιδιωτών ''Η ΜΥΡΤΙΔΙΩΤΙΣΣΑ'' για τον χαρακτηρισμό του ΕΡΓΟΥ ως μνημείο ευοδώνονται και ευελπιστούμε να έχει την ίδια τύχη με τον φάρο, να ανακαινιστεί και να αξιοποιηθεί.

Ακολουθεί η απόφαση  χαρακτηρισμού.

Χαρακτηρίζουμε ως μνημεία, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1γ του Ν. 3028/2002, τα δύο κτήρια Α και Β, όπως αυτά σημειώνονται στο συνημμένο τοπογραφικό σκαρίφημα, του συγκροτήματος του Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται πλησίον του οικισμού Βελανίδια του Δήμου Μονεμβασίας, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου, ιδιοκτησίας Δήμου Μονεμβασίας, διότι αποτελούν αξιόλογες αρχιτεκτονικά κατασκευές με ειδική χρήση, που ανεγέρθηκαν το 1942 από τους Γερμανούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ναυτικό παρατηρητήριο.Τα δύο κτήρια του Παρατηρητηρίου, λόγω της θέσης τους, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη των κατοίκων την περίοδο της Γερμανικής κατοχής. Παράλληλα, το συγκρότημα του Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου αποτελεί μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή δείγμα στρατιωτικών έργων που κατασκευάστηκαν από τους Γερμανούς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μεσογείου κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο