30 Μαΐου 2014


Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της είχε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες την γνώμη τους για τον ύφαλο (ξέρα) που βρίσκεται στην είσοδο του υπό κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων:

Σχετικά:

Το με αριθμό 7077/24-9-2013 έγγραφό μας προς το ΓΕΝ / Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού / Δ/νση Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας

Το με αριθμό Φ.299.3/51/2013/Σ.583/11-10-2013/ ΓΕΝ / Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού / Δ/νση Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας

Το με αριθμό Φ.919.32819/1/13/Σ.1649 / Πολεμικό Ναυτικό / Υπηρεσία Φάρων / Δ/νση Επιχειρ. Φαρικού Δικτύου

Οι ως άνω υπηρεσίες πρότειναν την κατασκευή και την τοποθέτηση αναλάμποντος φανού και έθεσαν τις προδιαγραφές, κατόπι αυτού η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας προχώρησε στην εγγραφή δύο έργων στο πρόγραμμά της για την υλοποίηση αυτής. Το πρώτο έργο με τίτλο «Προμήθεια και τοποθέτηση αναλάμποντος φανού στην ξέρα στην είσοδο του Αλιευτικού Καταφυγίου Βελανιδίων Ν. Λακωνίας» Προϋπολογισμού 38.000,00€, αφορά την προμήθεια και την εγκατάσταση από την Υδρογραφική Υπηρεσία του αναλάμποντος φανού και το δεύτερο με τίτλο «Κατασκευή βάσης και μεταλλικού οβελίσκου υποδοχής αναλάμποντος φανού στην ξέρα και λοιπές εργασίες στο Αλιευτικό Καταφύγιο Βελανιδίων» Προϋπολογισμού 36.000,00€, αφορά την κατασκευή της βάσης από άοπλο σκυρόδεμα επί της ξέρας και της τοποθέτησης μεταλλικού οβελίσκου επ’ αυτής για την τοποθέτηση του φανού και διάφορες άλλες συμπληρωματικές εργασίες. Εναλλακτικά πρότεινε την ολική καθαίρεσή της και απομάκρυνση των προϊόντων εκσκαφής γι' αυτό ζήτησε την γνωμοδότηση του Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου Νεάπολης και του Συλλόγου Ψαράδων ενώ όπως τονίζει, εκ των ανωτέρω η πρώτη λύση, δηλαδή η φωτοσήμανση, βρίσκεται από πλευράς προετοιμασίας σε πιο προχωρημένο στάδιο έναντι της δεύτερης.

Τα παρακάτω έγγραφα τα ζητήσαμε από την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας προς ενημέρωση του κοινού.
Διαβάστε τα έγγραφα εδώ.
   Οι υπηρεσίες που αναφέρονται καθώς και ο Σύλλογος Ψαράδων πρότειναν την λύση της ολικής καθαίρεσης, κατανοούμε από την μια το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο που δεν θέλει να αναλάβει το πάγιο έξοδο των 1000 περίπου ευρώ της συντήρησης, όπως επίσης και του Λιμεναρχείου που θέλει απρόσκοπτη την είσοδο στο αλιευτικό καταφύγιο και τέλος την απόφαση του αλιευτικού συλλόγου παρότι κρίνουν ότι τα εξήντα μέτρα που χωρίζουν το αλιευτικό καταφύγιο από την ξέρα δεν είναι αρκετά για να μπει με ασφάλεια ένα αλιευτικό σκάφος. Αυτό που θέλουμε να προκρίνουμε και να θέσουμε ως προβληματισμό είναι αν η απόφαση αυτή έχει λάβει υπόψη τις ενδεχόμενες αλλαγές που θα προκύψουν στην παραλία αλλά και στο ίδιο το αλιευτικό καταφύγιο μετά την απομάκρυνση της ξέρας και αν είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ίσως την μεταφορά κάποιου κατασχεμένου πλοίου και την πρόσδεση του στον μόλο όπως είχε γίνει στην Ελαφόνησο για διάστημα δυο ετών, δεδομένου ότι μιλάμε για αλιευτικό καταφύγιο και υπηρεσίες όπως η Υδρογραφική Υπηρεσία Πολεμικού Ναυτικού και η Δ/νση Ασφαλούς Ναυσιπλοΐας πρότειναν απλώς την φωτοσήμανση ως την πλεον ενδεδειγμένη για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην συγκεκριμένη περίπτωση.

28 Μαΐου 2014

Αναδημοσιεύουμε από το www.candianews.gr ένα θέμα πολύ σοβαρό στο οποίο θα θέλαμε μια περαιτέρω ενημέρωση για το πόσο θίγει και αφορά την περιοχή μας.
  Για τις εξελίξεις στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας μίλησε στον CandiaNews ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα». Όπως αποκάλυψε, δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται για δύο μήνες η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η αλιεία απαγορεύεται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου. Είναι ακριβώς το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray.

Όπως ανέφερε ο κ. Πισσίας, η ομάδα των ακτιβιστών που θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο Cape Ray είναι έτοιμη και αυτή τη φορά θα έχουν μαζί τους και τους αλιείς της περιοχής,  πραγματώνοντας την ιδέα του «κοινωνικού ακτιβισμού».

Ακούστε τι είπε στη συνέντευξή του: 


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/05/14
Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά  και στα διεθνή ύδατα της  Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις,  και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής  με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

25 Μαΐου 2014

 
Η κυρίες της Κίνησης Γυναικών πιστές στο σκοπό τους μας δείχνουν τις συσκευασίες με τα αρωματικά βότανα και τα γλυκά του κουταλιού που οι ίδιες φτιάχνουν, τα βότανα είναι όλα από τα Βελανίδια και οι συσκευασίες με μεράκι φιλοτεχνημένες από τις ίδιες  .


23 Μαΐου 2014

Στις 8 Απριλίου 2014  πραγματογνώμονας με την παρουσία εκπροσώπων του Δήμου, του λιμεναρχείου και του Λιμενικού Ταμείου, διενέργησε ύφαλη ποιοτική αυτοψία στο υπό Κατασκευή Αλιευτικό Καταφύγιο Βελανιδίων  μπορείτε να τη δείτε εδώ, με βάση αυτή την αυτοψία έχουν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανησυχίας στους Βελανιδιώτες για την ποιότητα της κατασκευής του ως άνω έργου γι αυτό επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον κ. Παναγάκη Παναγιώτη πολιτικό μηχανικό και προϊστάμενο τεχνικής υπηρεσίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου που παρακολουθεί από την αρχή το έργο  και μας διαβεβαίωσε ότι το έργο είναι απόλυτα ασφαλές και άρτιο σαν κατασκευή, στην συνέχεια λάβαμε και το κάτωθι δελτίο τύπου από το ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ 

18 Μαΐου 2014


Εκλογικό τμήμα Βελανιδίων
Σύνολο ψήφων :198
Άκυρα:                 6
Λευκά:                1

 

15 Μαΐου 2014


    Εστίαση στον ηλεκτρονικό τρόπο προβολής του προορισμού ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις του τουριστικού μάρκετινγκ. Οι ενέργειες είναι πρωτοποριακές για ελληνικό Δήμο, και η συνολική ηλεκτρονική παρουσία του Δήμου Μονεμβασίας ξεπερνά κατά πολύ αντίστοιχες μεγάλων τουριστικών Δήμων της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί πως η αντίστοιχη υποδομή που παραλάβαμε ήταν υποτυπώδης:
Α) Δημιουργία πλήρους αμιγώς τουριστικού website. Έχει ήδη μεταφραστεί σε αγγλικά και ρώσικα ενώ μεταφράζεται και σε γερμανικά. 1500 χρήστες ημερησίως το επισκέπτονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Πρώτη θέση στις μηχανές αναζήτησης (google)
Β) Δημιουργία λογαριασμών στα σημαντικότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, you-tube) και πραγματοποίηση προωθητικών ενεργειών μέσα από αυτές.
Γ) Τακτική ηλεκτρονική επικοινωνία με τουριστικούς συντάκτες σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Δ) Στενή συνεργασία με τα τμήματα προβολής του ΕΟΤ και συμμετοχή της περιοχής στα αντίστοιχα δικά τους εργαλεία προώθησης.
Ε) Δημιουργία ειδικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets. Ένας πλήρης ηλεκτρονικός οδηγός
 πολύ δημοφιλής σε επισκέπτες κυρίως από το εξωτερικού.
ΣΤ) Δωρεάν καταχώρηση στα ηλεκτρονικά μέσα του Δήμου όλων των νόμιμων μονάδων φιλοξενίας και εστίασης.
Z) Δημιουργία μικρών θεματικών βίντεο σε υψηλή ανάλυση, τα οποία διασπείρονται μέσα από το διαδίκτυο σε όλο τον κόσμο.
H) Δημιουργία εικονικών περιηγήσεων για το κάστρο της Μονεμβασιάς και το Σπήλαιο της Καστανιάς
Θ) Το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής δαπάνης κατευθύνεται σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες και όχι σε έντυπα όπως παλαιότερα.

-          Φιλοξενίες δημοσιογράφων και εκπομπών.
Α) Συνεχείς φιλοξενίες δημοσιογραφικών αποστολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σχεδόν όλα τα ελληνικά έντυπα και ιστοσελίδες τουρισμού έχουν δημοσιεύσει θέματα για την περιοχή ενώ σημαντικές είναι οι αναφορές στο εξωτερικό που προέκυψαν από αντίστοιχες φιλοξενίες (τηλεοπτικές εκπομπές σε RAI και BBC , έντυπα και ιστοσελίδες από Αμερική, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία κ.α.)........

09 Μαΐου 2014

Το βράδυ της Πέμπτης μετά από δυνατούς θορύβους που ακούγονταν από τον χώρο του δημοτικού σχολείου μετέβηκαν πολίτες και αντίκρισαν τις πόρτες του καινούργιου κτιρίου του πρώην δημοτικού σχολείου Βελανιδίων παραβιασμένες και ουσιαστικά κατεστραμμένες, αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαράλαμπος, μετά από λίγη ώρα έφτασε ένας άντρας από το αστυνομικό τμήμα Νεαπόλεως  ο οποίος διαπίστωσε ότι πέρα από τις κατεστραμμένες πόρτες υπήρχε καλώδιο τοποθετημένο από το κτίριο του σχολείου μέχρι την διπλανή οικία, ο γνωστός άγνωστος είχε ξαναχτυπήσει ,υπήρξε ένταση και δήλωσε ότι το πρόβλημα του είναι η Κίνηση Γυναικών (προφανώς που τον ξεβολεύουν στο να κλέβει ρεύμα), ο αστυνομικός τον συνέλαβε και τον οδήγησε στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατείτε. Ο Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής δήλωσε ότι ο Δήμος θα κινηθεί νομικά.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή η πολιτεία να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και να προστατεύσει τους πολίτες και έναν άνθρωπο ψυχικά ασθενή από τον εαυτό του, δεν είναι δυνατό εδώ και τόσο καιρό ένας άνθρωπος να τρομοκρατεί, απειλεί και να καταστρέφει δημόσια περιουσία χωρίς οποιαδήποτε μέριμνα της πολιτείας, ευελπιστούμε ο εισαγγελέας να αναγνωρίσει το πρόβλημα του ως άνω ανθρώπου και να τον βοηθήσει.  Να τονίσουμε ότι τα κτίρια αυτά έχουν παραχωρηθεί όσο αφορά την χρήση τους στην Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων αλλά ανήκουν στο Δημόσιο.


Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Δάσκαλο Κυριάκο Καραντζή δεν θα πραγματοποιηθεί λόγο του επεισοδίου.

07 Μαΐου 2014


Ξεπεράσαμε τις 100000 επισκέψεις και σας ευχαριστούμε, ανταποδίδουμε με ένα  βιντεάκι από τα Βελανίδια.

 



Το Σάββατο 10 Μαΐου και ώρα 18:00 ο Δάσκαλος Κυριάκος Καραντζής προσκαλεί όλους τους πρώην μαθητές του σε μια συνάντηση στην αίθουσα του παλιού Δημοτικού σχολείου Βελανιδίων.

ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Υπ. Δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης
Τοπική Κοινότητα  Βελανιδίων
  • Καρατζής  Ευάγγελος 
  • Καρατζής  Σαράντος 
  •  Λιβανός  Παναγιώτης 
  • Παπαθωμά  Ανδριάνα 
Υπ. Δήμαρχος Σοφία Δουμάνη
Εκλογική Περιφέρεια Βοιών
      •  Γλαντζής Γεώργιος
Υπ. Δήμαρχος Ηρακλής Τριχείλης
Δημοτική  Κοινότητα  Νεαπόλεως
      •  Ανδρεσάκη   Μαρία
 ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Υπ. Δήμαρχος Θοδωρής Δρίτσας
  • Μουτσάτσου Αναστασία            
Υπ. Δήμαρχος Γιάννης Μώραλης
  •    Κουρκούλης Χαράλαμπος
ΔΗΜΟΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΤΑΥΡΟΥ
Υπ. Δήμαρχος Ανδρέας Ευθυμίου
·         Λάζαρος Τσιρίκος

ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ - ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

Υπ. Δήμαρχος Φώτης Μελάς
  •         Σταυρούλα Αντωνάκου - Αρώνη
 
Η θέση αυτού του ιστοχώρου ήταν και παραμένει ότι δεν θα φιλοξενήσει πολίτικο μήνυμα κανενός υποψηφίου ,θεωρούμε βέβαια απαραίτητη την δημοσίευση της ως άνω λίστας ώστε να γίνει γνωστό το ποιοι Βελανιδιώτες είναι υποψήφιοι και που, ευχόμαστε σε όλους τους υποψηφίους καλή επιτυχία.
Υ.Γ.   Αν εκ παραδρομής έχουμε παραλείψει κάποιον υποψήφιο παρακαλούμε να μας ενημερώσετε ώστε να επανορθώσουμε.  velanidia-baladis.blogspot@hotmail.gr
 
 

04 Μαΐου 2014

Τα Πλυσταριά είναι το γνωστό σε όλους μας κτίριο που βρίσκεται ανάμεσα στον κύριο οικισμό και τα Πελάτια στην ομώνυμη τοποθεσία. Το οίκημα αυτό κατασκευάστηκε  το 1955 επί προεδρίας Αραμπατζή και εξυπηρετούσε τις  Βελανιδιώτισσες νοικοκυρές στο πλύσιμο των ρούχων , το νερό προερχόταν από την πηγή του Κουνουπέα (στο ρέμα πάνω από το γήπεδο του μπάσκετ), η μικρή δεξαμενή πάνω από τα πλυσταριά εξυπηρετούσε στην αποθήκευση του λιγοστού νερού.

                                                                                                                                       Οι Βελανιδιώτισσες χρησιμοποιούσαν τα Πλυσταριά με την σειρά και κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Αγροφύλακα μέχρι την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης  και την δέσμευση της συγκεκριμένης ποσότητας νερού για πόσιμη χρήση, μέχρι την δεκαετία του ενενήντα λειτουργούσε μια θέση με μικρή ποσότητα νερού που εξυπηρετούσε περισσότερο στο πότισμα κάποιον ζώων, γαϊδαράκια, άλογα κ.α. έκτοτε παραδόθηκε στην βάναυση συμπεριφορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Ευελπιστούμε κάποια στιγμή, ο Δήμος, οι σύλλογοι ή συνδυασμός αυτών να φροντίσουν την συντήρηση αυτού του χώρου  και την επαναφορά του στην αρχική του μορφή για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι γιατί δυστυχώς έχει αρχίσει να σβήνει από την μνήμη ακόμα και η πρόσφατη ιστορία.


Μια πρόταση αποκατάστασης που μας έστειλε ο κ. Πατσάκης Δημήτρης :

01 Μαΐου 2014

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο