28 Μαΐου 2014

Αναδημοσιεύουμε από το www.candianews.gr ένα θέμα πολύ σοβαρό στο οποίο θα θέλαμε μια περαιτέρω ενημέρωση για το πόσο θίγει και αφορά την περιοχή μας.
  Για τις εξελίξεις στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας μίλησε στον CandiaNews ο Βαγγέλης Πισσίας, μέλος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα». Όπως αποκάλυψε, δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται για δύο μήνες η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η αλιεία απαγορεύεται νοτιοδυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, τουλάχιστον μέχρι τις 22 Ιουλίου. Είναι ακριβώς το διάστημα κατά το οποίο, σύμφωνα με το σχεδιασμό, θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών της Συρίας πάνω στο πλοίο Cape Ray.

Όπως ανέφερε ο κ. Πισσίας, η ομάδα των ακτιβιστών που θα βρεθεί όσο γίνεται πιο κοντά στο Cape Ray είναι έτοιμη και αυτή τη φορά θα έχουν μαζί τους και τους αλιείς της περιοχής,  πραγματώνοντας την ιδέα του «κοινωνικού ακτιβισμού».

Ακούστε τι είπε στη συνέντευξή του: 


ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 29/05/14
Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά  και στα διεθνή ύδατα της  Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις,  και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής  με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!!!ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ!!!Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!ΤΙΠΟΤΑ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ,ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ?ΘΑ ΞΑΝΑ ΦΑΜΕ ΨΑΡΙ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!

Unknown είπε...

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!!!ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΘΕΜΑ!!!Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗ ΕΧΟΥΝΕ ΚΑΝΕΙ ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ!!!ΤΙΠΟΤΑ...ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΘΑ ΤΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΝΙΟ,ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ?ΘΑ ΞΑΝΑ ΦΑΜΕ ΨΑΡΙ?ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟ.ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ!!!

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο