30 Νοεμβρίου 2014

  Το εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα βρίσκεται στην θέση Βαβύλα στον δρόμο για τα Βελανίδια και σύμφωνα με το αρχείο του πατήρ Παναγιώτη Μιχαηλίδη εγκαινιάστηκε στις 26 Αυγούστου 1937. 

  Ο Ανδρέας, ψαράς στο επάγγελμα και αδελφός του Αποστόλου Πέτρου, ήταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και τον πατέρα του τον έλεγαν Ιωνά. Επειδή κλήθηκε από τον Κύριο πρώτος στην ομάδα των μαθητών, ονομάστηκε πρωτόκλητος.
Ο Ανδρέας (μαζί με τον Ιωάννη τον ευαγγελιστή) υπήρξαν στην αρχή μαθητές του Ιωάννου του

Προδρόμου. Κάποια μέρα μάλιστα, που βρισκόντουσαν στις όχθες του Ιορδάνη κι ο Πρόδρομος τους έδειξε τον Ιησού και τους είπε «δε μνς το Θεο αρων τν μαρτίαν το κόσμου», οι δύο απλοϊκοί εκείνοι ψαράδες συγκινήθηκαν τόσο πολύ, που χωρίς κανένα δισταγμό κι επιφύλαξη αφήκαν αμέσως τον δάσκαλο τους κι ακολούθησαν τον Ιησού.
Η ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών. Μετά το σχηματισμό της πρώτης

20 Νοεμβρίου 2014

   Η Δημοτική Ενότητα Νεάπολης σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μονεμβασίας θα πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες στις 11 και 12 Δεκεμβρίου στην Νεάπολη.


Για πληροφορίες και ραντεβού επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 2734060129 – 2734060149 ώρες 10.00 – 13.00

02 Νοεμβρίου 2014


Το τελευταίο διάστημα έχουμε πληροφορηθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει όσο αφορά τους συνταξιούχους ναυτικούς ψαράδες και την αντιμετώπιση τους από το ΝΑΤ, λάβαμε ένα κατατοπιστικό μήνυμα από τον κύριο Μανώλη Αντωνάκο που μας ενημερώνει για το πρόβλημα καθώς και κάποιες ενέργειες που έχει προβεί ο ίδιος προς επίλυση του θέματος.

       Το τελευταίο διάστημα πληροφορήθηκα από συμπατριώτες συνταξιούχους ναυτικούς ψαράδες, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ότι έχοντας στην κατοχή τους μια μικρή βάρκα 0,40 έως 0,50 κόρων και επαγγελματική άδεια αλιείας, θεωρούνται από το ΝΑΤ ως απασχολούμενοι συνταξιούχοι με συνέπεια να υπόκεινται σε μείωση της σύνταξης τους ,βάση του νόμου 3863/2010.
Μάλιστα δέχονταν τηλεφωνήματα από υπαλλήλους του ΝΑΤ οι οποίοι τους ενημέρωναν σχετικά.
Επικοινώνησα με το Πρόεδρο του ΝΑΤ και του έθεσα το συγκεκριμένο θέμα.

   Εκείνος με τη σειρά του ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ την εξέταση του θέματος .
Συνεχίζοντας όμως προσωπικά τη διερεύνηση του προβλήματος διαπίστωσα τα εξής:
1. Οι συνταξιούχοι ψαράδες που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ως εν ενεργεία ψαράδες και λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ, εξαιρούνται αυτών των περικοπών.
Και τίθεται το ερώτημα:
Είναι δυνατόν για τον ίδιο κλάδο να υπάρχουν δύο διαφορετικές πρακτικές άλλη από τον ΟΓΑ και άλλη από το ΝΑΤ;
2.Τι εννοεί ο νόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων ;Προφανώς εννοεί έναν συνταξιούχο ο οποίος
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο