02 Νοεμβρίου 2014


Το τελευταίο διάστημα έχουμε πληροφορηθεί ένα πρόβλημα που έχει προκύψει όσο αφορά τους συνταξιούχους ναυτικούς ψαράδες και την αντιμετώπιση τους από το ΝΑΤ, λάβαμε ένα κατατοπιστικό μήνυμα από τον κύριο Μανώλη Αντωνάκο που μας ενημερώνει για το πρόβλημα καθώς και κάποιες ενέργειες που έχει προβεί ο ίδιος προς επίλυση του θέματος.

       Το τελευταίο διάστημα πληροφορήθηκα από συμπατριώτες συνταξιούχους ναυτικούς ψαράδες, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη από το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ότι έχοντας στην κατοχή τους μια μικρή βάρκα 0,40 έως 0,50 κόρων και επαγγελματική άδεια αλιείας, θεωρούνται από το ΝΑΤ ως απασχολούμενοι συνταξιούχοι με συνέπεια να υπόκεινται σε μείωση της σύνταξης τους ,βάση του νόμου 3863/2010.
Μάλιστα δέχονταν τηλεφωνήματα από υπαλλήλους του ΝΑΤ οι οποίοι τους ενημέρωναν σχετικά.
Επικοινώνησα με το Πρόεδρο του ΝΑΤ και του έθεσα το συγκεκριμένο θέμα.

   Εκείνος με τη σειρά του ανέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ την εξέταση του θέματος .
Συνεχίζοντας όμως προσωπικά τη διερεύνηση του προβλήματος διαπίστωσα τα εξής:
1. Οι συνταξιούχοι ψαράδες που ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ως εν ενεργεία ψαράδες και λαμβάνουν σύνταξη από τον ΟΓΑ, εξαιρούνται αυτών των περικοπών.
Και τίθεται το ερώτημα:
Είναι δυνατόν για τον ίδιο κλάδο να υπάρχουν δύο διαφορετικές πρακτικές άλλη από τον ΟΓΑ και άλλη από το ΝΑΤ;
2.Τι εννοεί ο νόμος για την απασχόληση των συνταξιούχων ;Προφανώς εννοεί έναν συνταξιούχο ο οποίος
απασχολείται καθημερινά χρόνου γύρισμα με πλήρες ωράριο και αμοιβή.

Έχει αυτό καμία σχέση με τους ψαράδες οι οποίοι απασχολούνται απολύτως περιοδικά , που λόγω των καιρικών συνθηκών, (φουρτούνες) τους περισσότερους μήνες του χρόνου δεν μπορούν εξ αντικειμένου να ψαρεύουν με τα μικρά βαρκάκια τους; Όχι φυσικά.

3. Μπορεί να αντιμετωπίζεται ένας μικροσυνταξιούχος αλιέας ως εφοπλιστής επειδή έχει μια βάρκα μισού κόρου ;

4. Δεν φτάνει που για αυτή τη μικρή του βάρκα και την ελάχιστη ετήσια δραστηριότητα του ,πληρώνει τεκμαρτό εισόδημα στην εφορία;

Αυτά τα ερωτήματα έθεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ με νεότερη επικοινωνία μου μαζί τους , καθώς και στη αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, στη προσπάθεια μου να συμβάλλω στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Μετά τα παραπάνω και τις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν στο ΝΑΤ για το θέμα ,ενημερώθηκα ότι το ΝΑΤ μέσω της Νομικής του υπηρεσίας απευθύνει ερώτημα τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στον ΟΓΑ, προκειμένου να εξετασθεί το θέμα που δικαιολογημένα έχει αναστατώσει αρκετούς συνταξιούχους του ΝΑΤ οι οποίοι είναι ψαράδες και ήδη κάποιοι κατέθεσαν τις άδειες τους γιατί διαπίστωσαν ότι εάν τους γίνονταν οι μειώσεις αυτές στην σύνταξη τους στην ουσία θα πλήρωναν και από τη τσέπη τους.

Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα δοθεί η σωστή και δίκαιη λύση.
Για όλα τα παραπάνω ενημέρωσα τον αρμόδιο Υφυπουργό Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου ζητώντας του να παρέμβει για να αποκατασταθεί η αδικία και να πρυτανεύσει το δίκαιο και η λογική.

                                                                                   Μανώλης Αντωνάκος




  
 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο