26 Μαρτίου 2011

Οι πληροφορίες που διαθέτουμε για την ιστορία και αρχαιολογία της περιοχής προέρχονται κυρίως από τον Ηρόδοτο, τον Θουκυδίδη, τον Σκύλακα, τον περιηγητή Παυσανία, τον γεωγράφο Στράβωνα, τον ιστορικό Πολύβιο, τον Πτολεμαίο, τον Στέφανο Βυζάντιο, τους ξένους περιηγητές που επισκέφθησαν την Ελλάδα κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας αλλά και μετά την Επανάσταση
Κατά τον περιηγητή Παυσανία, οι αρχαίες Βοιές ιδρύθηκαν από τον γιο του Ηρακλή, Βοιό, μετά τη συνένωση της μέχρι τότε ακμάζουσας "Λακωνικής Τριπόλεως" η οποία αποτελείτο από τις πόλεις Ήτιδα, Αφροδισιάδα και Σίδη.
  Η πολίχνη Σίδη εικάζεται ότι πήρε το όνομά της από την κόρη του Δαναού ή κατ’ άλλους του Ζάρακα, βασιλιά της Καρύστου Ευβοίας που βρήκε καταφύγιο στη περιοχή του Μαλέα κυνηγημένη από τη θεά Ήρα.
  Κάποιοι ερευνητές την τοποθετούν στον ορμίσκο του Αγίου Γεωργίου κοντά στο χωριό Βελανίδια
  Τα πρώτα βεβαιωμένα αρχαιολογικά κατάλοιπα που διαθέτουμε σήμερα από την περιοχή των Βατίκων χρονολογούνται στην Τελική Νεολιθική εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) ευρήματα αυτής της περίοδου έχουν βρεθεί σε σπήλαια στην Αγία Παρασκευή Νεαπόλεως, το Αψήφι στα βόρεια της πεδιάδας των Αγίων Αποστόλων, την Τρυπάλια (κοντά στο Αψήφι) και τη Μαύρη Σπηλιά στα Βελανίδια.
  To κείμενο που προηγήθηκε αποτελεί τμημα από Ανακοίνωση στο Α΄ Βατικιώτικο Πολιτισμικό Συμπόσιο με ομιλητρια την Δρ. Χρυσάνθη Κ. Γάλλου

Related Posts:

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.

Είδατε περισσότερο