10 Δεκεμβρίου 2012


Το 1985 ιδρύθηκε το μόνιμο καταφύγιο άγριας ζωής έκτασης 10.000 στρ. στις θέσεις “ΒΑΒΙΛΑ– ΚΟΥΝΟΣ” περιοχής κοινοτήτων Καστανέας – Βοιών – Νεάπολης – Αγίου Νικολάου – Φαρακλού – Βελανιδιών – Λαχίου. (ΦΕΚ 155/Β/85). Το 2001 με την υπ’ αριθμόν 1503/2001 απόφαση της Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΦΕΚ 911/Β/2001) τροποποιήθηκαν τα όρια του μόνιμου καταφυγίου άγριας ζωής στις θέσεις «Βαβίλα – Κούνος» περιοχής Νεαπόλεως, Λαχίου, Αγ. Νικόλαου, Βελανιδιών, Κ. Καστανιάς, Φαρακλού Δήμου Βοιών, Νομού Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου από 10.000 σε 18.500 στρ. αυτή η περιοχή έχει χαρακτηριστεί από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

σε συνεργασία με την BirdLife International (Αναθεώρηση των Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας, 1995-1999) ως Σημαντική Περιοχή Πουλιών με την ονομασία «Όρη Ανατολικής Λακωνίας» με τον κωδικό 123. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 57 του Ν. 2637/98 τα καταφύγια θηραμάτων πλέον μετονομάζονται σε καταφύγια άγριας ζωής, η μέχρι τώρα λειτουργία τους είχε σαν σκοπό την αύξηση των θηρευομένων ειδών εντός του καταφυγίου και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία των ειδών, καθώς στη διατήρηση των σπάνιων και απειλούμενων ειδών της πανίδας και της αυτοφυούς χλωρίδας.
Εντός των καταφυγίου άγριας ζωής απαγορεύεται:

• Η θήρα κάθε είδους της άγριας πανίδας.
• Η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας.
• Η καταστροφή κάθε είδους ζωνών με φυσική βλάστηση.
• Η καταστροφή των ζωντανών φυτοφρακτών.
• Η αμμοληψία.
• Η αποστράγγιση και αποξήρανση ελωδών εκτάσεων.
• Η ρύπανση των υδάτινων πόρων.
• Η ένταξη έκτασης του καταφυγίου άγριας ζωής σε πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό.

Σκοπός του καταφυγίου άγριας ζωής είναι η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αναπαραγωγής, διαβίωσης, προστασίας και διαχείρισης των ειδών της άγριας πανίδας και αυτοφυούς χλωρίδας.
απαραίτητο.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο