20 Δεκεμβρίου 2012


Όπως σας είχαμε ενημερώσει σε προηγούμενη ανάρτηση το επόμενο βήμα στην κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου  ήταν η κατασκευή των τεχνικών  ογκόλιθων (μπλόκια) που θα δημιουργήσουν την βάση στο νέο τμήμα του βραχίονα, η διαδικασία κατασκευής  των πενηντάτονων κυβόλιθων έχει ξεκινήσει στο Παλαιόκαστρο και έχουν κατασκευαστεί ήδη τα πέντε από τα ογδόντα τέσσερα που θα κατασκευαστούν συνολικά, καταλαμβάνουν περίπου δεκαοκτώ τετραγωνικά μέτρα το καθένα. Το βήμα αυτό είναι από τα σημαντικότερα σε όλη την κατασκευή και είναι προεργασία ούτος ώστε όταν

επανέλθει ο πλωτός γερανός να αναλάβει άμεσα εργασία.

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Μονεμβασίας και σίγουρα το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό στα Βελανίδια συνεχίζει με σταθερούς ρυθμούς κάτι που πρέπει να μας χαροποιεί όλους τις δύσκολες μέρες που διανύει η χώρα μας.

παλαιότερες αναρτήσεις


ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ  22/11/12
Την Τετάρτη 21/11 ο πλωτός γερανός που το τελευταίο διάστημα εργαζόταν στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Νικολάου μετέβη στην Μονεμβάσια όπου φόρτωσε όλα τα μπλόκια που είχαν κατασκευαστεί εκεί και αφορούν την διαπλάτυνση του υπάρχοντος μόλου και τα μετέφερε στα Βελανίδια όπου και τα τοποθέτησε στο εσωτερικό μέρος του κατασκευασμένου βραχίονα ώστε να προσφέρουν επιπλέον στιβαρότητα στην κατασκευή και να αντέξει κατά τους χειμερινούς μήνες,
στην συνέχεια ο γερανός αποχώρησε και θα επανέλθει την άνοιξη όπου θα μπορεί και να εργαστεί ξανά.


Οι καιρικές συνθήκες με τους ισχυρούς βόρειους ανέμους που πνέουν στην περιοχή έδωσαν τα πρώτα δείγματα αποτελεσματικότητας του νέου αλιευτικού καταφυγίου αφού με ανακούφιση οι ψαράδες διαπίστωσαν ότι ο κυματισμός εντός του καταφυγίου είναι ανεπαίσθητος και για πρώτη φορά με τέτοιες καιρικές συνθήκες υπάρχει βάρκα στην θάλασσα και πολλές ακόμα κοντά στην ακτή, κάτι που μόνο όνειρο βλέπαμε στα Βελανίδια και να σημειώσουμε ότι η κατασκευή έχει ολοκληρωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ.
ΠΡΟΟΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ 25/09/12
Οι <<καλοκαιρινές >> μέρες του τελευταίου διαστήματος έχουν ευνοήσει την πρόοδο των εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο, αυτό το διάστημα οι εργασίες έχουν επικεντρωθεί στην μεταφορά και πόντιση ογκόλιθων ούτος ώστε μια ενδεχόμενη θαλασσοταραχή να μη σταματήσει τις εργασίες αφότου ο πλωτός γερανός θα μπορεί να εργαστεί προστατευμένος από τον κυματοθραύστη. Ταυτόχρονα αρχίζουν να κατασκευάζονται στην περιοχή του Παλαιοκάστρου τα υπόλοιπα και μεγαλύτερα μπλόκια που θα χρησιμοποιηθούν για την επέκταση του μόλου καθώς και εργασίες εκβάθυνσης.



ΕΝΑΡΞΗ  ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ  12/04/12
Η ώρα έφτασε ,οι υπεύθυνοι της αναδόχου εταιρίας ΟΣΙΡΙΣ τοποθέτησαν την πινακίδα που υποδεικνύει την έναρξη των εργασιών στο αλιευτικό καταφύγιο Βελανιδίων, ένα όνειρο που με τις συντονισμένες προσπάθειες του συλλόγου ψαράδων Ο ΓΙΑΛΟΣ αλλά και του Βελανιδιώτη πολιτευτή Μανώλη Αντωνάκου γίνεται πραγματικότητα, ένα έργο που η πολιτεία χρωστούσε στους Βελανιδιώτες ψαράδες.

Είδη ξεκίνησε η διαμόρφωση του χώρου της ποταμιάς όπου θα χρησιμοποιείται για την εναπόθεση υλικών και εργαλείων και σε λίγες μέρες θα έρθει ο πλωτός γερανός και τα υπόλοιπα μηχανήματα.
Σύντομα θα έχουμε φωτογραφικό υλικό και πολύ συχνά θα αναφερόμαστε στην πρόοδο των εργασιών.

ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ   21/01/12
Ξεκίνησε η απομάκρυνση των σκαφών από τον χώρο του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων εν όψη της έναρξης εργασιών, σε λίγες μέρες θα σας ενημερώσουμε για εγκατάσταση του εργολάβου και την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο