24 Μαρτίου 2013

Βελανίδια 25η Μαρτιου 1989
Εκατόν ενενήντα δυο χρόνια από την ηρωική εκείνη μέρα του ξεσηκωμού, η Πελοπόννησος μπροστάρης στην επανάσταση, μια περιοχή που δέχτηκε την βαρβαρότητα των τουρκαλβανών μετά τα Ορλωφικά σήκωσε το ανάστημα στους κατακτητές.
Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης αναφέρει σε επιστολή του προς τους (συμμάχους ευρωπαίους):
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας
1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου
Πέτρος Μαυρομιχάλης, αρχιστράτηγος του Σπαρτιατικού και Μεσσηνιακού στρατού
Εκατόν ενενήντα δυο μόλις χρόνια και ξεχάσαμε πόσο δήθεν μας βοήθησαν οι φίλοι μας ευρωπαίοι ,εκτός λίγων φυσικά φιλελλήνων όταν τους χρειαστήκαμε ,τόσο λίγο διάστημα χρειάστηκε για να ξεχάσουμε την έκαναν οι Τούρκοι πριν, κατά αλλά και μετά την επανάσταση, που στην ελληνική τηλεόραση τρομάζεις να αλλάξεις κανάλι γιατί νομίζεις  πως βρίσκεσαι στην Τουρκία, μας χαρίζουν τα τουρκοσήριαλ παράλληλα με επιφανείς Έλληνες πολιτικούς  και ακαδημαϊκούς που δηλώνουν ότι η Μικρασιατική καταστροφή ήταν συνωστισμός του πλήθους. Το θλιβερό όμως για τους Νεοέλληνες είναι ότι με τις ευλογίες του ελληνικού τηλεοπτικού κατεστημένου, παρουσιάζει, με τυμπανοκρουσίες έναν σφαγέα του ελληνικού και των λοιπών βαλκανικών λαών, τον Σουλεϊμάν, ως ήρωα, στην ελληνική τηλεόραση. Ο Σουλεϊμάν υπήρξε ένας από τους απηνέστερους διώκτες του Eλληνισμού, κατέλαβε την Ρόδο, σφαγίασε και εξανδραπόδισε τον λαό της Κέρκυρας, μαζί δε με τον Σελίμ Α΄, τον οποίον διαδέχτηκε, ήταν ένας από τους οργανωτές των μεγάλων εκστρατειών του παιδομαζώματος.
Από τον εορτασμό της εθνικής επετείου στα Βελανίδια το 1968
 


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο