Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013


Το εκκλησάκι των Αποστόλων  Πέτρου και  Παύλου που βρίσκεται στο ομώνυμο λιμανάκι  του Αγίου Παύλου στα Βελανίδια είναι ένας ναός κτισμένος κυριολεκτικά δυο μέτρα από το κύμα και είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει ο επισκέπτης πλησιάζοντας στα Βελανίδια.
   Σήμερα είχε την τιμητική του καθώς τελέστηκε η θεια λειτουργία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων και πλήθος κόσμου έσπευσε να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κεράκι, το εκκλησάκι υποδέχτηκε τους πιστούς ντυμένο στα λευκά, λάμποντας από τον Ήλιο που αντανακλούσε πάνω στην θάλασσα.
Ακολουθεί ένα βιντεάκι και φωτογραφίες  από την εορτή.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο