20 Ιουλίου 2013


Mετά τα Σπήλαια του Διρού και το Σπήλαιο της Καστανιάς στα Βάτικα, ο επισκέπτης στη Λακωνία έχει τώρα τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε άλλο ένα μοναδικό φυσικό μνημείο του νομού μας: το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στον Καβομαλιά.
Τα εγκαίνια της λειτουργίας του Ενημερωτικού Κέντρου στο Απολιθωμένο Δάσος του Αγίου Νικολάου, έγιναν την περασμένη Τετάρτη, 17 Ιουλίου, με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ομότιμου καθηγητή Παλαιοντολογίας – Παλαιοβοτανικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ευάγγελου Βελιτζέλου, του Δήμου Μονεμβασίας, της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου και εθελοντών της περιοχής.
Μέσα στο υπερσύγχρονο Ενημερωτικό Κέντρο ο επισκέπτης μπορεί να πάρει χρήσιμες πληροφορίες για τα εξαιρετικής παλαιοντολογικής σημασίας ευρήματα όλης της ακτογραμμής των Βατίκων,  ενώ προσφέρεται δωρεάν
περιήγηση στο Απολιθωμένο Δάσος από δύο εθελοντές ξεναγούς. Το Ενημερωτικό Κέντρο θα παραμείνει ανοιχτό για τους επισκέπτες μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλη την εβδομάδα πλην Δευτέρας και Τρίτης, από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 8.00 το βράδυ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το Απολιθωμένο Δάσος της Αγίας Μαρίνας, στον Καβομαλιά, θα το βρει ο επισκέπτης 18 χιλιόμετρα περίπου νοτίως της Νεάπολης, 8 χιλιόμετρα από το χωριό του Αγίου Νικολάου, τα τελευταία τρία από τα οποία είναι χωματόδρομος πολύ καλής ποιότητας.
Οι απολιθωμένοι κορμοί των φοινικόδεντρων, των πλατύφυλλων και των κωνωφόρων, σε συνδυασμό με το άγριο και υποβλητικό τοπίο του Καβομαλιά και τα καταγάλανα νερά της ακτής της Αγίας Μαρίνας, συνθέτουν ένα σκηνικό απερίγραπτου φυσικού κάλλους…
Η μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους της Αγίας Μαρίνας έγκειται, όμως, κυρίως στον τρόπο απολίθωσης των κορμών: δεν πυριτιώθηκαν από τις τέφρες κάποιου ηφαιστείου, όπως στα άλλα απολιθωμένα δάση της Ελλάδας (π.χ. Λέσβος, Έβρος, Λήμνος), αλλά «ασβεστοποιήθηκαν» μέσω ενός διαφορετικού τρόπου απολίθωσης: της ασβεστιτίωσης
…Δηλαδή: πριν 2–3 εκατομμύρια χρόνια, όταν το κλίμα στην περιοχή ήταν υποτροπικό, υπήρχε ένα τεράστιο φοινικόδασος, στο οποίο οι φοίνικες και χουρμαδιές αναμειγνύονταν με Κωνοφόρα και Πλατύφυλλα δέντρα. Όμως, μια βίαιη θαλάσσια επίκλυση (που πιθανόν επήλθε λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας) έπληξε την παραλιακή ζώνη. Το δάσος σκεπάστηκε από το νερό. Ένα μεγάλο τμήμα των κορμών των δέντρων καταστράφηκε, ενώ οι ριζικοί τους κόμβοι (το τμήμα της ρίζας και λίγο πάνω απ’ αυτήν) καλύφθηκαν από ιζήματα, άμμο, χαλίκια κι άλλα φερτά υλικά του πυθμένα της θάλασσας, κυρίως ασβεστιτικής σύστασης. Πάνω εκεί, ήρθαν και «εγκαταστάθηκαν» μαλάκια, εχινόδερμα (αχινιοί), ροδοφύκη, σκώληκες, διάφορα φύκη και μικροπανίδα νεότερης γεωλογικής ηλικίας…

Στα τμήματα, όμως, των κορμών που σκεπάστηκαν αμέσως από άμμο και ιζήματα, έγινε κάτι το εκπληκτικό: η φυτική τους ύλη, υπό την επίδραση διαλυμάτων ανθρακικού ασβεστίου, σιγά σιγά αντικαταστάθηκε από ανθρακικό ασβέστιο. Με αποτέλεσμα, το ξύλο να αντικατασταθεί, μόριο – μόριο, με ασβέστιο! Και να γίνει η «πέτρα» που βλέπουμε σήμερα…  Που όμως διατηρεί, όμως, τη μορφή του κορμού και τη δομή του ξύλου!
Περισσότερα από τους δύο ξεναγούς κατά την επίσκεψη στο Ενημερωτικό Κέντρο και το Απολιθωμένο Δάσος…
Πληροφορίες: Καλλιόπη Λιβανού – 6974792943.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο