13 Οκτωβρίου 2013

  Η Μαυροσπηλιά είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται στο ύψωμα πάνω από τον Άγιο Ιωάννη, η πρόσβαση σε αυτό είναι πολύ δύσκολη αφού το μονοπάτι που ξεκινούσε από το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου έχει καταστραφεί από κατολισθήσεις ,έτσι η πιο βατή διαδρομή ξεκινά από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα και περνά από μονοπάτια που έχουν διατηρήσει τα αγριοκάτσικα αλλά σε αρκετά σημεία η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη αφού τα πολύ παλιά αυτά μονοπάτια έχουν πλέον κλείσει κυρίως από Αριές (θαμνώδεις Βελανιδιές).

Η θέα του χωριού από κάτω σου κόβει την ανάσα και σου δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεσαι σε αεροπλάνο, αν περάσεις το δύσκολο κομμάτι της ανάβασης βρίσκεσαι σε ένα πλάτωμα που έχει υποστεί την ανθρώπινη παρέμβαση αφού αντικρίζεις εκατοντάδες μέτρα δαμακιών (πέτρινοι τοίχοι) που χωρίζουν αυτή την έκταση σε πεζούλες πράγμα που μας δίνει την πληροφορία η οποία επιβεβαιώνεται και από μαρτυρίες ότι αυτά τα εδάφη πριν πολλά χρόνια ήταν καλλιεργήσιμα, η ύπαρξη επίσης οστράκων επιβεβαιώνει ανθρώπινη δραστηριότητα εδώ  ίσως πολλά χρόνια πίσω.
Μετά από δεκαοκτώ χρόνια και μια δύσκολη ανάβαση επιτέλους αντίκρισα πάλι την φημισμένη Μαυροσπηλιά, η είσοδος της πλέον έχει κλείσει αλλά την ακολουθούν ακόμα οι μύθοι και οι ιστορίες που ακόμα διηγούνται οι μεγαλύτεροι, μια τέτοια ιστορία μας λέει ότι η σπηλιά αυτή ήταν καταφύγιο των Βελανιδιωτών στις συχνές επιδρομές των πειρατών και πως σε μια από αυτές το κλάμα ενός μωρού τους
πρόδωσε και έτσι οι πειρατές έβαλαν φωτιά στις δυο εισόδους της Μαυροσπηλιάς(η δεύτερη είσοδος εικάζεται ότι είναι στην τοποθεσία Σταυρός πάνω από τα μαντριά) και οι πυκνοί καπνοί τους αποδεκάτισαν.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο