Κυριακή, 10 Απριλίου 2016

  Μια μοναδική εμπειρία ζωής βιώνουν αυτοί που κάθε χρόνο βρίσκονται στα Βελανίδια τις ημέρες του Πάσχα, από την Κυριακή των Βαΐων, όλη την Μεγάλη εβδομάδα, τον στολισμό του Επιταφίου, την Τόκα μέχρι και την Ανάσταση.
  Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο τραγουδώντας μοιρολόγια ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο αιώνιος αγώνας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων λαμβάνει χώρα στο στενό σοκάκι πλάι στον Ιερό Ναό της Παναγίας, το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι λέγετε Τόκα και κατά το έθιμο οι ηττημένοι αναγκάζονται μετά την λήξη του αγώνα να κεράσουν τους κερδισμένους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι πιστοί συμμετέχουν στη κατανυκτική ακολουθία ψέλνοντας τον επιτάφιο θρήνο φτιάχνοντας δυο χορωδίες που η μια αποτελείτε από άντρες και η άλλη από γυναίκες , στην συνέχεια όλοι συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στα στενά σοκάκια των χωριού, τα σπίτια φωτισμένα, η μυρωδιά από το λιβάνι, οι κυρίες ραίνουν με αρώματα τον Επιτάφιο και οι ψαλμωδίες αντηχούν μέχρι τον βράχο του Αγίου Ιωάννη .

Η πομπή επιστρέφει στον Ναό όπου από το μεσημέρι έχει κρεμαστεί ένα ομοίωμα του Ιούδα που περιμένει να καεί, το έναυσμα δίνεται και ο Ιούδας τυλίγεται στις φλόγες ενώ παράλληλα σκάνε και οι κροτίδες που έχουν ενσωματωθεί στο ομοίωμα.
Το βράδυ του Σαββάτου σε μυστηριακό περιβάλλον έντονης κατάνυξης τελείτε η ακολουθία της Αναστάσεως και αν είστε τυχεροί θα ακούσετε να ψάλλει η διεθνούς φήμης Βελανιδιώτισσα ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, μετά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ τον λόγο έχουν τα βεγγαλικά που χρωματίζουν τον ουρανό.

Αν τα παραπάνω σας κέντρισαν το ενδιαφέρον δείτε τα οπτικοποιημένα στο VELANIDIA WEB TV

Πληροφορίες
Όλες οι λειτουργίες των ημερών τελούνται στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

Περισσότερα για το παιχνίδι Τόκα ΕΔΩ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια

Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση.
Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Δωρεάν καταχώρηση διαφημιστικού banner για όλους τους Βελανιδιώτες επαγγελματίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Είδατε περισσότερο

banner ads banner ads banner ads banner ads