20 Απριλίου 2016

Ανοιχτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας. Προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και εν γένει στην ποιότητα ζωής. Κι αυτό διότι η χάραξη της διέλευσης του καλωδίου "οργώνει" όλη τη Χερσόνησο του Μαλέα μέσω της εγκατάστασης κατά μήκος του δήμου Μονεμβασίας πυλώνων της ΔΕΗ, περνώντας μέσα ή δίπλα από θεσμοθετημένα ή υπό θεσμοθέτησιν Καταφύγια Άγριας Ζωής, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμικά και φυσικά μνημεία και χωριά, καταστρέφοντας εντέλει το πολιτισμικό απόθεμα και το περιβάλλον της περιοχής, τα οποία αποτελούν και τους μόνους αναπτυξιακούς της πυλώνες. Ολόκληρο το κείμενο:

“Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η περιοχή της ΝΑ Λακωνίας παρέμεινε επί πολλά χρόνια μια απομονωμένη και αδιάφορη «αναπτυξιακά» περιοχή για το κράτος των Αθηνών. Όσο στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ελλάδα διανοίγονταν δρόμοι, σχεδιάζονταν υποδομές, κατασκευάζονταν λιμάνια, δρομολογούντο και υλοποιούντο επενδύσεις, ο δήμος Μονεμβασίας παρέμενε υποβαθμισμένος και αφανής, με ελλιπές οδικό δίκτυο, ανεκμετάλλευτες παραλίες και φυσικές ομορφιές, σχεδόν άγνωστος στον μέσο επισκέπτη.
Τούτη όμως η απομόνωση και η εγκατάλειψη είχε και τα θετικά της.
Στη περιοχή της Μονεμβάσιας αλλά και της γειτονικής Μάνης, το περιβάλλον παρέμεινε ανέγγιχτο, οι μεγάλες τουριστικές μονάδες που δεν υλοποιήθηκαν, δεν αλλοίωσαν τις παραλίες και την ιδιαίτερη ακτογραμμή, βοηθώντας την περιοχή μας να παραμείνει μοναδική και ιδιαίτερη.
Έτσι σήμερα, που το τουριστικό προϊόν έπαψε να είναι μόνο μαζικό, αλλά απέκτησε ποιότητα, σήμερα που οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μεγαλουπόλεις κτισμένες στην άμμο και βουνά γεμάτα βιομηχανικές κατασκευές, σήμερα που οι επισκέπτες έρχονται από την άλλη άκρη του πολιτισμένου κόσμου για ν’ απολαύσουν παρθένες ακτογραμμές, ειδυλλιακά τοπία, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση και μοναδικά ηλιοβασιλέματα, η ΝΑ Λακωνία είναι ήδη προορισμός πρώτης γραμμής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μονεμβασίας, βάσει του αναπτυξιακού τους σχεδιασμού, επιφυλάσσουν για την περιοχή μας μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη τόσο στο αδιατάραχτο και παρθένο φυσικό τοπίο όσο και στο αυθεντικό και υψηλής ποιότητας αγροτικό προϊόν. Η πρόθεσή τους αυτή αποτυπώνεται περίτρανα στα θεσμοθετημένα ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και Ασωπού όσο και στο υπό διαβούλευση ΓΠΣ Βοιών, στο αίτημα για θεσμοθέτηση της Χερσονήσου του Μαλέα ως περιφερειακού πάρκου και τοπίου διεθνούς σημασίας, στο αίτημα κήρυξης του βράχου της Μονεμβασιάς σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, στην προστασία και ανάδειξη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας της Ευρώπης – του Παυλοπετρίου, στην ανάδειξη και προστασία του μοναδικού απολιθωμένου δάσους του Αγίου Νικολάου, στον Καβομαλιά.
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, ανίκανοι, ανεγκέφαλοι και ανιστόρητοι υπάλληλοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει και προκηρύσσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μια γραμμή μέσης -σήμερα- και υψηλής -αύριο- τάσης, η οποία θα αναπτύσσεται επάνω σε γιγάντιους μεταλλικούς πυλώνες σε όλο το μήκος του δήμου Μονεμβασίας και της χερσονήσου του Μαλέα, αλλοιώνοντας το ύφος και καθιστώντας τη Μονεμβάσια από ποιοτικό τουριστικό προορισμό, σε βιομηχανική περιοχή.
Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι φορείς της Μονεμβάσιας ουδέποτε ερωτήθηκαν, διαβουλεύτηκαν ή συμφώνησαν στη διέλευση μιας γραμμής υψηλής τάσης δίπλα από τα σπίτια και μέσα από τις ζωές μας.
Ουδέποτε συναινέσαμε να μετατραπεί σε «κρανίου τόπος», βιομηχανικό «πάρκο» και «βομβαρδισμένο τοπίο» η περιλάλητη και ιστορική Μονεμβασιά, το Γιβραλτάρ της ανατολής, η περίφημη Μαλβάζια.
Η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο παρών σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας της ζωής όλων μας.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κάθε υπεύθυνο να πάρουν άμεσα θέση και να διαφυλάξουν τα ποιοτικά στοιχεία της περιοχής μας.
Καλούμε τους λάκωνες πολίτες σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση για την αντιμετώπιση της βίαιης επιβολής αποφάσεων που βρίσκονται σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, βιάζουν το περιβάλλον και έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση της ζωής μας
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΦΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ"

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο