30 Μαΐου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ
ΑΤΤΙΚΗΣ

29/05/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την Τετάρτη, 25/05/2016, η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική πραγματοποίησε συνάντηση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος , με θέμα τη Γραμμή Μεταφοράς: Διασύνδεση ΕΡ 150Kv 2x200ΜVA (2x140MW) Κρήτη -Πελοπόννησος .

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

- ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνος Σκουρλέτης
- ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορονιωτάκης
- ο Διευθυντής του Γραφείου του κ. Υπουργού, κ. Δημοσθένης Παπασταμόπουλος
- ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης

ενώ εκ μέρους της Ομοσπονδίας παρευρέθησαν:

- Καλλιόπη Λιβανού, Γραμματέας
- Πόπη ΝεστορίδουΜεϊμέτη, μέλος ΔΣ
- Ηλίας Μιχαλέττος, αναπλ. μέλος ΔΣ
- Ειρήνη Καλογερίνη, αναπλ. μέλος ΔΣ
- Παναγιώτης Τριπόντικας, μέλος Συλλόγου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα»
- Σπύρος Γεράρδης, μέλος Συλλόγου Αγιονικολαϊτών «ο Καβομαλιάς»
- Σπύρος Πετρολέκας, χωροτάκτης – πολεοδόμος, τεχνικός σύμβουλος Ομοσπονδίας

Στην ατζέντα της συζήτησης ετέθησαν τα παρακάτω θέματα:

· Ετέθησαν υπόψιν των αρμοδίων οι σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την προτεινόμενη χωροθέτηση της εναέριας γραμμής μεταφοράς από Συκιά έως «Παλαιόμανδρες», δια μέσου της χερσονήσου του Μαλέα, καθώς και το ότι βάσει της συγκεκριμένης χωροθέτησης ανατρέπεται πλήρως το προτεινόμενο αναπτυξιακό μοντέλο για την περιοχή, όπως περιγράφεται μέσα από το ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και τον ΓΠΣ Βοιών.

· Συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις με τις παρακάτω παραμέτρους:

- η υποβρύχια καλωδίωση να μην ξεκινά από την περιοχή «Παλαιόμανδρες» στην άκρη του Μαλέα, αλλά να ξεκινά σε κάποιο σημείο βορειότερα, από τη δυτική παραλιακή ζώνη του δήμου Μονεμβασίας , παρακάμπτοντας τη χερσόνησο του Μαλέα κι αν απαιτηθεί να γίνει αντιστάθμιση στα Αντικύθηρα
- η διαδρομή από το συγκεκριμένο σημείο της υποβρύχιας καλωδίωσης έως τον υποσταθμό Μολάων να γίνει υπόγεια, ακολουθώντας την αντίστοιχη επαρχιακή οδό

Ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μανώλης Κορονιωτάκης, δεσμεύθηκε να διερευνήσει άμεσα τα ανωτέρω εναλλακτικά σενάρια και να μας ενημερώσει γραπτώς για τη βιωσιμότητά τους, από άποψη τεχνικής εφαρμογής και κόστους.

· Μας γνωστοποιήθηκε η αναγκαιότητα του έργου , το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα και η εξασφαλισμένη πίστωση υλοποίησής του.
· Από τον κ. Υπουργό ζητήθηκε η άμεση θεσμοθέτηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών, που εκκρεμεί από το 2003, πράγμα για το οποίο και δεσμεύθηκε.
· Από την πλευρά της Ομοσπονδίας επισημάνθηκε ότι το οποιοδήποτε «εθνικό συμφέρον» δεν θα πρέπει να παρακάμπτει σοβαρότατατες περιβαλλοντικές παραμέτρους, αλλά ούτε τις αναπτυξιακές προοπτικές μιας ολόκληρης περιοχής, ούτε και τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να υπάρχει θέληση.
· Στον Υπουργό παραδόθηκε κείμενο υπογραφών για τη σωτηρία του Μαλέα, μια πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών του Τόπου, το οποίο υπογράφεται από πλήθος Βατικιώτικων και Λακωνικών και Πελοποννησιακών συλλόγων και φορέων, αλλά και από συλλόγους από όλη την Ελλάδα.

Τέλος, θεωρούμε για τα περαιτέρω, αναγκαία και επιβεβλημένη τη συμμετοχή του Δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε από κοινού δράση για το καλό του τόπου μας και την αποτροπή του «εγκλήματος» που έχει δρομολογηθεί με την υλοποίηση του παραπάνω project.

Ο Πρόεδρος                                    Η Γραμματέας

Νίκος Αλειφέρης                           Καλλιόπη Λιβανού
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο