Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016

  Μια εβδομάδα πριν από την Πρωτοχρονιά, αμέσως δηλαδή μετά από τα Χριστούγεννα κάθε νοικοκυρά κάνει διάφορες ετοιμασίες στο σπίτι της, ετοιμάζει τα γλυκά με μεγάλη χαρά, καθαρίζει το σπίτι της και του δίνει υφή εορταστική και χαρούμενη. Ψωνίζει δώρα για όλους.
Τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη ανυπομονησία τη μέρα της πρωτοχρονιάς για να πάρουν την καληχέρα τους.
Το πρωί της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά θα πάνε στους παππούδες και στις γιαγιάδες τους να κάμουν <<ποδαρικό>> και να πάρουν την καληχέρα τους.
Οι νονοί και οι νονές δίνουν πολλά δώρα στις φιότσες και στους φιότσους τους (στα βαφτιστήρια τους).
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πάνε γλυκά στα λυπημένα σπίτια.
ΚΑΛΑΝΤΑ ΦΩΤΩΝ
(όπως μας το έδωσε γραμμένο ο κ. Δημήτριος Κούνουπας.)

Καλήν ημέραν πάντες οι αδελφοί
Ακούσωμεν την σήμερον εορτήν.

Εν αρχή που έκαμνε ο Θεός
έκαμνε τη γη και τον ουρανόν.

Δεύτερον δε πάλιν από αυτά
έκαμνε το φως που εφώτιζεν.

Τρίτον δε πάλιν από αυτήν
έκαμνε τα δέντρα και τα φυτά.

Τρεις ημέρας έκαμνε με το φως
το δε σκότος έκαμνε της νυκτός

Τέταρτον δε πάλι από αυτά
εσύναξε το ύδωρ από τη γη
και όλα τα πράγματα με αρμονή.

Πέμπτον δε πάλι από αυτά
έκαμε τη θάλασσα και τους ποταμούς

Από το βιβλίο του Νικόλαου Σταυριανού για την λαογραφία των Βελανιδίων.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο