15 Ιανουαρίου 2017

Την φωτογραφία μας την έστειλε ο κύριος Γιώργος Καρατζής από την Αυστραλία, ο παππούς του Γιώργος Καρατζής έφυγε από τα Βελανίδια για την Αυστραλία το 1937 και οι γονείς του το 1954.
























Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Βελανιδίων τον Μάιο του 1940, λίγους μόλις μήνες πριν  από την κήρυξη του Ελληνοιταλικού πολέμου τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Στο σπάνιο αυτό ντοκουμέντο αποτυπώνεται ο δάσκαλος Παναγιώτης  με καταγωγή από την Μάνη και οι μαθητές του, ο τρίτος από αριστερά(ξαπλωμένος) είναι ο Θεόδωρος Γ. Καρατζής και η τρίτη από αριστερά στο πίσω μέρος η  Παναγιώτα Γ. Γλατζή.


Θα επικαλεστούμε την πολύτιμη βοήθεια όσων γνωρίζουν κάποιον άλλο από του μαθητές, να μας ενημερώσουν με μήνυμα εδώ ή στην σελίδα μας στο Facebook .

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Αν δεν κανω λάθος πρέπει να είχαμε δημοσιεύσει τη φωτογραφία και στην εφημερίδα του Συλλόγου. Νομίζω ήταν για ένα αφιέρωμα στην κυρα-Λένη τη δασκάλα που στέκεται δίπλα στο δάσκαλο. Αν δε με απατά η μνήμη μου ήταν και εκείνη από τη Μάνη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Τέταρος από αριστερά, δίπλα στον Θόδωρο Καρατζή πρέπει να είναι ο πατέρας μου Βασίλης Αραπαντζής.Χάρηκε και συγκινήθηκε πολύ όταν είδε την φωτογραφία.Ευχαριστούμε τον Γιώργο Καρατζή για την φωτογραφία που μοιράστηκε μαζί μας.

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για την συμβολή σου

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο