Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2017


Η εξέλιξη της τεχνολογίας πριν μερικά χρόνια οδήγησε στην απομάκρυνση του επίγειου δικτύου (κολώνες του ΟΤΕ από Νεάπολη στα Βελανίδια) και στην κατασκευή του απαραίτητου πλην αντιαισθητικού πυλώνα στην είσοδο του οικισμού για την απαραίτητη ζεύξη των σημείων Φαρακλό (βουνό) - Βελανίδια - Καστανιά που εξυπηρετούσε την λειτουργία του σταθερού δικτύου τηλεφωνίας.

Σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας οδήγησε στην χρήση της κεραίας της COSMOTE(μικρότερη κατασκευή απέναντι από τον οικισμό) για την απαραίτητη ζεύξη και λειτουργία των σταθερών τηλεφώνων  με χρήση πολύ μικρότερων και διακριτικών κεραιών.

Το αποτέλεσμα είναι να απομακρυνθούν ήδη τα μεγάλα κάτοπτρα στον παλιό πυλώνα και ευελπιστούμε άμεσα να δρομολογηθεί η απομάκρυνση της κατασκευής και η αποκατάσταση του χώρου.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο