Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017


Την Κυριακή 1/10 εντοπίστηκε από ψαράδες νεκρό θηλαστικό στην κεντρική παραλία των Βελανιδίων, το ζώο σύμφωνα με πληροφορίες είναι  σπάνιο σταχτοδέλφινο Γράμπος ( επιστημονική ονομασία Grampus griseus), με κατάταξη στην κόκκινη λίστα και η κατάσταση του υποπληθυσμού της Μεσογείου κρίνεται ανεπαρκώς γνωστή, το Μυρτώο θεωρείται τόπος παρουσίας του και το καλοκαίρι έγιναν έρευνες για τον εντοπισμό του χωρίς να δώσουν αποτελέσματα.

  Έχει ενημερωθεί ο Δήμος Μονεμβασίας και ο Συλλογος ''Τουλιπα Γουλιμή'' ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για την καταγραφή και απομάκρυνση του νεκρού ζώου από την παραλία.
Η φωτογραφία είναι του Δημήτρη Στιβακτά.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο